Skocz do zawartości
krisko

LCD i martwe piksle

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś wie jak wygląda wymiana panelu w momencie pojawienia się 1 martwego piksla w przypadku firm Nfren i Liteon.

Z tego co się orientuję to Nfren wymienia penel w tym przypadku /informacja od polskich sprzedawców/. J

ednak czy ktoś jest w stanie potwierdzić tę informacje.

I mam pytanie o wrażenia do ewetualnych użytkowników paneli firmy Acer /szczególnie tych nowszych modeli/

dzięki za odpowiedź

http://www.monitor.pl/?click=1&id_monitor=...yp=8&id_firma=1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba zadna firma nie wymienia lcd z 1 pikselem martwym bo wymienialiby z 60% produkcji. taka prawda.

tymbardziej nfren ktory jest jakims marną marką BTC z tego co sie orientuje.

szczegolowo na ten temat powinienes miec w umowie gwarancyjnej, ale afaik 1 piksel to za mało ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedawno na Tomshardware.com byl caly artykul poswiecony tej tematyce.

Tutaj jest link do tego artykulu.

W artykule jest napisane ze Liteon jest jedyna firma ktora wymieni LCD przy jednym wypalonym pixelu. Inne firmy wymienia ci LCD jesli masz pomiedzy 3-10 wypalonych pixeli. Do tego jeszcze jest wazne gdzie jest wypalony pixel. Jesli wypalony pixel jest na krawedziach ekranu to wtedy wiele firm nie chce wymienic LCD. Takze jest wazne jakiego rodzaju jest uszkodzony pixel. Z tego co pisze w artykule to uszkodzone pixele dziela sie na dwa rodzaje i gwarancje sie roznia od firmy do firmy w zaleznosci od rodzaju uszkodzonego pixela. W artykule Tomshardware zadaje te same 8 pytan 26 producentom LCD. Jest to bardzo ciekawe jak zroznicowane sa odpowiedzi do tych samych pytan. Niektorzy producenci wrecz odmowili odpowiedzi na Tomshardware.com pytania! Takze jesli chodzi o LCD to nalezy sie patrzyc ne tylko na LCD ale takze i na gwaracje jaka z nim przychodzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co mi wiadomo to niektore fimy dopuszczaja wypalenie sie jakiegos tam procentu pixeli i dopiero po przekroczeniu tego progu gwarancja jest uznawana. Oczywiscie jesli nie sa to sasiadnie pixele bo wtedy gwarancja sie nalezy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba zadna firma nie wymienia lcd z 1 pikselem martwym bo wymienialiby z 60% produkcji. taka prawda.

szczegolowo na ten temat powinienes miec w umowie gwarancyjnej, ale afaik 1 piksel to za mało ;)

bzdura - N-Fren uznaje gwarancję przy 1 pixelu , już to przerabiałem (raz na 12 zakupionych LCD)

swoją drogą chciałbyś mieć np taki wyrób tej "jakiejś marnej marki BTC"

http://www.nfren.com/product/nf1700mafsb.htm

koleś , widziałem na live możliwości tego monitorka - niejeden "markowy" siada (np NEC 1701)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bzdura - N-Fren uznaje gwarancję przy 1 pixelu , już to przerabiałem (raz na 12 zakupionych LCD)

swoją drogą chciałbyś mieć np taki wyrób tej "jakiejś marnej marki BTC"

http://www.nfren.com/product/nf1700mafsb.htm

koleś , widziałem na live możliwości tego monitorka - niejeden "markowy" siada (np NEC 1701)

:D :D Bardzo przyzwoite monitory za przyzwoitą kasę :D :D

Ale jeden lubi wydać kasę na przyzwoity sprzęt , a drugi za ładny emblemat :D :D

A co do wypalonych pikseli ...... to na 100% muszą Ci wymienić panel , tydzień temu wymieniałem w NTT jedną sztukę 8) wyskoczył mu pryszcz :D :D żadnych problemów :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..koles z Maxdata (Belinea) twierdzil ze jesli idzie o ich panele to bierze sie przekatna matrycy, dzieli na trzy i ze srodka ekranu rysuje okrag o takim wlasnie promieniu. jesli kropa jest w tym obszarze to wymieniaja monitorek. tyle wiem od przedstawiciela Maxdata ..ale nigdy tego nie sprawdzalem..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na 100% muszą Ci wymienić panel

w tym N-Frenie o którym mówiłem w 3 dni wymienili matrycę w serwisie w Zabrzu - gwarancja nadal bez zmian , czyli 3 lata nawet 1 pixel

Wymienili monitor bez najmniejszych problemów :D :D

Tak powinno być .... :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...