malin87 Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2009 Witam, Jestem "świeżym" na forum, ale mam nadzieję ze temat jeszcze się komuś przyda. Piszę, gdyż nie znalazłem wcześniej postów na temat tego lapa. Jestem zainteresowany kupnem lenovo y550 (dokładnie http://www.komputronik.pl/Notebooki_i_netb..._content=69495). Wszystko byłoby fajnie, oprócz tego procesora T3400..:/ Niestety nie jest on najlepszy (przynajmniej jeśli idzie o cache i fsb, bo na żywo oczywiście nie testowałem). Stąd moje pytanko: Czy byłaby możliwość wymiany w przyszłości procesora na taki, o większej pamięci CACHE i FSB? np na P8400? Ewentualnie od czego zależy taka wymiana procesora ? Wiem, że od płyty głównej, ale jak dokładnie to sprawdzić, czy ona da rade z silniejszym prockiem?:) Dodam, że obecnie, kupując ten sam lapek w zestawie z droższym prockiem, różnica jest ok 700zł, więc tyle ile kosztuje sam nowy procesor P8400 ;) Pozdrawiam, malina Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaczorowaty Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2009 Słuchaj Ja jakiś czas temu też tak o tym rozmyślałem i powiem ci tak co ja o tym sądzę. Na pewno wydaje mi się, że wymiana procesora nie jest wielkim problem o ile jest dostęp przez odkręcaną klapkę pod spodem. A co do wydajności P8400 względem T3400 to na pewno P8400 jest szybszy ale chyba tylko na wykresach, zbyt dużej zmian w wydajności podczas normalnej pracy nie zauważysz, wieć jak nie widać różnicy to po co przepłacać :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malin87 Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2009 ok, dzięki wielkie. Dodam jeszcze, że głównie potrzebuję lapa to grubszych rysunków CAD. Licze, że ten zestaw sobie z nimi poradzi. :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roodolev Opublikowano 4 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2009 za 3k również w Komputroniku masz wersję z mocniejszym procem, ale gorszą grafą - w sumie w tej kwocie możesz jeszcze rozważyć Toshibę A300-20P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...