Skocz do zawartości
romek

Konkurs Genius

Rekomendowane odpowiedzi

Ja też dzisiaj dostałem paczkę :D Głośniki podłączyłem pod mp3-kę i teraz sobie słucham :) Sprzęcik na prawdę miły i bardzo głośny :D Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam organizatora :)

PS.

Ale dziś piękny dzień mam nowe głośniki, a w dodatku poprawiłem tróję z chemii na czwórkę :D

Edytowane przez Krzychu95

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I ja przed chwilą odebrałem przesyłkę. Myszka świetnie leży w dłoni i jest bardzo wygodna :) Dziękuję i również pozdrawiam organizatorów i romka - nie daj się ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prośba do wygranych, abyście zrobili testy wygranych produktów chyba, że macie zamiar je sprzedać od ręki bez otwierania. Dla sponsora będzie to dodatkowy plus by robić u nas kolejne konkursy a wasze krótkie artykuły trafią na główną stronę (wzmianka i link na forum).

Wystarczy opis produktu, jak się sprawuje oraz kilka zdjęć. Dla najlepszych dzień w miesiącu przewiduje upominki z mojej strony lub jednego z sponsorów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również dostałem mychę, wygodna trzeba przyznać ;)

Jeszcze raz ślę podziękowania organizatorowi i sponsorowi.

/o recenzji pomyślimy, może uda się coś napisać ;)

Edytowane przez Rikki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prośba do wygranych, abyście zrobili testy wygranych produktów chyba, że macie zamiar je sprzedać od ręki bez otwierania. Dla sponsora będzie to dodatkowy plus by robić u nas kolejne konkursy a wasze krótkie artykuły trafią na główną stronę (wzmianka i link na forum).

Wystarczy opis produktu, jak się sprawuje oraz kilka zdjęć. Dla najlepszych dzień w miesiącu przewiduje upominki z mojej strony lub jednego z sponsorów.

Pewnie ze napiszemy ;) I tak mialem napisac slowo od siebie i porownac do recki Wistler'a. Narazie moge napisac ze slychac strasznie denerwujacy przydzwiek dochodzacy ze wszystkich glosnikow. Zeby bylo weselej to dodam ze po przelaczeniu w tryb czuwania to piszczenie zaczyna pulsowac rowno z pulsujacym wyswietlaczem. Wracam do testowania, wieczorem albo jutro napisze cos wiecej.

Edytowane przez CarsonPoland

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja buda już została opisana.. Liczy się?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja myślę, że wprowadzę czarną listę osób, które choć dobrze odpowiedzą na pytania to i tak nie wezmą udziału w konkursie. Raz narzekacie, że nie ma konkursów, później, że wygrywają koleżkowie romka a teraz stwierdzacie, że kręcę wały i wybieram tylko tych co mnie wielbią. W drugą stronę ja się zaczynam zastanawiać czy jednak zakończyć robienie konkursów właśnie przez takie dziecinady jak tu zaprezentowane. Serio wam powiem, że nieraz przerastacie samych siebie. Nie wygracie to zaczynacie szukać dziury i spisku. Jeśli zrezygnuje z robienia konkursów to właśnie dzięki takim osobą jak davvid, andrew777 i inni w poprzednich tematach o konkursach.

Nawet zapomniałem, że brałem udział w tym konkursie. Przypadkiem trafiłem na wyniki, potem wchodzę na forum, a tu dyskusja osób, które później stały się zwycięzcami... tych najlepszych postów nie będę cytował, ale wygląda to co najmniej śmiesznie i trudno oprzeć się wrażeniu, że akcja cuchnie na kilometr ;)

a jak dodać, że byle jaki user nie napisze dobrej recenzji dla sponsora to smrodek narasta.

Jeśli to niesłuszne doszukiwanie się spisku, to skupiło nam się tu wyjątkowo dużo przypadków ...i fajnie, bo przynajmniej humor można sobie poprawić. pozdro!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głośniki za 80zł, mysz za też kilka dyszek, na prawdę myślisz, że wałki robi się na takich rzeczach ?

To wartości nagród za miejsce 3. i 4., a mamy jeszcze 1. i 2. nie?

Poważnie już pisząc i kończąc ten wątek powtarzam, że przypadki niesamowicie się tu zgrały i nie można mieć pretensji do ludzi o to jakie odnoszą wrażenie...

W przyszłości lepiej wprowadzić zakaz komentowania wyników, zamiast jakichś czarnych list.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jakie znowu przypadki? Że ktoś coś napisał w temacie i wygrał? Rany... najlepiej obrazuje to avatar kolegi ath <Sciana> Proponuje zamknąć temat i będzie święty spokój. I nie mówię tego dlatego, że wygrałem "mysz wartą kilka dyszek".

edit: literówka

Edytowane przez KuBaB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet zapomniałem, że brałem udział w tym konkursie. Przypadkiem trafiłem na wyniki, potem wchodzę na forum, a tu dyskusja osób, które później stały się zwycięzcami... tych najlepszych postów nie będę cytował, ale wygląda to co najmniej śmiesznie i trudno oprzeć się wrażeniu, że akcja cuchnie na kilometr ;)

a jak dodać, że byle jaki user nie napisze dobrej recenzji dla sponsora to smrodek narasta.

Jeśli to niesłuszne doszukiwanie się spisku, to skupiło nam się tu wyjątkowo dużo przypadków ...i fajnie, bo przynajmniej humor można sobie poprawić. pozdro!

Az strach pomyslec co beda tworzyc jak ktos wygra dwoch konkursach :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obiecalem ze cos naskrobe na temat glosniczkow wiec pisze. Nie bedzie slodzenia itp tylko ze wzgledu na to ze jest to nagroda, napisze wlasne szczegolowe spostrzezenia i uwagi.

Jakosc wykonania i sprawy techniczne

Na samym pocztku chcialem dac wielkiego minusa producentowi za brak wszystkich wymaganych przejsciowek do podlaczenia zestawu do karty 5.1. Co jak co ale firma Genius kojarzy sie ze sprzedaza sprzetu komputerowego, wiec nie rozumiem zupelnie czemu producent uznal w tym wypadku wyzszosc kina domowego nad "pecetem" i dolaczyl komplet kabli tylko do podlaczenia do odtwarzacza dvd. Dolaczone kable sluzace do podpiecia przednich satelit i glosnika centralnego moglyby byc troche dluzsze, za to kable do tylnich satelit sa wystarczajaco dlugie. Obudowy glosnikow wykonane sa z MDF'u pokrytego okleina drewno podobna (prezentuje sie to conajmniej dobrze). Na plus wg mnie zasluguje rowniez tradycyjny wyglad zestawu, pije w tym momencie do wyrobow Logitecha i Creative'a ktore nierzadko swoim designem pasuja do tematyki Sci-Fi (ofc to kwestia gustu). Sub wyglada ladnie, zupelnie nei rozumiem narzekan na niebieski pasek ktory podobno w nocy rozswietla caly pokoj, nic podobnego. Oswietla co najwyzej kawalek dywanu/parkietu przed sub'em. Galka potencjometru sprawia wrazenie dosc lichej, ale nie jest tragicznie. Ogolna jakosc wykonania glosnikow i subwoofera wyglada calkiem dobrze... dopoki nie zobaczymy tego co sie dzieje pod maskownicami. Zdejmuje maskownice z przedniej, lewej satelitki i pierwsze co sie rzuca w oczy to brak plastikowych slotow na bolce maskownicy (jest tu po prostu dziura z wylotem do wnetrza obudowy). W niektorych miejscach widoczne sa resztki kleju. Niestety glosnik centralny pod tym wzgledem wypada najgorzej, aczkolwiek posiada plastikowe wykonczenie otworow, ktorego satelitki nie maja.

Dołączona grafika

(podejrzewam ze trafilem na taki egzemplarz bo zdjecia w necie innych uzytkownikow wygladaja okej)

Szkoda ze tak niestaranie wykonana jest ta czesc obudowy pod maskownicami i kosz glosnika jest w srebrnym kolorze bo gdyby nie to, to z checia zdjalbym maskownice ze wszsytkich kolumienek. Co prawda maskownice prezentuja sie dobrze ale ja jestem zwolennikiem kolumn bez maskownic. Jak juz wspominal Wistler w swojej recenzji, elektronika po wylaczeniu lub przejsciu w stan czuwania nie zapamietuje ustawien glosnosci co jest wg mnie duzym minusem. Szybko staje sie to strasznie upierdliwe. Producent obiecal to naprawic (jak napisal Wistler), niestety ja zalapalem sie jeszcze na ten starszy egzemplarz. Jest jeszcze jedna rzecz ktora mnie najbardziej irytuje, mam namysli przydzwiek/pisk ktory jest caly czas obecny. Podejrzewam ze to wada tego konkretnego egzemplarza bo nie wyobrazam sobie ze Wistler mogl tego nie zauwazyc ;)

Gry

Glosniczki w grach sprawuja sie wysmienicie. Niestety nei mialem jeszcze mozliwosci sprawdzic ich we wszsytkich gatunkach ale udalo mi sie troche pograc w gry takie jak Grid, Dirt, Watchmen: The End Is Nigh, Pes 2009, Crysis, RBR. Granie na zestawie 5.1 w "szczelanki" to prawdziwa przyjemnosc. Co jak co ale nawet dobre stereo nie sprawi ze uslyszysz kogos za plecami. Robienie zadymy w crysisie i namierzanie przeciwnikow po tym jak krzycza czy strzelaja z kazdej strony wciagnelo mnei na dobre 2h :) Naprawde zabawa jest przednia. Zeby nie zchodzic z tematu Geniusow na bardziej ogolne to dodam ze dzwiek w tym zestawie jest calkiem szczegolowy i w sumie nie mozna mu nic powaznego zarzucic. W wyscigach i rajdach, pole do popisu jest raczej mniejsze niz w przypadku fps'ow.

Filmy

Tutaj rowniez zestaw spisuje sie bardzo dobrze. Fragmenty Szeregowca Ryan'a czy Walkirii prezentowaly sie bardzo efektownie. Swist przelatujacych kul, dzwiek karabinow, granatow powoduje ze mozna sie wczuc w film jeszcze bardziej niz w przypadku zestawu stereo. Natomiast ogladanie filmow pozbawionych akcji jest moim zdaniem srednio dobrym pomyslem. Wiekszosc dzwiekow dobiega z glosnika centralnego i subwoofera, a reszta wtraca sie okazjonalnie. Oczywiscie wiem ze nie jest to przypadlosc tego zestawu i ma miejsce w kazdym innym.

Muzyka

No niestety tutaj nie ma fajerwerkow. O ile do utworow spokojnych i malo dynamicznych jeszcze jako tako sie nadaje o tyle w przypadku energicznej muzyki jest srednio/slabo. Nie bez powodu utarlo sie przekonanie ze jesli chodzi o muzyke to tylko i wylacznie stereo/sluchawki. Nie bede sie tu rozpisywal o roznych gatunkach ani tym bardziej o konkretnych utworach, powiem tylko ze ten zestaw geniusow na tle moich sluchawek shp8900 to niebo a ziemia. Calkiem sensowny dzwiek udalo mi sie uzyskac zapychajac bass-reflex para skarpetek (:lol:) i redukcja pasma w EQ foobara w obrebie 55Hz o ~13dB i 77Hz o ~4dB :) Przed tym zabiegiem po godzinie sluchania transu mialem spuchnieta glowe. Niskie tony generowane w tym zestawie, ktore w grach i filmach sprawdzaja sie dobrze, w przypadku muzyki wypadaja blado.

Podsumowujac, jesli priorytetem jest sluchanie muzyki to lepiej zainwestowac w dobre stereo (wiem, Ameryki tu nie odkrylem :) ) Jesli szukamy czegos wylacznie do filmow i gier to mysle ze ten zestaw (za ta cene) jest godny polecenia. Jedynie proponowalbym producentowi potrzasniecie dzialem kontroli jakosci, jesli w chinskich fabrykach w ogole cos takiego istnieje ;)

Edytowane przez CarsonPoland

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podejrzewam ze to wada tego konkretnego egzemplarza bo nie wyobrazam sobie ze Wistler mogl tego nie zauwazyc ;)

Podejrzewam, że masz rację, w tych, które u mnie były nic takiego nie usłyszałem.

PS wistler, nie Wistler, kwestia przyzwyczajenia. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...]Jest jeszcze jedna rzecz ktora mnie najbardziej irytuje, mam namysli przydzwiek/pisk ktory jest caly czas obecny. Podejrzewam ze to wada tego konkretnego egzemplarza bo nie wyobrazam sobie ze Wistler mogl tego nie zauwazyc ;)[...]

jak widać nic się nie zmieniło w samej konstrukcji i buczenie 'przechodzi z pokolenia na pokolenie'. Tak było w modelach 5000 i jest w 5100. Potrzebne jest dodatkowe ekranowanie albo oddalenie elektroniki od trafo...

tak wygląda mój sub od środka: link

do tej pory nie chciało mi się niczego przerabiać i przyzwyczaiłem się do wyłączania zestawu, kiedy z niego nie korzystam. Geniusowi też nie chcę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś podobnego mam w starym modelu 5000. Takie jakby buczenie właśnie. I co dziwne słychać to buczenie nawet jak wyłączę zestaw przyciskiem na panelu sub'a. Muszę wyłączyć z tyłu przełącznikiem, albo wyłączyć listwę. Troszkę to jednak uciążliwe. Mam tak odkąd je kupiłem. Podczas filmów czy grania jednak idzie się do tego przyzwyczaić. Osobiście jestem bardzo zadowolony z zestawu. Chociaż brakuje mi wyjścia optycznego w tych głośnikach. Bo chciałem je podłączyć do X360.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzut okiem na mysz Genius Ergo 555 Laser

• Interfejs - USB
  • Sensor - Laserowy
  • Liczba klawiszy - 10
  • Liczba klawiszy programowalnych - 7
  • Rozdzielczość (DPI) - 400-3200
  • Zmiana DPI “w locie” - TAK
  • Wyświetlacz OLED - TAK
Wygląd zewnętrzny czyli jak się myszę trzyma...

Ergo 555 Laser jest bardzo dobrze wykonany. W dłoni układa się znakomicie i nawet po dłuższym czasie nie odczuwa się dyskomfortu. Należy wspomnieć, że zastosowanie znajdzie jedynie wśród praworęczych “komputerowców”. Gumowane boki są miłe w dotyku i skutecznie zapobiegają ślizganiu się myszy w dłoni. Standardowe klawisze są odpowiednio czułe i wydają przyjemny “klik” - nie jest ani za głośny, ani za cichy. Szkoda, że nie można tego samego powiedzieć o scrollu. Wspomniana rolka ma negatywnie wyczuwalny skok i wydaje przy tym irytujący dźwięk kojarzący się z tanimi, marketowymi myszami. Klawisze funkcyjne są nieźle rozmieszczone (z wyjątkiem tych po prawej stronie myszy) lecz moim zdaniem powinny mieć troszeczkę większy skok. Ciekawostką jest wyświetlacz OLED który pokazuje ustawienia DPI i skaczącą maskotkę (oczywiście, że mysz – a co myśleliście?).

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Będziesz działać tak, jak ci mówię!

Do myszy dołączona jest płyta CD z oprogramowaniem Agama II, którego instalacja jest szybka i bezproblemowa. Języków do wyboru jest bez liku, w tym także polski. Ja z przyzwyczajenia wybrałem angielski - mam nadzieję, że mi to wybaczycie.

Pierwsze co zobaczymy po włączeniu programu to menu do ustawienia DPI (Dots Per Inch) z krokiem wynoszącym 100 jednostek. Możliwość niezależnego ustawiania osi X i osi Y powinna zadowolić nawet najbardziej wybrednych. Każdemu klawiszowi możemy ręcznie ustawić opóźnienie reakcji i funkcję jaką będzie pełnił. Maksymalnie możemy przechowywać 5 profili. Soft nie jest zbyt rozbudowany, ale dla większości będzie wystarczający.

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Testy

Zacznę od tego, że myszka znakomicie radziła sobie na płaskiej powierzchni biurka i jakakolwiek podkładka okazała się zbędna. Następną cechą, która odrazu rzuca się w oczy jest to, że jest bardzo precyzyjna. Ani razu nie udało mi się zgubić kursora czy zauważyć jakiekolwiek inne anomalnie w jej zachowaniu. Szczególnie pozytywne wrażenia sprawiła praca w programach graficznych, gdzie “gryzoń” spisał się na medal.

Aby dokładniej zapoznać się z urządzeniem postanowiłem zainstalować kilka gier (a nie robiłem tego od bardzo, bardzo dawna!). Zarówno gra w shootery jak i gry RPG była czystą przyjemnością a mysz nijak nie ograniczała moich marnych umiejętności w sieciowych strzelankach ;] Niestety, podczas dynamicznej rozgrywki zdarzało mi się wcisnąć któryś z prawych klawiszy...

W codziennym użytkowaniu mysz jest taka, jaka powinna być każda inna – tutaj nie ma co się rozwodzić. Aby nie zostawić tego fragmentu całkowicie bez cyferek powiem, że Mouse Rate Checker wskazał 450Hz.

Podsumowanie

Czas na podsumowanie. “Ergo” w nazwie nie jest od tak sobie, bo opisywana laserówka jest bardzo wygodna i ergonomiczna. Spory zakres ustawień DPI i duża liczba programowalnych klawiszy pozwala dopasować mysz tak, jak nam się podoba. Najlepsze jest jednak to, że kosztuje w sklepach 99 złotych, co jest ceną bardzo atrakcyjną. Ergo 555 Laser nie jest jednak pozbawiony wad. Osoby zajmujące się głównie graniem mogą być nieco rozczarowane umiejscowieniem dodatkowych klawiszy, które mogą im nieco zakłócić rozgrywkę. Oprogramowanie jest trochę zbyt spartańskie, ale nie jest to jakiś porażający negatyw. Dużym minusem jest scroll, który jest zdecydowanie niedopieszczonym elementem.

Biorąc pod uwagę wszystkie plusy i minusy testowanego urządzenia uważam, że 3+ jest sprawiedliwą oceną. Jeżeli Razery i Logitechy są dla was za drogie spokojnie możecie sięgnąć po propozycję Geniusa, nie powinniście się rozczarować.

Genius Ergo 555 Laser

+ Precyzyjna

+ Wygodna

+ Niewygórowana cena

- Rolka

- Prawe klawisze funkcyjne

- Oprogramowanie mogłoby być bardziej rozbudowane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś podobnego mam w starym modelu 5000. Takie jakby buczenie właśnie. I co dziwne słychać to buczenie nawet jak wyłączę zestaw przyciskiem na panelu sub'a. Muszę wyłączyć z tyłu przełącznikiem, albo wyłączyć listwę. Troszkę to jednak uciążliwe. Mam tak odkąd je kupiłem. Podczas filmów czy grania jednak idzie się do tego przyzwyczaić. Osobiście jestem bardzo zadowolony z zestawu. Chociaż brakuje mi wyjścia optycznego w tych głośnikach. Bo chciałem je podłączyć do X360.

dokładnie o starym 5000 pisałem, tyle że po wył. przyciskiem na sub'ie buczenie u większości osób znikało. Fotka z poprzedniego posta przedstawia właśnie bebechy tego sub'a. Dla zainteresowanych service manual > SW-HF5.1 5000mantainmanual-revB.pdf - widać tu dokładnie budowę zestawu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledze też głośniki buczą, ale u niego to wina komputera. Ma kompa z MM, wiec pewnie dali mu zasilacz 450w tracer :P

No racja, jakby miał komputer z tesco wszystko by działało...!

Widzę, że genius niczego się nie nauczył i każda możliwa seria głośników ma tą samą wadę.

No ale darowanemu koniowi...gratzy Carson :P

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No racja, jakby miał komputer z tesco wszystko by działało...!

Widzę, że genius niczego się nie nauczył i każda możliwa seria głośników ma tą samą wadę.

No ale darowanemu koniowi...gratzy Carson :P

Zgadza sie ;) thx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi