amo Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2009 (edytowane) Dzień Dobry Siostra mająca mnie za znawcę :D prosi mnie o dobór netbooka dla niej (te mało calowe) Chce wydać na to do 1500zł w związku z czym na nowego 15" lapa z gwarancją nie ma szans - zostają tylko te netbooki. Z tego co widzę, te netbooki nie mają raczej napędów optycznych. Koleżanki i Koledzy proszę doradzić jak instaluje się system w takim netbooku, który nie ma napędu optycznego (dvd/cd). Czy tylko przez zakup zewnętrznego napędu CD/DVD? A może warto jednak wyszukać jakiegoś netbooka z napędem DVD? Spodziewam się, że potem można w Ghoscie zrobić obraz partycji, zapisać na jakimś pendrivie i jakby co to można z takiej kopii przywracać system. Ale moje pytanie brzmi jak wgrywać nowego XPeka na takiego netbooka? Aha jeszcze drugie pytanie. Siostra będzie chciała mieć internet bezprzewodowy w nieokreślonej przyszłości (iplus, orange, czy play). Czy to będzie możliwe z każdym netbookiem? Czyli jak kupi modem na USB to będzie hulać na każdym? Mam zamiar zaproponować jej tego netbooka http://www.purepc.pl/sprzet_pc/nowy_netbook_od_toshiby http://allegro.pl/item620025165_toshiba_nb...p_champagn.html Co o tym sądzicie? Sprzęt chce wykorzystywać głównie do prac biurowych, przeglądania internetu lub czasem do obejrzenia jakiegoś filmu. Edytowane 2 Maja 2009 przez amo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2009 co do napedu - pozyczasz od kogos naped usb i dziala ;) internet bedzie dzialal na karcie usb. Moze warto sie zainteresowac samsungiem nc10? ma wbudowany modem i nie trzeba bedzie kupowac ;) Te co podales maja maly ekran - bawilem sie wyzej wymienionym samsungiem i wedlug mnie te 10" to absolutne minimum jakie bym kupil (a do tego jest maly i lekki) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2009 Jak kupisz netbooka z preinstalowanym fabrycznie systemem, to najprawdopodobniej będziesz miał jakąś wygodną opcję przywracania systemu z ukrytej partycji serwisowej, co trwa tylko kilka minut. Sam nie tak dawno kupiłem tego Samsunga w iPlusie, jak jeszcze kosztował 700zł (w abonamencie 110). W przypadku tego samsunga wciskasz F4 zaraz po odpaleniu lapka i ładuje ci się program do przywracania/tworzenia kopii zapasowej (fabrycznej lub własnej, jeśli ją utworzyłeś). Możesz też zainstalować czysty system z pendrive'a (o odpowiedniej pojemności). Z xpekiem trzeba trochę pokombinować (trzeba zrobić bootowalny), natomiast w przypadku Visty lub Windows7 wystarczy skopiować na niego zawartość płyty instalacyjnej. Na tego samsunga nie opłaca się instalować czystego xpeka z płyty. Preinstalowany ma już wszystkie sterowniki i nie jest przepakowany softem, który zamulałby kompa. Nie to, że polecam ci koniecznie tego samsunga nc10, po prostu innego nie miałem w ręku. Tu jest wątek o netbookach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek-o Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2009 jak zalezy ci na internecie z modemu hsdpa to bym sie zastanowił np. nad dellem inspiration mini 9 , ma on w srodku slot na karte WWAN (model HSDPA wewnętrzny, modem posiada m.in wbudowany odbiornik gps i transfer HSDPA do 7,2 mbita / s), koszt takiego modemu to 200-400 zl zależy jak trafisz na allegro używam taki modem w dellu studio (internet w play mobile) i modem daje rade, nic nie wystaje poza obrys laptopa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xaz Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2009 (edytowane) próbuje zainstalować xpka z pendriva na http://www.esc.pl/product_info.php?manufac...oducts_id=12787 pendriva przygotowany według instrukcji z: http://toin.pl/index.php/2009/01/31/windows-xp-z-pendrivea/ i za chiny nie moge zrobić żeby się z niego zbootował :/ wie ktos co w biosie ustawić? ;/ edit. chyba kwestia uwalonego pendriva, mam nadzieje z 2gim się uda Edytowane 5 Maja 2009 przez Xaz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roodolev Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 Toshiba to chyba nie jest najlepszy pomysł - na notebookchecku jest test modelu w okolicach 1500 złotych polecałbym eee pc z 10-calowym ekranem; np. model 1000H Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amo Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2009 Dzięki za odpowiedzi. Siostrze jednak nie przypadły do gustu netbooki i zamierza dołożyć więcej by kupić 15'' lapka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...