Skocz do zawartości
d3niM

Komp Się Nie Włącza. Pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

podkręcałem procesor i po jakimś czasie gdy chciałem zobaczyć jak chodzi wziąłem go zresetowałem i wyskoczył tylko jeden napis ten co zawsze przu starcie i nic dalej, zresetowałem jeszcze raz komp już troche więcej się włączył ale nadal nie mogłem wejść do bios'u. Poczekałem 10 min. włączyłem jeszcze raz i komp uruchomił się ale zaciął się przy mierzeniu pamięci, co się dzieje proszę o szybką odpowiedź! Czy moze to być wina zasilacza bo ma on 230 V troche za mało :/ a komp nie mój i ta osoba się martwi wtf?!

POMOCY!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz może jaki sprzęt. Proponuję zresetować bios zworką na płycie głównej, to przywróci ustawienia domyślne i komp powinien działać.

Sory ale ja lou jaka zworka? ocb? a sprzęt nie mam go przy sobie bo to kuzyna ale tak płyta głowna Epox i845 chyba, ram 1500 mb procesor, Intel Celeron 2,2 co tam jeszcze...?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można też odłączyć na kilka sekund zasilanie, a następnie włączyć kompa z wciśniętym na klawiaturze przyciskiem Insert. To również pozwoli na wejście do biosu.

Zasilacz nie mu nic do rzeczy. Przesadziłeś troche z oc proca lub/i pamięci.

EDIT

Poza tym zabierasz się za oc, a nie wiesz gdzie w razie czego znajduje się zworka do resetowania ustawień biosu?? Daleko tak nie zajedzieta.

Edytowane przez Stanko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można też odłączyć na kilka sekund zasilanie, a następnie włączyć kompa z wciśniętym na klawiaturze przyciskiem Insert. To również pozwoli na wejście do biosu.

Zasilacz nie mu nic do rzeczy. Przesadziłeś troche z oc proca lub/i pamięci.

EDIT

Poza tym zabierasz się za oc, a nie wiesz gdzie w razie czego znajduje się zworka do resetowania ustawień biosu?? Daleko tak nie zajedzieta.

proca wiem :/ ale takie miał temperatury że szok bardzo niskie przy normalnej pracy 20, 22 procka. A możliwe żeby temp. płyyty był większy od proca?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proca wiem :/ ale takie miał temperatury że szok bardzo niskie przy normalnej pracy 20, 22 procka. A możliwe żeby temp. płyyty był większy od proca?

Czujniki temperatury czasem lubią pokazywać głupoty i nie co za bardzo się nimi sugerować. Poza tym to wcale nie temperatura powoduje, że proc jest niestabilny. Powodów niestabliności może być wiele.

A co do zasilacza, to każdy jeden ma 230V, bo to jest normalne napięcie w gniazdku :wink: A moc zasilacza mierzymy w Watach, nie Voltach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeśli przy starcie nie pojawia mi się mierzenia pamięci itd. znaczy że jest włączony szybki start? mam athlona xp 1800 mHz i płyte główną Pentagram nie pamiętam i jak wejśc do biosu skoro na początku ni pokazuje mi tych rzeczy? Ile można go pokręcić?

A jak wygląda zworka?

Edytowane przez d3niM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zworka wygląda np. tak:

post-114267-1241336269_thumb.jpg

Znajdź napis CMOS na płycie.

Należy przełożyć tą plastikową małą cześć o jeden pin dalej (są 3 małe druciki, zworkę wkłada się na dwa), poczekać kilka sekund i ponownie przełożyć do pierwotnego położenia. Czyli pierwotnie zwarte są piny 1 i 2, przekładasz zworkę na piny 2 i 3, czekasz kilka sekund i ponownie wkładasz zworkę na piny 1 i 2. Oczywiście wszystko to przy WYŁĄCZONYM zasilaniu. Acha, czasem nie ma tej plastikowej części, tylko trzeba zawrzeć dwa piny czymś metalowym, np. śrubokrętem.

A co do podkręcania procka, to radze najpierw poszukać poradniki do oc dla początkujących. Pełno znajdziesz tego w sieci.

Edytowane przez Stanko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pomoc wszytsko mu działa :)

A jak wejść do biosu jeśli się nie pokazuje wszystko, tylko biosid i te rzeczy?

Żeby wejść do biosu, trzeba zwykle przytrzymać na klawiaturze klawisz Delete. Może są jakieś wyjątki, nie wiem. Przy włączaniu kompa powinno pisać co nacisnąć żeby wejść do biosu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi