Skocz do zawartości
marodj

Czy 450w Chieftec Wystarczy?

Rekomendowane odpowiedzi

Jak by sie uprzec to pociagnie bo to solidny zasilacz ale jesli myslisz o OC to lepiej kup cos mocniejszego

Ja mam takiego tyle ze 400w i dzialal z pentium e2180@3ghz i hd4850 - spokojnie dawal rade

(hd4870 troche wiecej potrzebuje ale za to e8400 jest w 45nm a nie 65nm jak moj)

Edytowane przez domban214

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hd4870 troche wiecej potrzebuje

Według niektórych źródeł nawet 60W. Z ciekawości pobawiłem się kalkulatorem BQ i dla konfigu z 4850 zaproponował SP 350W, a dla 4870 - SP 500W. Wiem, że to tylko kalkulator, ale jakieś wnioski można już wyciągnąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rekomendowana moc zasilacza dobrego producenta: 385W więc zasilacz 450W mieści się w granicy :-)

Najważniejsza nie jest moc ogólna zasilacza, lecz wymagane obciążenie na linii 12V, bo z niej korzystają najbardziej prądożerne części w kompie - procki i karty graficzne.

Radzę więc sprawdzić ile potrzeba na linii 12 V i porównać to z tym, ile ma na niej Twoja zasiłka- dane te znajdziesz na tabliczce znamionowej zasilacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

da rade , bedzie glosno ale da rade

..po fan swapie na jakies ciche 700rpm, nie bedzie glosno.

Swego czasu:

c2d e8400@4GHz 1.3v

MSI P45 Neo2-FR

GeForce 280 GTX

4x 4gb ddr2 @ 900MHz 2.2v

4x Seagate 80gb 2.5" (raid 0)

1x Samsung 3.5" 1TB

xfi + dvd-rw + fdd + bambetle na usb

zasilalem slabszym bratem blizniakiem - GPS-400AA-101A @0-700rpm - wiecej tutaj (link)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

da rade , bedzie glosno ale da rade

ten chieftec zawsze jest glosny :lol2:

edit: tak dlugo pisalem ta linijke tekstu ze Slow mnie wyprzedzil ;P

edit2: moj GPS-400AA-101A tez ma wentyl ~700rpm;) a i tak sie nie grzal

Edytowane przez domban214

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najważniejsza nie jest moc ogólna zasilacza, lecz wymagane obciążenie na linii 12V, bo z niej korzystają najbardziej prądożerne części w kompie - procki i karty graficzne.

Radzę więc sprawdzić ile potrzeba na linii 12 V i porównać to z tym, ile ma na niej Twoja zasiłka- dane te znajdziesz na tabliczce znamionowej zasilacza.

+12V1 14A/168W

+12V2 15A/180W

A te kalkulatory sobie możecie w dupę wsadzić :razz:

Btw - jest wątek o zasilaczach. Twoje pytanie powinno w nim wylądować.

Sorki

Może ktoś napisać ile potrzebują papu cacka typu HD4870, 4890, GTX 285 oraz procki E8600, Q9650 oraz dyski twarde? Czas leci, ceny spadają a zasilacz kupuje się raz na jakiś czas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi