Skocz do zawartości
dr_Misiek

Zmiana Biosu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mama karte Ti4200 na PBC Ti4400 i domyślnie taktowaną tak jak Ti4400 tzn 275/550.

Chciałbym zmienić jej bios aby była wykrywana jako Ti4400 OC. Karta całkiem ładnie się kręci i chciałbym jej zwiększyć taktowania domyślne.

Niestety coś mi to nie wychodzi :-(

Opisze może jak to robie.

1. Zgrałem bios programem DUMPBIOS.EXE, pojawił się plik BIOS.BIN.

2. Bios edytowałem programem X-BIOS Editor, niestety program NiBiTor napisał że nie rozpoznaje biosu.

3. Dokonałem zmian i zapisałem kopie biosu, utworzył się plik nazwa.rom. Dodam może że program kartę wykrył jako Ti4400.

4. Zrobiłem dyskietke startową wgrałem na nią nvflash.exe i cwsdpmi.exe, i zmodyfikowany bios.

5. Restart kompa i botowanie z dyskietki.

6. Wpisałem następujące polecenia: A:\nvflash.exe -4 -5 -6 -a -y nazwa_biosu.rom niestety nie zadziałało. próbowałem jeszcze kilka innych kombinacji ale niestety ciągle nic:-(

Czy może mi ktoś pomóc przeprowadzić te operację poprawnie.

Z góry dziękuje :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokaz jak wyglada przygotowana dyskietka do flashu biosu.

U mnie to wyglada tak:

Dołączona grafika

Jak uruchomisz tak zrobiona dyskietke, to wpisz DIR i zobacz jakie rozszerzenie ma plik cwsdpmi....u Ciebie jest to rozszerzenie .swp, a ma byc cwsdpmi.exe.

Poza tym po co tyle wskaznikow ?.

Wystarczy wpisac po uruchomieniu komputera z dyskietki komende:

nvflash.exe bios.rom

Reszte pokaze Ci program nvflash. Przynajmniej bedziesz wiedzial co robisz.

bios.rom, to nazwa zmodyfikowanego biosa. Musi byc rozszerzenie .rom, bo odnosi sie do biosu karty a nie jak w przypadku plyty glownej bios.bin

Aha....wszystko co pisalem odnosi sie do kart nvidi od 6600 w zwyz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja sie podłacze pod temat. Firma Palit przeslala mi bios razem z aplikacja nvflash 5.67, lecz w niej nie ma pliku cwsdpmi.exe. I czy ja moge z jakiejs innej wersji nvflash zgrac ten plik cwsdpmi.exe na dyskietke, czyli np. sciagne z wersji 5.50 a bede flashowal za pomoca 5.67.?? I do czego ma zaststosowanie ten plik??

Edytowane przez kamaz222

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skorzystaj z tego flashera:

http://download.softpedia.com/dl/11592ef05...eak/nvflash.zip

Tu masz nvflash i plik cwsdpmi.

Plik rozpakuj i skoipuj na dyskietke razem z biosem, ktory chcesz sflashowac do karty.

Oczywiscie dyskietka musi byc bootowalna z pod dosu. To zrobisz przy jej wczesniejszym formatowaniu.

Edytowane przez Misquamaqus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skorzystaj z tego flashera:

http://download.softpedia.com/dl/11592ef05...eak/nvflash.zip

Tu masz nvflash i plik cwsdpmi.

Plik rozpakuj i skoipuj na dyskietke razem z biosem, ktory chcesz sflashowac do karty.

Oczywiscie dyskietka musi byc bootowalna z pod dosu. To zrobisz przy jej wczesniejszym formatowaniu.

Znaczy ja bede flashowal za pomoca bootowalnego pendrive. Może być dos z Windows98 SE?? i jeszcze jedno czy jest jakies znaczenie miedzy FAT a FAT32. z ktorego systemu plikow najlepiej bootowac??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zrob bootowalnego pentka w formacie FAT z windy 98.

O jeszcze mam jedno pytanie. Przezorny zawsze ubezpieczony i rowniez chcialbym w razie niepowodzenia wgrania biosu utworzyc dyskietke startową ratunkowa. i mam pytanie jak zrobic dyskietke startową Win98 w Xp-ku. Jak biore Formatowanie->Utworz dysk startowy MS-DOS, to tworzy sie dyskietka startowa z WIN Milenium, a chcialbym z WIN98 SE. z gory dzieki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sformatuj dyskietke z utworzeniem dos, skopiuj na nia nvflash, plik cwsdpmi oraz oryginalny bios karty.

Dyskietke schowaj. Przyda Ci sie jeszcze zwykla karta na pci w razie czego. Kupisz taka za 10 zlotych.

Bios sobie wyciagnij nibitorem i z niego skopiuj na dyskietke.

Obojetnie jakiego systemu win uzyjesz...dos to dos :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi