piotrekp2507 Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2009 (edytowane) Posiadam taką oto płytkę oraz celerona 1,7. Czy zmiana procesora na jakiegoś intela 2,4 będzie odczuwalna w mocy? Wiem że taka moc może być śmieszna dla niektórych, ale ja nie mam funduszy na nowy sprzęt a jeśli mógłbym np obejrzeć już filmy w hd jeśli wydał bym 50zł na procesor to z pewnością bym to uczynił. Edytowane 29 Kwietnia 2009 przez piotrekp2507 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
faro666 Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2009 jeżeli miałbyś wydać około 50 zł to nawet się nie zastanawiaj:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekp2507 Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2009 A z hd sobie poradzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avalan Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Do HD potrzeba conajmniej dwóch rdzeni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekp2507 Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Aha czyli w sumie nie ma co sobie chyba głowy zawracać :/ na twoim sprzęcie nie idzie? Znalazłem taki procek ale na stronie producenta pisze że ta płyta do max 400FSB. Czyli nie pójdzie? Czy będzie chodzić na 400MHz? INTEL PENTIUM 2.66 GHz OEM Oznaczenie kodowe procesora SL6PECzęstotliwość: 2.66 GhzL2 cache 512KBFSB 533MhzSocket 478Rdzeń NorthwoodTechnologia 0,13Mikrona Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2009 (edytowane) Jaką masz grafikę? Jak wspierającą PureVideo HD albo Avivo HD to masz instrukcję jak odpalać filmy w hd: http://iphonedaily.net/other-news/hardware...-cpu-usage.html Co do procesora, to prawdopodobnie będzie on działał ale na zaniżonej szynie fsb. Zawsze możesz poszukać northwooda z szyną 400Mhz - ostatnio widziałem takie na allegro z ceną 9zł w kup teraz :lol: Ceny tego sprzętu są po prostu śmieszne, sam niedawno kupiłem p4 2.26 za 15zł :> Edytowane 30 Kwietnia 2009 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekp2507 Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Mam Radeona 9550 czyli o hd mogę zapomnieć. Mógł byś podesłać link do tego northwooda bo jakoś nie mogę znaleźć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2009 To co znalazłem na szybko: http://allegro.pl/item616683624_2ghz_512_400_gw_fv_fv.html http://allegro.pl/item621915821_celeron_2_...acz_okazja.html - ten Celeron tez powinien dać radę z HD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avalan Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Aha czyli w sumie nie ma co sobie chyba głowy zawracać :/ na twoim sprzęcie nie idzie? Procesor nie wyrabia, dopiero jak puszczę przez kartę graficzną to lepiej jest. Ale w dalszym ciągu przycina przy większym ruchu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2009 To co znalazłem na szybko: http://allegro.pl/item616683624_2ghz_512_400_gw_fv_fv.html http://allegro.pl/item621915821_celeron_2_...acz_okazja.html - ten Celeron tez powinien dać radę z HD Nie! Tylko nie celerona northwooda! Lepszy będzie ten P4 2ghz. Chociaż ja wolałbym dopłacić jeszcze raz tyle i kupić P4 2,4 na fsb 400. O te 200 - 300 mhz dałby się pewnie podkręcić na tej płycie, co w porównaniu z poprzednim procesorem da już bardzo duży skok wydajności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avalan Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2009 To chyba tylko do DVD. IMO szkoda pieniędzy, lepiej zaoszczędzić sobie na nowego PC (albo iść się zabawić z kumplami :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekp2507 Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2009 @emilek niby na tym celeronie powinno pójść HD? :huh: Mi też się chyba tak wydeję że intel jest lepszy od tego celerona no tylko pozostaje kwestia jak moja płyta zaniży taktowani? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 1 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2009 Sam nie wiem czy pójdzie bo nigdy nie sprawdzałem HD na P4. No ale kolega wyżej potwierdził że nie ma szans więc chyba tak jest. Chyba faktycznie nie ma sensu zmieniać procesora, lepiej odkładac na nowy sprzęt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 1 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2009 (edytowane) Nie ma sensu Dokładając 150zł złożysz coś na AM2 z procem typu A64 3200+, który spokojnie wyprzedza wydajnością P4 3.0GHz - i będziesz miał możliwość łatwiutkiej wymiany proca na dwurdzeń (+ ~60zł) lub dołożenia RAMu (tanie DDR2) czy lepszej grafiki (PCI-E). Sam się niedawno przekonałem, że to zupełnie bezsens brnąć w stare technologie bo w sumie niewiele drożej można mieć coś znacznie nowocześniejszego, co da się jeszcze tanio rozbudować w przyszłości. Edytowane 1 Maja 2009 przez saleen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekp2507 Opublikowano 1 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2009 Jaką płyte dokładnie byś cie polecili do takiego rozwiązania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2009 (edytowane) Generalnie zależy czego oczekujesz. Ja bym polował na Abita KN9 takiego jak mam, dobry do kręcenia, 4 stolty RAM, Full ATX - ale koszt samej płyty to raczej 150+zł Da się też ogarnąć jakąś płytę za ~90zł, ale wtedy raczej można pożegnać się z jakimś konkretnym OC, rozmiar pewnie microATX i 2 sloty RAM. Następna rzecz procesor, jednordzeniowy 3200+ 2.0GHz to ~60zł, dwurdzeniowy 3600+ X2 1.9GHz ograniesz za 100zł. Oczywiście można teraz kupić singlecore i później łatwo wymienić :) Do HD przydałby się dualcore. RAM, ceny to około 50-60zł za 2GB i 25-30zł za 1GB. Grafika na PCI-E, to zależy czy i w co grasz. Ceny zaczynają się od 25zł za jakieś badziewia (do pracy biurowej), przez 60zł za 6600GT i 80-100zł za 7600GS. Oczywiście nawet taka 6600GT za 60zł jest kolosalnie szybsza od R9550 którego posiadasz (a którego sprzedasz za 40zł) Edytowane 2 Maja 2009 przez saleen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekp2507 Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2009 Jednak sobie odpuszczę kupowanie nowej płyty i reszty bo z takim budżetem jaki mam to nie ma sensu. Jak myślicie jakie FSB będę mógł osiągnąć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2009 Do podpisu nie wolno wstawiać żadnych reklam, obrazków... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2009 Jednak sobie odpuszczę kupowanie nowej płyty i reszty bo z takim budżetem jaki mam to nie ma sensu. Jak myślicie jakie FSB będę mógł osiągnąć? Wygląda na to, że płyta nie posiada dzielnika 1/4 dla PCI. Bezpieczne FSB w tych warunkach to 112, max. 120-124 ale tutaj już ryzykujesz uwaleniem dysków. Dlatego nie ma sensu kupno P4 na szynie 533, tylko na szynie 400 i najlepiej z najwyższym możliwym zegarem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2009 (edytowane) Jednak sobie odpuszczę kupowanie nowej płyty i reszty bo z takim budżetem jaki mam to nie ma sensu. Jak myślicie jakie FSB będę mógł osiągnąć? Za to co masz uzyskasz 100-120zł, nowe graty to 250zł... praktycznie za 150zł jest to do ogarnięcia. Według mnie warto. Ale jeśli chcesz nowy proc, cóż, musisz kupić coś z szyną 400. Ale to nie takie proste. Celerony odpadają bo to shit, 128kb L2, 2.6GHZ Celerona można udupić (zużycie 100%) podczas przeglądania www w Firefoxie. Zostaje Pentium 4. Ale tutaj problem z dostępnością. teoretycznie masz do dyspozycji 2.0, 2.2, 2.4, 2.5, 2.6, 2.8GHz z szyną 400... ale im wyższe taktowanie, tym trudniej je zdobyć. 2.4GHz najcześciej mają FSB533, a 2.5, 2.6 i 2.8 są mega rzadko dostępne. 2.2GHz też niepopularny, a 2.0GHz to już dość niskie takty. Ponadto nadal będziesz siedział na złączu AGP i DDR, zamiast współczesnych DDR2 i PCI-E Edytowane 2 Maja 2009 przez saleen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekp2507 Opublikowano 3 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2009 Zakupiłem Intela 2.6 FSB533 za 21zł zobaczymy na ile pójdzie :D No i jak sprawdzić ten właśnie dzielnik na PCI żeby czegoś nie skopcić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 3 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2009 Zły wybór.... albo w ogóle się nie uruchomi (czarny ekran), albo pójdzie na 2000MHz... co jest bezsensem, bo w takim wypadlku można było kupić normalnego 2.0GHz P4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 3 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2009 (edytowane) Dokładnie - trzeba było dołożyć i brać np. coś takiego: P4 2,6 Co do dzielnika PCI - masz w ogóle w biosie (lub na zworkach) możliwość ustawienia FSB na 533(133) i wyżej? Edytowane 3 Maja 2009 przez rosolini Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekp2507 Opublikowano 3 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2009 Ale nawet jak pójdzie na 2.00 to i tak chyba lepiej niż ten celeron? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 3 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2009 Pewnie, że lepiej. Ale jak już wydajesz pieniądze, to chyba warto dołożyć 3 dyszki i mieć dużo lepiej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekp2507 Opublikowano 3 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2009 Kurcze przelałem już kase :/ więc wątpię że coś dało by się jeszcze zrobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekp2507 Opublikowano 4 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2009 Mam możliwość wymiany. Jak myślicie intel 2.06GHZ/512/400 SL6PP będzie lepszy od celerona 2600Mhz 400Mhz SL6VV? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2009 Tak, na celki nawet nie patrz. A wymień na coś z jak najwyższym zegarem i fsb 400. Albo wymień też płytkę na coś ciut lepszego :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekp2507 Opublikowano 19 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2009 Się zdziwiłem koleś zrobił mi prezent i wysłał 2,6/512/400 :D jednak wydaje mi się że słyszę prace procesora :huh: trzeba będzie się brać za kręcenie jak myślicie ile na boxie wyciągnę :grin: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 19 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2009 Wyciągniesz tyle na ile płyta Ci pozwoli. Zrozum, że tu nie procesor i jego chłodzenie stanowi przeszkodę w OC! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...