Skocz do zawartości
Sobota

Serwerówka..

Rekomendowane odpowiedzi

Często na allegro i innych serwisach można znaleźć chłodzenia serwerowe. Jednak czy da się wykonać przetrzep takiego chłodzenia do zwykłego PC? Radiator projektowany był do serwera w szafie rack. Problemem mogą być sąsiednie radiatory na sekcji zasilania chipsecie, jednak na Abita IP35 Pro jakoś to wlazło.

post-163076-1241115933_thumb.jpg

post-163076-1241115993_thumb.jpg

Od radiatora zdemontowałem kołki montażowe.

Trzeba było wymyślić nowy system mocowania, ten miał za duży rozstaw. Nic dziwnego, w końcu to serwer.

post-163076-1241116231_thumb.jpg

Pod dremela poszły "łapy" oryginalnej zapinki i z wykonałem nową "zapinkę", z aluminium. Twardością jest ok i łatwo się obrabia. Nowa zapinka jest od spodu przynitowana do starej od dołu, spód radiatora został zeszlifowany. Całość jest mocowana na śrubach M4. Wentylator to SCYTHE KAZE-JYU, dla mnie jest on cichy. Niestety nie włazi on ładnie na cały radiator więc będzie trzeba wykonać jakąś przejściówkę. To co prezentuję jest jest już prawie skończonym projektem. Brakuje jednak poprawy mocowania (backaplate) oraz przejściówki.

Na razie jest to w fazie BETA i wygląda tak:

post-163076-1241116979_thumb.jpg

:-D :-D :-D

Co do temperatur:

post-163076-1241117137_thumb.jpg

Użyta pasta to IC 7 Carat Diamond

Edytowane przez Sobota

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temp. bez rewelacji. Lepiej było brać normalny cooler, a nie taki wynalazek.

Widzisz ty byś nie zrobił czegoś takiego, dlatego mu to wytkasz (że temp. złe, że wielkie to, za dużo roboty przy tym),a mnie się podoba widać że jest pomysłowy i lubi wyzwania (poza tym to jest dopiero BETA)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kosmicznie gęste są te piny, może dodasz drugi wentyl z drugiej strony?

Jeżeli jest ciepły radiator, to wskazywało by to na zbyt słaby przepływ powietrza. Wydaje mi się, że w serwerach używają czegoś więcej niż jednego wentylatorka :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz ty byś nie zrobił czegoś takiego, dlatego mu to wytkasz (że temp. złe, że wielkie to, za dużo roboty przy tym),a mnie się podoba widać że jest pomysłowy i lubi wyzwania (poza tym to jest dopiero BETA)

Chłopie ja już nie jedne WC złożyłem i nie raz kombinowałem przy kompie. Oszczędź sobie bzdurne teksty. Co bym zrobił to bym zrobił, a zabawa w modyfikacje coolera serwerowego, którego przeróbka zajmuje mój czas, a później mam mizerne efekty to nie dla mnie. Taki cooler i tak potrzebuje dobrej wentylacji, zobacz sobie jakie wentylatory przykładowo 12cm są stosowane w takim serwerze.

Co do wytykania, powiedziałem tylko o dużych temp. reszte Ty sobie dodałeś.

EOT

Edytowane przez OCM4n14k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kosmicznie gęste są te piny, może dodasz drugi wentyl z drugiej strony?

Jeżeli jest ciepły radiator, to wskazywało by to na zbyt słaby przepływ powietrza. Wydaje mi się, że w serwerach używają czegoś więcej niż jednego wentylatorka :).

W serwerach jest specjalny kanał powietrzny, używa się wentylatorów które mają 4cm grubości i cichymi nie można ich nazwać.. Co do Drugiego wentylatora myślałem o nim ale ni zmieści się będzie haczył o radiator chipsetu. Może ledwo upchał bym jakiegoś slim-a, ale nie wiem czy to ma jakiś sens. Jak będzie przejściówka na wentyl to dopiero ocenie wydajność, póki co to jest BETA ;-)

Nie robiłem tego po to tylko żeby mieć tylko niskie temperatury, ale po to żeby się czegoś nauczyć.

EDIT:

post-163076-1241469151_thumb.jpg

Edytowane przez Sobota

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I nadszedł czas na upade, mogłem go zrobić właściwie tydzień wcześniej ale dopiero dziś go robię z powodu braku czasu. Wykonałem backplate oraz poprawiłem mocowanie radiatora. Wszystko na zdjęciach. To co obecnie widzicie jest wersją RC, a więc bliżej końca niż początku.

post-163076-1242916726_thumb.jpg post-163076-1242916247_thumb.jpg

post-163076-1242916332_thumb.jpg

Co do temperatur to w STRES procek 378x8= 3024MHz vcore 1.340V w CPU-Z w bios o wiele wyżej ma po 50min stresu w speedfan max 70 stopni.

Edytowane przez Sobota

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mogłem tylko nie chciało mi się jechać, a tak to skilla poćwiczyłem. :-D I tak backplate nie widzę, ważne że spełnia swoje zadanie.. Co do długich śrub krótsze nie mogą być, bo montaż chłodzenia będzie praktycznie niemożliwy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yhy, przeglądanie aukcji z chłodzeniem na allegro w poszukiwaniu okazji - często dziwacznych - jeden z moich ulubionych sposobów na zabijanie czasu..akurat coś takiego licytowałem bo miałem zamiar coś sodzicom wymajstrować, jakiś dłuższy czas temu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi