Vodor Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2009 (edytowane) Mam taki oto konfig Intel 5200, płyta P5Q SE , 2 x 2GB corsair , 1 twardy dysk, 9800gtx, i problem, opisałem go już w dziale socketu 775 ale zrobiłem wszystko co mi użytkownicy doradzili odnośnie timingów,biosu itd i nic nie dało. Zwracam się więc do specjalistów działu zasilacze. Nie będę odsyłał do tamtego tematu, ale opisze po krótce. Sprawdzałem komputer orthosem i pamięci procek są stabilne, problem pojawia się po uruchomieniu jakiejkolwiek aplikacji 3D. Zaraz po uruchomieniu resetuje się komputer. Np w Far Cry 2 pojawia się logo far cry, obraz ciemnieje zaczyna wgrywać i bach - reset(zanim dojdzie do menu, a wiem ze w momencie resetu karta bierze więcej prądu bo normalnie w tym momencie zaczyna piszczeć). 3Dmark 2k3 pierwszy test wywala zazwyczaj już na planszy z samolotem zanim się uruchomi(podczas wgrywania). Zasilacz to chieftec 410W który ma 2 linie 12V jedna ma 12A a druga 18A(obydwie linie łącznie 240W). Wszystko chodzi tzn karta i zasilacz na platformie 939 z athlonem 3000+ + 2 HDD i DVD a na 775 nie chce :sad: Włożyłem starego GF 7600 i chodzi, wkładam 9800gtx i resetuje. Zaznaczam ze ta sama karta tzn 9800gtx na platformie 939 działa bo specjalnie przełożyłem całe bebechy aby sprawdzić, karta więc jest sprawna. Dodam, że obniżyłem znacząco taktowanie karty i resety znikają. Czy ten szef już pada ? Ale dlaczego ciągnie na 939 a na 775 nie chce ? Dodam, że zasilacz ma już 4 lata. A może płyta asusa P5Q SE jest uszkodzona i podaje za małe napięcie na PCI ?? Proszę was o pomoc bo spłukałem się już w tym miesiącu i kupno dobrego zasilacza mnie dobije :sad: Niestety mieszkam za granicą i nie znam nikogo kto mógłby mi pożyczyć dobrą zasiłkę. Jak sprawdzić czy to napewno zasilacz ? Teoretycznie powinien dać radę ,ale może już siada powoli ? Edytowane 30 Kwietnia 2009 przez Vodor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Kupić miernik ;) Mój też powinien dać radę - 348 na 12-tce, ma dwa lata nie licząc jakiegoś leżakowania wcześniej. Do momentu włożenia grafy pięknie, a teraz w furmarku pokazuje 11,85 - whania idle stres ~0,13. Stabilny ale nie tak jak ma być ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...