Skocz do zawartości
knight108

Czy Kość Będzie Współpracować?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pytanie i proszę o pomoc.

Otóż mam 512MB ramu i nie wystarcza mi to do komfortowego użytkowania komputera. Chcę teraz kupić od znajomego kość 512MB też i ją dołożyć. W związku z tym mam pytanie czy bez problemu tak kość będzie działać i czy da rade z Dual Channel?

Config:

Mobo: MSI 865PE Neo2

CPU: PIV 2.8Ghz @ 3.0Ghz

RAM: 1x 512MB PC3200

GPU: R X1650 PRO

HDD: 160GB samsung

PSU: Fortron FSP 350-60MDN Rev. A

Zaznaczę, że obecny ram jest jakiś lewy. Bo rzekomo powinien mieć 200Mhz rzeczywistego taktowania, a ma 166. Teraz 180Mhz bo CPU pogoniony. Czy to nie dziwne. Kolejna sprawa,że miałem jeszcze kość sprawną kość 256MB noname PC2700 i komp na niej nie chciał wstać, ale myślę, że była to wina zasilacza, bo miałem noname, a niedawno zmieniałem.

A no i najważniejsze opis kości :lol2: Byłbym zapomniał

Teraz mam:

Dołączona grafika

kliknij aby powiększyć

A kolega ma na sprzedaż Elixir 512MB DDR 400 MHz CL3 PC3200

Będzie to działać i poleci w Dual Channel?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O dualu zapomnij, żeby to wystąpiło muszą to być dokładnie takie same kości. A czy zadziała to nie dowiesz się jak nie sprawdzisz. Niektóre pamięci nie mogą po prostu razem pracować. Skoro to od kolegi to weź i sprawdź je (memtest, albo goldmemory).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O dualu zapomnij, żeby to wystąpiło muszą to być dokładnie takie same kości. A czy zadziała to nie dowiesz się jak nie sprawdzisz. Niektóre pamięci nie mogą po prostu razem pracować. Skoro to od kolegi to weź i sprawdź je (memtest, albo goldmemory).

W teorii 99%, że pójdą w duala. Myślę, że śmiało można próbować - powinno zadziałać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W teorii 99%, że pójdą w duala. Myślę, że śmiało można próbować - powinno zadziałać.

Już nie pamiętam gdzie, ale gdzieś czytałem właśnie, że kiedyś musiałyby być to identyczne kości, ale "teraz" są technologie, że kości różniące się wszystkim mogą pracować w DC. Pytanie tylko czy moja płyta odnosi do tego teraz, czy kiedyś. Bo artykuł czytałem co najmniej 2 lata temu.

Dlatego założyłem temat bo nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawniej tez nie musialy byc identyczne - wazna byla tylko taka sama pojemnosc

a co do nizszego taktowania to widze 2 mozliwosci:

1. masz po prostu zly dzielnik ustawiony

2. masz plyte ktora z tym procesorem nie pozwala ustawic 'normalnej' czestotliwosci pamieci - jakie fsb ma procesor (w starym kompie tak mialem i nie dalo sie wiecej niz 166mhz i dopiero z procesorem na fsb 800 mozna bylo wiecej)

Edytowane przez domban214

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak się zmieni timingi na takie od 200Mhz to co się stanie? Ale wróćmy do sedna. Założyłem kość, działa, ale w single channel. dual channel nie działa. <_<

Także mieszczę się w tym 1%, że nie będzie działać

Edytowane przez knight108

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już mniejsza z tym taktowaniem. Poczytałem trochę instrukcje i tam jest tabelka, która mówi jak mają być włożone pamieci aby był Dual. Problem jest taki, że ja jej za cho***re nie rozumiem. Jest dla mnie absurdalna i bez sensu.

Dołączona grafika

Mam napisane DIMM 1 DIMM2 itd.. dobra, rozumiem Channel A i B tez rozumiem. Ale tego, że są 3 wiersze pod spodem to już nie rozumiem. Jak mam to rozumieć, że 3 kości da się w jeden slot włożyć????? Absurd. Dlaczego tam są 3 pola. Kompletnie tego nie rozumiem. Pomóżcie.

A może i już rozumiem. Mam włożyć w channel B dimm3 aby był dual?

Bo powinien działać dual, bo jest napisane wyraźnie ten sam typ i pojemność. Czyli typ to PC3200 i pojemność 512MB

Edytowane przez knight108

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi