Skocz do zawartości
gOOdrams

Pci-e X16 V.1.1 Vs 2.0

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Czy istnieją odczuwalne różnice w obydwu standardach, prócz teoretycznych 4GB/s. Planuję wymianę GPU, niestety moja płyta główna oparta na chipie P31 (MSI P31 NEO-F) oparta jest o PCI-E v.1.1. Wszystkie liczące się konstrukcje na rynku wspierane są przez standard 2.0. Czy istnieje kompatybilność wsteczna tych kart? Czy jestem skazany na wymianę płyty głównej? Jeśli możliwe jest podłączenie (abstraciach!ąc) GTX260 do v.1.1 to czy odbije się to istotnie na wydajności całej jednostki, zmarnuje to potencjał karty? Byłbym wdzięczny za Wasze opinie.

x16 v.1.1 4000 MiB/s

x16 v.2.0 8000 MiB/s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PCI-E 2.0 jest kompatybilne wstecz .

Bez problemu wsadzisz kartę na PCI-E 2.0 do slotu PCI-E 1.1 .

Tylko może się okazać że karta będzie wymagać dodatkowego zasilania , bo przez slot dostaje za mało mocy - w PCI-E 2.0 zwiększono prąd płynący do karty .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pomoc. Interesuje mnie jeszcze tylko wydajność, co prawda przy moim rzęchu i tak nie będzie to robiło większej różnicy, ale i tak jestem ciekaw ile na takim biznesie bym stracił. Co do poboru prądu to obydwie wersje nie różnią się chyba pod tym względem za bardzo, dostarczając 75W (dla mocniejszych kart pozostaje 6 pinowy kabelek PCI-E). Czy ktoś mógłby mi fachowo przedstawić różnicę między tymi standardami (albo chociaż podać dobrą stronkę)? Czy to nie jest aby tylko nieudolny chwyt marketingowy? Jakie korzyści niesie za sobą v.2.0?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi