Skocz do zawartości
kin

Athlon 1,7 XP a Abit KT7

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich :)

mam problem czytałem dziś artykuł http://www.dzikie.net/index.php?mode=1&cel=dzwonek i sie troszke przeraziłem czy to prawda ze nie wycisne z tej płyty nic wiecej niż 1200-1400mhz na antku Xp 1,7?:(:( bo w najbliższym czasie zamierzam kupić sobie takiego antka lub 1,8 xp bo 1,7 juz podobno nie ma :( Dlatego pytam sie Was expertów czy nie da sie nic z tym fantem zrobić??? kiedyś czytałem na tym forum ze podobno jakiś koleś podkrecił antka 1,7xp na tej płytce na 2,3xp

pozdrawiam i prosze o pomoc:):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kt7 ma fsb max 112 MHz czyli nawet jako 1700+ go nie odpalisz bo proc działa na FSB 133. jeśli dowalisz WC albo ogromny cooler na chipset płyty to może dojdziesz do FSB 133.

ja mam abit kt7A i mam fsb do 150 lub155 w biosie.

poza tym jakie musiałbyś mieć pamięci ? fsb 166 lub wyższe mało które pamięci wytrzymają.

na tej płycie mnożnik teoretycznie max jest 12,5 co mnożąc przez twoje maxymalne FSB 112 daje 1400 MHz a A 1700+ pracuje na 1466 MHz. więc nie opłaca ci się kupować nic powyżej A 1600+ bo go nie odpalisz na pełnym taktowaniu.

wymień płytkę na zupełnie nowszą lub na KT7A, na którym odpalisz maxymalnie A 2000+ i będziesz go mógł podkręcić z 1466 MHz na 1875 MHz czyli około 2200+ lub 2400+ (nie wiem ile dokładnie mają).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz ze palilem mostki,ale jest teraz sposob z drucikami,nic nie trzeba lutowac na procu,anie przepalac

bylem w domu i na swoim odpalilem 22x100MHz na 1.85v

idzie jak burza,tranzystory zasilania proca lekko cieple

TO PLYTA WSZECHCZASOW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nowszy bis narawił ten problem. abit rulezz

KGB : jak odpaliłeś mnożnik 22 ? --> priv plizz

Z tego co się orientuję KT7 w wersji 1.0 - 1.2 nie obsługuje Athlonów XP .

Wersja 1.3 i wyższe obsługują z nowym biosem.

Natomiast KT7A obsługuje bez problemów .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nowszy bis narawił ten problem. abit rulezz

KGB : jak odpaliłeś mnożnik 22 ? --> priv plizz

Z tego co się orientuję KT7 w wersji 1.0 - 1.2 nie obsługuje Athlonów XP .

Wersja 1.3 i wyższe obsługują z nowym biosem.

Natomiast KT7A obsługuje bez problemów .

KT7 nie ma wersji (chyba ze liczyc malutkie cyfry na odwroci plyty - u mnie v0.31 :P )

to KT7A ma v1.0-1.3 i podobno tylko 1.3 obsluguje ,ale to sciema ,bo 1.3 to rozpoznaje 0.13 jako XP ,a tamte nie (moja tez jako unckow cpu)

bios A9 trzeba wrzucic zeby proc ruszyl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zobaczcie ten link i powiedzcie co o tym sadzicei:)

warto kupić???  http://allegro.pl/show_item.php?item=12680060

Ja wlasnie u tego goscia kupowalem. Facet jest naprawde w porzadku. Polecam!

Ja mam procka z tej samej serii co sprzedaje ten gościu i zapłaciłem za niego tylko 275 zł :twisted: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...]jeśli dowalisz WC albo ogromny cooler na chipset płyty to może dojdziesz do FSB 133.[...]

nie dojdziesz do 133

ja swego czasu mialem jeden z lepszych wynikow w PL na tej plycie a mianowicie 124 z peltierem 40w +duzy radiator i wiatrak a i tak nie dzialala stabilnie w 100%

115-118 przy dobrym chlodzeniu to jest juz b.dobrze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...]jeśli dowalisz WC albo ogromny cooler na chipset płyty to może dojdziesz do FSB 133.[...]

nie dojdziesz do 133

ja swego czasu mialem jeden z lepszych wynikow w PL na tej plycie a mianowicie 124 z peltierem 40w +duzy radiator i wiatrak a i tak nie dzialala stabilnie w 100%

115-118 przy dobrym chlodzeniu to jest juz b.dobrze

swego czasu to kiedy??

ja na biosie seryjnym wycisnalem 115MHz

a na najnowszym A9 125MHz stabilnie z XP 0.13

na seryjnym chlodzeniu,tylko pasta srebrna titana,bo seryjnie to kropla pasty byla (doslownie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja w tej chwili ma durona na tej płytce i fsb mam 110mhz i na 115 też chodził stabilnie ale bardzo sie grzał:(

bez problemu przechodził 3dmarka:)

pozdrawiam i dzieki za odpowiedzi

ps

kupuje tego proca od tego Gościa:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co sądzicie tym : http://forums.sudhian.com/messageview.cfm?...VAR_MSGDBTABLE=

w/g tego co tam pisze da sie odpalic na KT7 AthlonyXP

A jak wyglada wspolpraca tej plyty z nowym Duronem 1.4 (nazwa jadra my wyleciala z pamieci). Bo wlasnie zamierzam zmienic samego procka (na plyte mnie nie stac:( )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podczepię się do tematu...

Na forum jest bardzo dużo sprzecznych informacji, co do Abita KT7 i jego współpracy z Athlonami-XP. Jedni mówią, że nie ma co próbować, bo i tak nie zadziała, inni znowu, że bez problemu pójdzie... Sam planuję zmianę proca i chciałbym wiedzieć, czy to będzie chodzić! Planuję kupno 1700+, ponieważ najwyższa, stabilna magistrala, jaką udało mi sie osiągnąć na tej płycie, to 110 (z lekkimi przekłamaniami grafiki) pomnożone przez 13x daje około 1430. Proszę o odpowiedź użytkowników tejże płyty, którzy próbowali takiej operacji...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podczepię się do tematu...

Na forum jest bardzo dużo sprzecznych informacji, co do Abita KT7 i jego współpracy z Athlonami-XP. Jedni mówią, że nie ma co próbować, bo i tak nie zadziała, inni znowu, że bez problemu pójdzie... Sam planuję zmianę proca i chciałbym wiedzieć, czy to będzie chodzić! Planuję kupno 1700+, ponieważ najwyższa, stabilna magistrala, jaką udało mi sie osiągnąć na tej płycie, to 110 (z lekkimi przekłamaniami grafiki) pomnożone przez 13x daje około 1430. Proszę o odpowiedź użytkowników tejże płyty, którzy próbowali takiej operacji...

jak juz wiele razy pisalem u mnie chodzi (zreszta jak widac w podpisie)

na biosie z 6.2000 - czarny ekran

wkladam durona ,zmieniam bios na A9 ,wkaldam Athlona XP i widze unknow CPU 2000MHz (mnoznik mam na 19x ustawiony)

btw. na starym biosie max 115 MHz ,na A9 125MHz stabilne

przy fsb 110 pamiec jest 146MHz ,moze ona nie wytrzymuje

nie ludz sie ze masz mnoznik 13x, nie wymusi go plyta na XP

albo pal mostki tak jak ja ( ewentualnie drutmod),albo dojdz do fsb 112 ,mnoznik 12.5 i bedziesz mial 1400MHz

moje pomiary wykazaly ze roznica miedzy 1500MHz ,a 2000MHz to 20pkt w 3d marku ,powtorze zeby nie bylo ze pomylka 20pkt

chyba juz sdram tamuje proca

innych testow nie robilem

jezeli nie bedziesz palil mostkow to radze ci kupic Durona 1400 ,przynajmniej 100pln w kieszeni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...] btw. na starym biosie max 115 MHz ,na A9 125MHz stabilne

przy fsb 110 pamiec jest 146MHz ,moze ona nie wytrzymuje

Czy te wyniki osiągasz na seryjnym chłodzeniu?

Czy aby móc osiagnąć wiecej niż te 110, muszę zmienić pamięć na markową, o wyższej jakosci? ps. przydałyby mi się linki do jakiegoś przewodnika jak zrobić drutmod, palenie mostków... etc. z góry dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prawie seryjne chlodzenie ,bo posmarowalem pasta chipset (seryjnie byla kropla)

jezeli masz pamiec PC133 to powinna wytrzymywac ,jakby co to daj VIO na 3.6v

raczej nie oplaca ci sie teraz zmieniac pamieci

jak wpiszesz w przegladarce drutmod to duzo znajdziesz

na gorze masz przyklejony temat o mnoznikach >12.5x -tam jest wszystko o paleniu mostkow i drutmodzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na A9 125MHz stabilne

Jestem po zmianie biosa, na moim Duronie ustawiam mnożnik 7x i FSB Plus na 10 co daje 770, bez przetaktowywania pamięci i nadal są przekłamania w grafice... Ustawiłem na powrót 9x FSB Plus 2. Może po prostu proc nie wyrabia... to jest stary dureń na rdzeniu Spitfire. Pożyczę od kogoś jakiegoś Athlona-XP i popróbuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na A9 125MHz stabilne

Jestem po zmianie biosa, na moim Duronie ustawiam mnożnik 7x i FSB Plus na 10 co daje 770, bez przetaktowywania pamięci i nadal są przekłamania w grafice... Ustawiłem na powrót 9x FSB Plus 2. Może po prostu proc nie wyrabia... to jest stary dureń na rdzeniu Spitfire. Pożyczę od kogoś jakiegoś Athlona-XP i popróbuję.

masz przeklamania bo pamieci sa na 146MHz

jak urzywasz tej opcji PLUS to i tak normalnie zwiekszasz fsb

masz fsb110 ,pamieci 110 lub 146 ,pci 36.6 ,agp 73.3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz fsb110 ,pamieci 110 lub 146 ,pci 36.6 ,agp 73.3

No właśnie, w naszym abitku mamy mozliwość ustawienia taktowania pamięci za pośrednictwem dwóch opcji: HostClk i HostClk+PCIClk. Na pierwszej opcji przy magistrali 110, pamięć jest taktowana 110MHz, co powinna wytrzymywać bez problemu, bez przekłamań, a jednak gdy mam tak ustawione jest identycznie jak na drugiej opcji - przekłamania w grafice... Wina na pewno nie leży po stronie chipsetu płyty głównej, temperatura wynosi średnio 27-30 stopni Celcjusza... a może przekłamania grafiki są przez to, ze magistrala podnosi taktowanie na szynie AGP, a tam karta jest już przetaktowana, jak w opisie... co o tym sądzisz?

hmmm, jak masz ustawionego tego swojego Durona 650@935?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze to grafa ,chociaz 73 MHz powinna spokojnie wytrzymac

temp system to nie jest temp mostka polnocnego ,tylko temp 1cm od mostka poludniowego (w instrukcji jest narysowane gdzie jest czujnik)

moje ustawienie to 8.5x110 - zadnych przeklaman na Savage3D ,Savage4 ,Voodoo3 , Kyro1

nawet na fsb112 nic nie bylo ,ani tez na fsb115 (synchro bo pamieci powyzej 150MHz nie chodzily stabilnie)

puszczalem 3Dmarka2000 dla sprawdzenia

posmaruj pasta pod radiatorem NB ,bo u mnie to kropla pasty byla

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytalem duzo informacji na temat procesora ATHLON XP 1,7 na pl. Abit KT7A. Nadal mam pewne niejasnosci i chcialbym, abyscie mi je rozwiali. Mam jak juz wspomnialem, tego Abita, bios wersji A9 karte gr. ATI 9000, pakiec 133 a procesorAthlon 750. Czy moge na tej plycie zamontowac Athlona XP 1,7. Jest on taktowany z szybkoscia 1466, czyli 11x133.

Gdy ustawie w biosie taka czestotliwosc, to czy bedzie ten procesor sie "marnowal"? W informacjach bedzie wykryty jako XP czy unknow (wersja pl. 1.1)? Oraz jaka seria da sie podkrecac na np. XP2000.

Ostatnie pytananie brzmi czy oplaca sie wymiana procesora? Chodzi mi o to czy wzrost wydajnosci bedzie zauwazalny np. 50%. Mam gre typu Mafia i no nie powiem dziala mi, ale niektore ustawienia co do grafiki musza byc ustawione na najnizsze, a niektore na srednie aby ta gra dosyc dobrze dzialala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytalem duzo informacji na temat procesora ATHLON XP 1,7 na pl. Abit KT7A. Nadal mam pewne niejasnosci i chcialbym, abyscie mi je rozwiali. Mam jak juz wspomnialem, tego Abita, bios wersji A9 karte gr. ATI 9000, pakiec 133 a procesorAthlon 750. Czy moge na tej plycie zamontowac Athlona XP 1,7. Jest on taktowany z szybkoscia 1466, czyli 11x133. 

Gdy ustawie w biosie taka czestotliwosc, to czy bedzie ten procesor sie "marnowal"? W informacjach bedzie wykryty jako XP czy unknow (wersja pl. 1.1)? Oraz jaka seria da sie podkrecac na np. XP2000.

Ostatnie pytananie brzmi czy oplaca sie wymiana procesora? Chodzi mi o to czy wzrost wydajnosci bedzie zauwazalny np. 50%. Mam gre typu Mafia i no nie powiem dziala mi, ale niektore ustawienia co do grafiki musza byc ustawione na najnizsze, a niektore na srednie aby ta gra dosyc dobrze dzialala.

jezeli kupisz w miare tanio 1700+ oczywiscie na B0 to oplaca sie (za jakies 200-230) pln

jezeli takiego nie znajdziesz to bierz durona 1400 tylko z odblokowanym mnoznikiem

proca bez zadnych modow (drutmodow) ustawisz na 12.5x133 (fsb mozesz do 150MHz ciagnac -zalezy od pamieci,grafy ,dysku)

co da 1667MHz (dla XP 2000+)

kazdy z XP B0 tyle pojdzie i kazdy duron 1400

a temp. bedziesz mial niziutka jak w lodowce :D

na v1.1 wykryje ci proca jako Unknow CPU

przejscie z 750 na 1667 bedzie odczuwalne - moim zdaniem warto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narazie chyba sobie daruje kupno athlona XP a to z nastepujacego powodu.

Jakies 2 miesiace dokupilem pamiec pc133. Poziadalem juz taka tylko, ze starsza (jakies 3 lata). Mam Athlona 750 na TB. Po odblokowaniu mnoznika i przejsciu na magistrale 133 i mnozniku 6, na obu pamieciach komp nie chcial wystartowac. Dopisze, ze na FSB 100 wszystko gralo. Wiec pierwsze co mi przyszlo do glowy to konflikt obu pamieci. Na samym poczatku wyciagnolem ta stara, bo sadzilem, ze nie wyrabia. Jakie bylo moje zdziwienie, gdzie na tej nowej nawet nie idzie wyciagnac 133. Ani chwili sie nie zastanawiajac zamienilem ta stara na nowa. Komp wystartowal jak nalezy. Zadnych bledow nie bylo. Postanowilem, ze sprobuje jeszcze podciagnac FSB. Moje proby zakonczyly sie na 145x6,5 i napieciu 1,85. Komp przez ok 10 min dzialal stabilnie, wiecej czasu mu nie dalem, bo co z tego, ze mam 950MHZ jak chodzi wolniej niz z 256MB ramu. I teraz pytanie odnosnie Pamieci. Jakie polecacie mi kupic? (w miare tanie a dobre) Czy wymiana tej nowej na firmowa (Kingston) poprawi sytuacje. A moze to nie jest wina Pamieci a tego, ze TB Zle pracuje na 133.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...