homzik Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Witam, Od pewnego czasu mam problem z odtwarzaniem dzwieku na Viscie - zacina sie na okolo sekunde co kilkanascie-kilkadziesiat sekund niezaleznie od tego czy odtwarzany jest plik mp3/ogg/flac/avi/wmv/mpg na winampie/foobarze/windows media playerze/media player classic/bestplayer itp. Na poczatku myslalem, ze to wina Xonara DX, wiec sciagnalem najnowsze sterowniki - nie pomoglo. Wlaczylem zintegrowanego Realteka, podpialem do niego glosniki - to samo. Moze wiec trzeba bedzie przeinstalowac Viste? Albo poczekac na Service Pack 2, choc watpie aby pomogl... Z gory dziekuje za wszelkie wskazowki! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Użyj narzędzia DPC Latency Checker i zweryfikuj wyniki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homzik Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Wygląda to tragicznie ... dla porównania na moim PC opóźnienia wyglądają tak: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2009 (edytowane) A co może być powodem takich skoków jak ma kolega dwa posty wyżej? Edit Edytowane 29 Kwietnia 2009 przez szpachla2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homzik Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2009 opis kompa macie w sygnaturce, zly raczej nie jest... moze chodzi o to, ze procesor zmienia sobie zegar/napiecie zeby oszczedzac energie i stad te skoki? albo o to, ze plyta gigabyte tez ma jakies algorytmy oszczedzajace energie przy malym obciazeniu kompa i stad to zacinanie dzwieku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2009 opis kompa macie w sygnaturce, zly raczej nie jest... moze chodzi o to, ze procesor zmienia sobie zegar/napiecie zeby oszczedzac energie i stad te skoki? albo o to, ze plyta gigabyte tez ma jakies algorytmy oszczedzajace energie przy malym obciazeniu kompa i stad to zacinanie dzwieku? Mam płytę Gigabyte z aktywnym oszczędzaniem energii (zmniejsza automagicznie taktowanie CPU kiedy nie jest intensywnie używany), procesor AMD X2 3600+ i jak widać nie mam problemów z opóźnieniami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homzik Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2009 to ma ktos jakis pomysl jak pozbyc sie tego problemu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2009 to ma ktos jakis pomysl jak pozbyc sie tego problemu?Powyłączaj w BIOS wszystko czego nie używasz (kontrolery EIDE, LPT, COM itd.). Ew. ustaw domyślne taktowania. Albo wyciągnij zupełnie kartę dźwiękową i zobacz czy przy aktywnej samej zintegrowanej jest OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2009 (edytowane) Pewnie przerywania mu szaleją. Ściągnij sobie jeszcze Process Explorer 11 i tam na liście będzie wykorzystana moc procesora w tym celu. O w morde dużo procesów ja bym zapodał latency checker i wyłanczał wszystko po kolei żeby wyeliminować szkodniki. A jeśli nie to urządzenia a raczej sterowniki. Edytowane 29 Kwietnia 2009 przez razor1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homzik Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homzik Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2009 zgodnie z zaleceniami wyjalem Xonara i jade na samym zintegrowanym Realteku - dalej to samo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2009 masz zapakowany najnowszy bios do płyty ? ja jadę na p35-ds3l i choć nigdy na niej nie maiłem problemów to na dwóch ostatnich beta biosach jest po prostu ideał czyli full zielono :), spróbuj DEP w biosie wyłączyć to się jakoś dziwnie u gigaszita nazywa :) ale jest + najnowsze sterowniki realteka sieciówki wskazane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homzik Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2009 (edytowane) poki co wylaczylem tylko des, bios mam najnowszy stable, choc widze, ze trzeba bedzie i z ta beta sprobowac... najnowsze sterowniki od sieciowki sa edit: nowy bios wgrany i dalej to samo... Edytowane 30 Kwietnia 2009 przez homzik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2009 O, fajny program :D Masz w opisie zalecenia, jak szukać winowajcy. Generalnie wyłączać w menedżerze urządzeń poszczególne urządzenia (tylko jedno naraz; w opisie są wskazówki na najbardziej podejrzanych) i sprawdzać wskazania programu, aż namierzysz felerny sterownik. Masz tam też ostrzeżenie, by nie wyłączać niektórych urządzeń. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homzik Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2009 wylaczalem modem usb od neostrady, lan realteka, virtual clone drive i nic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Pewnie ci to nie pomoże, ale miałem kiedyś problem z zacinającym się dźwiękiem na płycie Asus A832R-MVP Deluxe (taka hybryda ATI+ULI). Z tym, że problem występował od początku , a nie "się zrobił z czasem". Winowajcą okazał się sterownik SATA. Gdy dysk pracował w trybie IDE problem nie występował. Rozwiązaniem okazała się zmiana sterownika SATA na zmodyfikowany, nieoficjalny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homzik Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2009 przypomnialem sobie teraz, ze kiedys instalacja sterownikow chipsetu zacinala mi sie w jednym miejscu, dalej jest to samo, moze to jest przyczyna problemu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Chyba nie... U mnie też instalator Intel Matrix Storage "myślał", a dobrze sprzęcik chodzi. W Viście przed ServicePackiem można było sobie w biosie przełączać tryb IDE/SATA, albo zmieniać sterowniki systemowe na intelowskie w tą i spowrotem (tak porównywałem sobie wydajność dysków), ale po SP1 system już mi się się bulwersował przy takich zabawach. Mogłbyś spróbować, ale jest ryzyko, że będziesz miał problem. Chociaż jak przełączyłem w biosie na IDE i dostałem BSOD'a, przestawiłem spowrotem na AHCI i normalnie chodził. Najprościej by było zainstalować na nowo Vistę na AHCI i zobaczyć jak się zachowuje na sterach systemowych, ale w sumie format to najgłupsza metoda rozwiązywania problemów. A w tray'u może jakieś programy masz... Najlepiej powyłączać wszystkie (jakieś gg, skype, torrenty itp). A to w ogóle ci się zrobiło na od dawna dobrze działającym systemie, czy na nowym? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homzik Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2009 porobilo sie to jakis czas temu, malo korzystam z tego kompa, tylko jak jestem przejazdem w domu, ale wkurza mnie to chyba i tak przeinstaluje viste, ale to jak wyjdzie finalna wersja sp2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2009 To jak będziesz instalował, to nie wal hurtem sterów z płytki. Najlepiej nic z niej nie instaluj, jak nie będzie "wykrzykników". Przyjrzyj się tylko jak chodzi Sata na systemowych sterach i najwyżej później doinstaluj Intel Matrix Storage. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homzik Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2009 plytek od producentow nie uzywam, jak juz to najnowszych sterownikow ze strony www producenta ale to i tak sie pobawie pewnie koniec maja albo poczatek czerwca, bo wyjezdzam w niedziele, a do tego czasu SP2 nie wyjdzie, a bety nie chce mi sie instalowac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RBEJ Opublikowano 1 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2009 Od 28 kwietnia jest już dostępny SP2 dla Visty w wersji finalnej. Wystarczy poszukać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homzik Opublikowano 1 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2009 to chyba na MSDN dla zarejestrowanych uzytkownikow, w dodatku nie po polsku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 1 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2009 Od 28 kwietnia jest już dostępny SP2 dla Visty w wersji finalnej. Wystarczy poszukać.Ściąga się przez windows update ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RBEJ Opublikowano 1 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2009 Na dniach SP2 będzie dostępny oficjalnie na stronach MS i Windows Update. Narazie tylko użytkownicy MSDN i Technet mogą pobrać go legalnie. Polska wersja językowa jest również dostępna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homzik Opublikowano 1 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2009 to wrzuc na jakies rapidshare czy cos, jesli masz do tego dostep:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RBEJ Opublikowano 1 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2009 (edytowane) Radzę Ci usunąć lub zmienić ten post, bo zaraz dostaniesz od administracji ostrzeżenie albo bana. Edytowane 1 Maja 2009 przez RBEJ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homzik Opublikowano 1 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2009 taa, szczegolnie jak Ty masz poprzednia wypowiedz w cytacie:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...