szpak Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2003 ;] hejka wiem wiem widze ten temat przyklejony i zaraz zabieram sie za czytanie ..ale tak na szybko chcialem sie dowiedziec ...;] mam proca jak w podpisiue i plyte ..mam zmiane mnoznika od 5 do 12,5 i wszystkie dizalaja ..i wlasnie jak to jest ?? bo czytalem ze innym np . jak wezma mnnoznik 8 to sie robi razy 2 i maja 16 ... to dlaczego u mnie tak nie jest ?? ...jak mam od 5 odblokowane to i chyba powyzej co ?? czy wszystkie a xp 1700+ maja tn nizsze mnozniki odblokowane ?? i jeszcze jedno pytanko ..w swoim biosie mam taka dziwna opce moze ktos wie o co chodzi : spead spectrum .. i takie ustawienia 1 disable 2 +- 0,5% 3 +-0,75% 4 +- 0,25% 5 - 0,5% z gorki dziki ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Ech bo musisz na sztywno na procku ustawic x13 i wtedy to z mnoznikami jest tak jak mowisz x2 (mniej wiecej) :) z tego co sie orientooje :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2003 i jeszcze jedno pytanko ..w swoim biosie mam taka dziwna opce moze ktos wie o co chodzi : spead spectrum .. i takie ustawienia 1 disable 2 +- 0,5% 3 +-0,75% 4 +- 0,25% 5 - 0,5% NIewiem czy mam racje, ale gdzieś słyszałęm że ta opcja jest od jakiś zakłuceń.Coś w stylu jak masz blisko kompa telewizor to komp może zakłucać go.Ta opcja służy do wyelminowania tego.Ale czy to jest prawda to niewiem.Więc się nie śmiać :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2003 no nie wiem ale ta opcja jest tam gdzie wszystkie do oc wiec dziwnei by to bylo ...a w wolnym tlumaczeniu to by jakos tak bylo szybkosc widma :o tylko jakiego widma lol ... w karzdym razie na wydajnos to wplywu nie ma ...sprawdzalem 2 skrajne mozliwosci ... a z tym mnoznikiem do juz doczytalem no i dzieki HANS ..poprostu wyszedlem z zalozenia ze jak mam do 12,5 odblokowona to moze i wyzej zwlaszcza ze sa egzeplaze co tak maja ;] Fumfel_20 - off topic ..uczys sie do tej matury ?? kurde to juz tylko tydzin a ja nawet polaka jeszcze calego nie opracowalem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukamon Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2003 a moze to reguluje predkosc zasuwania wentylatorka? ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2003 a moze to reguluje predkosc zasuwania wentylatorka? ;)e chyba nie ...bo standardowo bylo +- 0,5 % ustawione ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2003 No wiec bierzemy manuala od plyty :) lookamy na sekcje bios spread spectrum i wiemy ze funkcja widma rozproszonego (nie wiem skad mi sie to wielo wiec sie nie brechtac ;-) )moze zredukowac EMI nakładanie sie fal elektro magnetycznych dobra jak ktos normalny to zobaczy i bedzie to kumal to jak wlasnie napisalem najwieksza glupote to prosze mnie uswiadomic i nie wytykac palcem ;D (czyli tlumaczenie telewizor Vs komp chyba jest calkiem ok ..) Matura Paaaanowie co to za dyganie nie ma czego sie bac nauczyciele wam pomoga ... zobaczycie - ja swiezutki jestem zeszly rok .. (z Polskiego to prawde mowiac nigdy nie umialem pisac ja jestem czlowiek konkretny wiec zawsze mialem problem z napisaniem czegokolwiek na n stron :) na dodatek bez bledoof :D ) a na maturze jak kobitka zobaczyla tematy prztuptalaa do mnie do laweczki zapytala co pisze pogadala chwile uspokoila dala kilka pomyslow i poszla dlaej ... ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2003 dzieki .....z tego co wiem to wszyscy po maturce tak mowia a przed bylo inaczej ....ja takie cos slyszalem ..."przed matura sranie , po maturze goowno" lol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Fumfel_20 - off topic ..uczys sie do tej matury ?? kurde to juz tylko tydzin a ja nawet polaka jeszcze calego nie opracowalem Uczę sie ale ...................Kurna też niemam jeszxze całego polaka opracowanego.Teraz powtarzam sobie wszystko.Znaczy sie prubuje....I z tego wszystkiego mi sie zaczeło wszystko plątać.Wczoraj na korkach pomyliłem treść Pana Tadeusza z Krzyzakami :) Matura Paaaanowie co to za dyganie nie ma czego sie bac nauczyciele wam pomoga ... zobaczycie Daj Boże :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2003 NO ja dygam bo bez matury to co dalej?Gó.wno tylko..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2003 dobra zaraz i tak zamkna ten topic ...... ja od rana siedze i niby sie wlasnei ucze kurna a tu jeszcze w uj wszystkiego i ja tylko o polaku pisze a tu jeszcze anglik no i matma ale z matmy zawsze jakos jest...nie ma bata do czwartku polski kacze (pobozne zyczenai jak ja w romantyzmie utknolem) no ale nie ma co gadac tylko trzeba sie uczyc bo jak juz pisales bez matury to goowno no i jeszcze wojo behebheb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomall0 Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2003 ;] hejka wiem wiem widze ten temat przyklejony i zaraz zabieram sie za czytanie ..ale tak na szybko chcialem sie dowiedziec ...;] mam proca jak w podpisiue i plyte ..mam zmiane mnoznika od 5 do 12,5 i wszystkie dizalaja ..i wlasnie jak to jest ?? bo czytalem ze innym np . jak wezma mnnoznik 8 to sie robi razy 2 i maja 16 ... to dlaczego u mnie tak nie jest ?? ...jak mam od 5 odblokowane to i chyba powyzej co ?? czy wszystkie a xp 1700+ maja tn nizsze mnozniki odblokowane ?? i jeszcze jedno pytanko ..w swoim biosie mam taka dziwna opce moze ktos wie o co chodzi : spead spectrum .. i takie ustawienia 1 disable 2 +- 0,5% 3 +-0,75% 4 +- 0,25% 5 - 0,5% z gorki dziki ;] Spread Spectrum Opcje : Enabled, Disabled, 0.25%, 0.5%, Smart Clock Gdy generator sygnałów zegarowych płyty głównej wysyła impulsy, wyskoki impulsów wytrwarzają EMI (Electromagnetic Interference, zakłócenie elektromagnetyczne). Funkcja Spread Function redukuje generowane zakłócenie poprzez modulowanie impulsów w taki sposób, że wyskoki impulsów są redukowane do bardziej spłaszczonych krzywych. Dokonuje tego różnicując częstotliwość tak że nie używa żadnej szczególnej częstotliwości dłużej niż przez chwilę. Redukuje to problemy z interferencją z innymi urządzeniami elektronicznymi znajdującymi się w pobliżu. Jednakże, o ile włączenie Spread Spectrum zmniejsza EMI, stabilność systemu i wydajność mogą zostać nieco obniżone. Może się to sprawdzić zwłaszcza w przypadku "timing-critical devices" takich jak wrażliwe zegary urządzenia SCSI. W niektórych BIOSach znajduje się opcja Smart Clock. Zamiast modulować częstotliwość impulsów na bieżąco, Smart Clock wyłącza sygnały zegarowe AGP, PCI i SDRAM-u, gdy nie są one używane. Dzięki temu EMI może zostać zredukowane bez obniżania stabilności systemu. Dodatkowym bonusem uzywania Smart Clock jest zmniejszenie zużycia energii. Jeśli nie masz problemów z EMI, pozostaw przy ustawieniu Disabled, by mieć optymalną stabilność systemu i wydajność. Ale jeśli prześladuje cię EMI użyj ustawienia Smart Clock o ile to możliwe i zadowol się ustawieniem Enabled lub jedną z pozostałych dwóch wartości, jeśli Smart Clock nie jest dostępny. Wartości w procentach oznaczają jak wiele wahań przeprowadza BIOS na częstotliwości zegara. A więc niższa wartość (0.25%) jest stosunkowo lepsza dla stabilności systemu, podczas gdy wartość wyższa (0.5%) jest lepsza z punktu widzenia redukcji EMI. Pamiętaj by wyłączyć Spread Spectrum jeżeli przetaktowujesz CPU, ponieważ nawet 0.25% wahanie może wywołać tymczasowy wzrost prędkości zegara o 25MHz (w przypadku CPU 1GHZ), który może po prostu spowodować zawieszenie przetaktowanego procesora. Albo przynajmniej użyj ustawienia Smart Clock, ponieważ nie wiąże się z nim żadna modulacja częstotliwości. Myślę, że wyjaśniłem co nieco :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2003 ;] hejka wiem wiem widze ten temat przyklejony i zaraz zabieram sie za czytanie ..ale tak na szybko chcialem sie dowiedziec ...;] mam proca jak w podpisiue i plyte ..mam zmiane mnoznika od 5 do 12,5 i wszystkie dizalaja ..i wlasnie jak to jest ?? bo czytalem ze innym np . jak wezma mnnoznik 8 to sie robi razy 2 i maja 16 ... to dlaczego u mnie tak nie jest ?? ...jak mam od 5 odblokowane to i chyba powyzej co ?? czy wszystkie a xp 1700+ maja tn nizsze mnozniki odblokowane ?? i jeszcze jedno pytanko ..w swoim biosie mam taka dziwna opce moze ktos wie o co chodzi : spead spectrum .. i takie ustawienia 1 disable 2 +- 0,5% 3 +-0,75% 4 +- 0,25% 5 - 0,5% z gorki dziki ;] Spread Spectrum Opcje : Enabled, Disabled, 0.25%, 0.5%, Smart Clock Gdy generator sygnałów zegarowych płyty głównej wysyła impulsy, wyskoki impulsów wytrwarzają EMI (Electromagnetic Interference, zakłócenie elektromagnetyczne). Funkcja Spread Function redukuje generowane zakłócenie poprzez modulowanie impulsów w taki sposób, że wyskoki impulsów są redukowane do bardziej spłaszczonych krzywych. Dokonuje tego różnicując częstotliwość tak że nie używa żadnej szczególnej częstotliwości dłużej niż przez chwilę. Redukuje to problemy z interferencją z innymi urządzeniami elektronicznymi znajdującymi się w pobliżu. Jednakże, o ile włączenie Spread Spectrum zmniejsza EMI, stabilność systemu i wydajność mogą zostać nieco obniżone. Może się to sprawdzić zwłaszcza w przypadku "timing-critical devices" takich jak wrażliwe zegary urządzenia SCSI. W niektórych BIOSach znajduje się opcja Smart Clock. Zamiast modulować częstotliwość impulsów na bieżąco, Smart Clock wyłącza sygnały zegarowe AGP, PCI i SDRAM-u, gdy nie są one używane. Dzięki temu EMI może zostać zredukowane bez obniżania stabilności systemu. Dodatkowym bonusem uzywania Smart Clock jest zmniejszenie zużycia energii. Jeśli nie masz problemów z EMI, pozostaw przy ustawieniu Disabled, by mieć optymalną stabilność systemu i wydajność. Ale jeśli prześladuje cię EMI użyj ustawienia Smart Clock o ile to możliwe i zadowol się ustawieniem Enabled lub jedną z pozostałych dwóch wartości, jeśli Smart Clock nie jest dostępny. Wartości w procentach oznaczają jak wiele wahań przeprowadza BIOS na częstotliwości zegara. A więc niższa wartość (0.25%) jest stosunkowo lepsza dla stabilności systemu, podczas gdy wartość wyższa (0.5%) jest lepsza z punktu widzenia redukcji EMI. Pamiętaj by wyłączyć Spread Spectrum jeżeli przetaktowujesz CPU, ponieważ nawet 0.25% wahanie może wywołać tymczasowy wzrost prędkości zegara o 25MHz (w przypadku CPU 1GHZ), który może po prostu spowodować zawieszenie przetaktowanego procesora. Albo przynajmniej użyj ustawienia Smart Clock, ponieważ nie wiąże się z nim żadna modulacja częstotliwości. Myślę, że wyjaśniłem co nieco :wink: wow ..no no dzieki wielkie ....juz idzei na disable ...;] stabilny sys to podstawa .. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Ech bo musisz na sztywno na procku ustawic x13 i wtedy to z mnoznikami jest tak jak mowisz x2 (mniej wiecej) :) z tego co sie orientooje :) A mod drucikowy nie działa (ten co się 2 nóżki związuje)?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujek Dobra Rada Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Ech bo musisz na sztywno na procku ustawic x13 i wtedy to z mnoznikami jest tak jak mowisz x2 (mniej wiecej) :) z tego co sie orientooje :) U mnie to niestety nie zadzialalo :( Musialem wypalic na sztywno mnoznik 17. Moja plytka to Epox 8K7A. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kutek Opublikowano 28 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2003 no tomall0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...