Sobota Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2009 (edytowane) Często na allegro i innych serwisach można znaleźć chłodzenia serwerowe. Jednak czy da się wykonać przetrzep takiego chłodzenia do zwykłego PC? Radiator projektowany był do serwera w szafie rack. Problemem mogą być sąsiednie radiatory na sekcji zasilania chipsecie, jednak na Abita IP35 Pro jakoś to wlazło. Od radiatora zdemontowałem kołki montażowe. Trzeba było wymyślić nowy system mocowania, ten miał za duży rozstaw. Nic dziwnego, w końcu to serwer. Pod dremela poszły "łapy" oryginalnej zapinki i z wykonałem nową "zapinkę", z aluminium. Twardością jest ok i łatwo się obrabia. Nowa zapinka jest od spodu przynitowana do starej od dołu, spód radiatora został zeszlifowany. Całość jest mocowana na śrubach M4. Wentylator to SCYTHE KAZE-JYU, dla mnie jest on cichy. Niestety nie włazi on ładnie na cały radiator więc będzie trzeba wykonać jakąś przejściówkę. To co prezentuję jest jest już prawie skończonym projektem. Brakuje jednak poprawy mocowania (backaplate) oraz przejściówki. Na razie jest to w fazie BETA i wygląda tak: :-D :-D :-D Co do temperatur: Użyta pasta to IC 7 Carat Diamond Edytowane 30 Kwietnia 2009 przez Sobota Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 1 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2009 64 st. ? Jeśli tak to szału nie ma na 2,4ghz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 1 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2009 ja na e2180@3ghz mam max 65° na boxowym chlodzeniu(!) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Demonq Opublikowano 3 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2009 Ja na tym samym procu wykręconym do 3ghz chlodzenie karakorum mam mniejsze temp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 3 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2009 Temp. bez rewelacji. Lepiej było brać normalny cooler, a nie taki wynalazek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borbo Opublikowano 4 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2009 Temp. bez rewelacji. Lepiej było brać normalny cooler, a nie taki wynalazek. Widzisz ty byś nie zrobił czegoś takiego, dlatego mu to wytkasz (że temp. złe, że wielkie to, za dużo roboty przy tym),a mnie się podoba widać że jest pomysłowy i lubi wyzwania (poza tym to jest dopiero BETA) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubis Opublikowano 4 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2009 Kosmicznie gęste są te piny, może dodasz drugi wentyl z drugiej strony? Jeżeli jest ciepły radiator, to wskazywało by to na zbyt słaby przepływ powietrza. Wydaje mi się, że w serwerach używają czegoś więcej niż jednego wentylatorka :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 4 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2009 (edytowane) Widzisz ty byś nie zrobił czegoś takiego, dlatego mu to wytkasz (że temp. złe, że wielkie to, za dużo roboty przy tym),a mnie się podoba widać że jest pomysłowy i lubi wyzwania (poza tym to jest dopiero BETA) Chłopie ja już nie jedne WC złożyłem i nie raz kombinowałem przy kompie. Oszczędź sobie bzdurne teksty. Co bym zrobił to bym zrobił, a zabawa w modyfikacje coolera serwerowego, którego przeróbka zajmuje mój czas, a później mam mizerne efekty to nie dla mnie. Taki cooler i tak potrzebuje dobrej wentylacji, zobacz sobie jakie wentylatory przykładowo 12cm są stosowane w takim serwerze. Co do wytykania, powiedziałem tylko o dużych temp. reszte Ty sobie dodałeś. EOT Edytowane 4 Maja 2009 przez OCM4n14k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 4 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2009 (edytowane) Kosmicznie gęste są te piny, może dodasz drugi wentyl z drugiej strony? Jeżeli jest ciepły radiator, to wskazywało by to na zbyt słaby przepływ powietrza. Wydaje mi się, że w serwerach używają czegoś więcej niż jednego wentylatorka :). W serwerach jest specjalny kanał powietrzny, używa się wentylatorów które mają 4cm grubości i cichymi nie można ich nazwać.. Co do Drugiego wentylatora myślałem o nim ale ni zmieści się będzie haczył o radiator chipsetu. Może ledwo upchał bym jakiegoś slim-a, ale nie wiem czy to ma jakiś sens. Jak będzie przejściówka na wentyl to dopiero ocenie wydajność, póki co to jest BETA ;-) Nie robiłem tego po to tylko żeby mieć tylko niskie temperatury, ale po to żeby się czegoś nauczyć. EDIT: Edytowane 10 Maja 2009 przez Sobota Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 (edytowane) I nadszedł czas na upade, mogłem go zrobić właściwie tydzień wcześniej ale dopiero dziś go robię z powodu braku czasu. Wykonałem backplate oraz poprawiłem mocowanie radiatora. Wszystko na zdjęciach. To co obecnie widzicie jest wersją RC, a więc bliżej końca niż początku. Co do temperatur to w STRES procek 378x8= 3024MHz vcore 1.340V w CPU-Z w bios o wiele wyżej ma po 50min stresu w speedfan max 70 stopni. Edytowane 21 Maja 2009 przez Sobota Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 Getto stajl.... :ph34r: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 Maniakalnego nie mogles o backplata poprosic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 A mogłem tylko nie chciało mi się jechać, a tak to skilla poćwiczyłem. :-D I tak backplate nie widzę, ważne że spełnia swoje zadanie.. Co do długich śrub krótsze nie mogą być, bo montaż chłodzenia będzie praktycznie niemożliwy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 Jeśli kupiłeś to chłodzenie na allegro to też je licytowałem.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 ponad pol roku temu tak ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2010 Yhy, przeglądanie aukcji z chłodzeniem na allegro w poszukiwaniu okazji - często dziwacznych - jeden z moich ulubionych sposobów na zabijanie czasu..akurat coś takiego licytowałem bo miałem zamiar coś sodzicom wymajstrować, jakiś dłuższy czas temu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...