Skocz do zawartości
DanioS

Nowy Komp, Spałił Się?, Nie Wstaje Monitor Pomocy!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, wczoraj doszły do mnie nowe części, oczywiście z pospiechu zabrałem się za składanie.

Po paru godzinach roboty wszystko po podłączałem, podpiałem do kompa, włączam, Ok, działa cieszę się mineły pierwsze 3 screeny łąduje się winda a tu czarno i znow od początku i tak cały czas. No to myślę pewnie ze względu ze zainstalowane są stery Intela, Nvidii, i starszego modelu płyty głównej. Robię format, właczam instalacje windowsa, zajrzałem sobie do kompa i jakos wącham, czuć jakby spaleninzę i ten radiatorek gorący od plyty glownej przestraszylem się wylączyłem szybko kompa guziczkiem od zasilaka, odłączyłęm kopa. Rano sę wącham płyte głowna cały czas taki zapach, podpinam kompa, włączam , pisk ze karakorum sie wlaczyl, komp chodzi ale monitor nie wstaje, teraz mam wielki stres, prosze was o pomoc.

Czy przyczyną grzania się radiatora może byc to ze karakourm zaslania pol wiatraka od zasilacza i ledwno jakis 1 cm nie dotyka radiatorka na A780gxh ?

1. Czemu monitor się nie wlącza?

2. Czy mogłem spalić płytę?, jak

3. Czy taakie smierdzenie to normalne w nowych częściach? bo jak sobie wzielem tą folie od plyty glownej to ta folia smierdzi w srodku tak jak plyta, więc moze nie spalilem.

4. czy radiatorek powinien byc taki cieply? w starej płycie był letni.

Rano też przeełozyłem części na stare, monitor ruszył, chciałęm zainstalować winde i zawsze wyskakuje blad o niemolizywm odczycie z plyty klikam ok chwile idzie a potem komp sie wylacza a jak wlaczam to nie wstaje monitor, wina płytki windowsa?

bardzo proszę o szybką pomoc najlepiej na gg 4094461, jestem u kolegi doradzicie mi coś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

było

zasilacz tracer 400w

plyta: asrock 4core-dual sata

graficzna agp 7600gt

cpu: intel core 2 duo

chodzenie box

2gb 2x1 goodram

jest:

zasilacz: antec earthwatts

plyta glowna: asrock a780gxh

graficzna- narazie odpalam na zintegrowanej, w poniedzialek dojdzie 4870x2

cpu: amd phenom x3 710

chlodzeniepentagram karakorum

2gb 2x1 goodram

Edytowane przez DanioS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 dyski, segate i barracuda, sata

nie,nie przykrecilem do obudowy, jest na takich metalowych wstawkach jest ze 1cm nad obudowa

tylko wkurza mnie te smierdzenie i goracy radiator, zmienilem zamiast karakoruma na box to i tak radiator od plyty cieply,nie parzy ale jest cieply

nowe czesci powinny tak smierdziec?

zastanawia mnie brak miejsca troche maly odstep karakoruma od ramow (wiatrak od kara jest z pol cm nad kostką ramu) oraz odstep wiatraka od zasilacza, zaslania prawie pol wiatraka a jest od niego moze na odleglosci 1 cm

Edytowane przez DanioS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a interesuje mnie czy poprzez zle podlaczenie moglby sie spalic mi komp? mianowicie nie jestem pewien co do tego ze radiatorek jest goracy , oraz do tego podlaczenia Power led+.- gnd power, reset i tego od usb D-,+ V+,-, bo radiator jest naprawde duzo bardziej goracy niz w starej plycie, wtedy byl ledwo wyczuwalny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Andrew wczoraj o godzine 22 skończyłem składać kompa, problem opisałem w 1 poście, więc komputer chodzil max 25min.

moje kable sa oznaczone inaczej niz te z instrukcji

ja mam Power Led -, +, Power<- podwojny, Reset<podowjny, h.d.d led.<-podowojny

a intrukcja mowi power led+,-, Power <- pojedyczny, hd led+,-, reset<-pojedynczy, i gnd

powkladalem tak:

gora

1pinPLED+, 2pinPLED -, 3i4pin Power

dol:

1i2pin H.D.D LED, 3i4 Reset

a w instukcji pisze

1pin pled+, 2pin pled-,3pin pwrbtn, 4pin gnd

dol:

1pin hd led +, 2pin hdled-, 3pin GND, 4pin reset#, 5pin dummy

z usb bylo jeszcze gorzej ja mam oznakowane V+ i -, D +, -, R +,- i gnd

a plyta ma co innego

1. opcja usb pwer + i - P-11 i +11 - 10 i+10, 2x gnd

2. opcja usb power + i - P-9 i +9 i P+8 i -8, 2x gnd

3. opcja to samo tylko cyferka w dol

wiec co i jak? to moze byc przyczyna goracego radiatora?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak wszystko na obudowie dziala poprawnie to dobrze poskladales, jak bys pomieszal kabelki to albo reset by nie dzialal, albo power, albo diady itd.. a ten radiator to sprawdz czy dobrze przylega ewentualnie mozesz go zdjac i przesmarowac jakas lepsza pasta bo pewnie glut jakis tam nalozyli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

radiator na mostku może być ciepły gorący zwłaszcza jeżeli używasz zintegrowanej karty graficznej aktualnie :) Dla przykładu powiem Ci, że na moim drugim PC płyta główna ASUS M2N temp mostka od 55 do 65 stopni była ! ;) dlatego zamontowałem dodatkowy radiatorek i dałem nawiew na niego i jest 45 stopni max :D więc o temp raczej sie nie martw co do reszty nie wiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi