michalmx0 Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2009 Mam pewien problem. Posiadam płytę główną asus m2n32-sli deluxe wireless edition, procesor AMD Athlon 64 X2 5600+, 4x1gb ram kingston hyperx, kartę graficzną nVidia GeForce 7600 GT od GIGABYTE, Windows XP Media Center SP3. Problem jest następujący: przed aktualizacją biosa system wyświetlał, że mam 3,50 gb ram (wersja biosa przed aktualizacją: 603), a po zaktualizowaniu biosa do wersji 2205 system wyświetla 3,00 gb ram. Nie wiem o co chodzi? Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić co się stało i jak to naprawić? P.S. Aktualizację biosu robiłem przez ASUSUpdate V7.14.01 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2009 Zobacz czy w biosie czy integra ma ustawioną ilość ram. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2009 przeciez ta plyta nie ma integry :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2009 Widocznie nie na ten model popatrzyłem. 3gb ram i tak ci wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lolwesoly Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2009 zreszta xp pokazuje tylko 3 gb ramu no to chyba sprawa jasna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2009 Nie zawsze równe 3gb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fuxseb Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2009 Sprawdź czy we 'właściwościach systemu' (p-klik na Mój Komputer i Właściwości) masz pod ilością RAM "Rozszerzenie adresu fizycznego" czy coś takiego. Podklej tu treść pliku C:\boot.ini. Może pomoże dodanie switcha /PAE. Ja mam teraz 2x2GB w kościach i 512MB na grafie, a z PAE mam dokładnie 3250MB RAM'u systemowego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalmx0 Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2009 (edytowane) Tak mam rozszerzenie adresu fizycznego. Skąd <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> treść i gdzie go znaleźć ten C:\boot.ini (znalazłem tylko taki C:\WINDOWS\pss\boot.ini.backup) ? A co to jest i jak dodać switcha /PAE.? Edytowane 2 Maja 2009 przez michalmx0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 3 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2009 Jak znajdziesz plik ,,boot.ini,, klikasz w jego właściwości i klikasz że ma być tylko do odczytu. Następnie modyfikujesz linijkę z fast detect, SOS itd dodając PAE tak aby wyglądała następująco /fastdetect /PAE ... /SOS /PAE ... ) oczywiście bez tych kropek ;] Zapisujesz i powinno być OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2009 plik boot.ini znajduje się na dysku C , musisz tylko włączyć 1 opcję a drugą wyłączyć ( pokazywanie ukrytych plików i wyłączyć ukryj chronione pliki systemu operacyjnego . W oknie mój komputer lub dysk C klikasz narzędzia>opcje folderów>widok . Odznaczasz ukryj chronione pliki systemu operacyjnego i zaznaczasz opcję pokaż ukryte pliki i foldery . Wtedy będziesz miał widoczny plik boot.ini . A PAE włączasz tak jak ci Fredek napisał . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uve85 Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2009 Po pierwsze, cześć wszystkim :) Mam pewien problem. Posiadam płytę główną asus m2n32-sli deluxe wireless edition, procesor AMD Athlon 64 X2 5600+, 4x1gb ram kingston hyperx, kartę graficzną nVidia GeForce 7600 GT od GIGABYTE, Windows XP Media Center SP3. Problem jest następujący: przed aktualizacją biosa system wyświetlał, że mam 3,50 gb ram (wersja biosa przed aktualizacją: 603), a po zaktualizowaniu biosa do wersji 2205 system wyświetla 3,00 gb ram. Nie wiem o co chodzi? Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić co się stało i jak to naprawić? P.S. Aktualizację biosu robiłem przez ASUSUpdate V7.14.01 Miałem podobną sytuację z płytą ASUS P5W DH (975X), "winowajcą" okazała się funkcja "Memory Remap Feature". Nie wiem jak to jest na Twojej płycie, ale spróbuj odnaleźć taką funkcję w BIOS'ie i zobacz czy włączenie jej pomoże. U mnie zmieniło to ~3 GB w 3.44GB :) (czyli max jaki może obsłużyć system 32bitowy, bez 'sztuczek' typu PAE) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalmx0 Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2009 ok. Dzięx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...