dr_Misiek Opublikowano 3 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2009 Witam! Mama karte Ti4200 na PBC Ti4400 i domyślnie taktowaną tak jak Ti4400 tzn 275/550. Chciałbym zmienić jej bios aby była wykrywana jako Ti4400 OC. Karta całkiem ładnie się kręci i chciałbym jej zwiększyć taktowania domyślne. Niestety coś mi to nie wychodzi :-( Opisze może jak to robie. 1. Zgrałem bios programem DUMPBIOS.EXE, pojawił się plik BIOS.BIN. 2. Bios edytowałem programem X-BIOS Editor, niestety program NiBiTor napisał że nie rozpoznaje biosu. 3. Dokonałem zmian i zapisałem kopie biosu, utworzył się plik nazwa.rom. Dodam może że program kartę wykrył jako Ti4400. 4. Zrobiłem dyskietke startową wgrałem na nią nvflash.exe i cwsdpmi.exe, i zmodyfikowany bios. 5. Restart kompa i botowanie z dyskietki. 6. Wpisałem następujące polecenia: A:\nvflash.exe -4 -5 -6 -a -y nazwa_biosu.rom niestety nie zadziałało. próbowałem jeszcze kilka innych kombinacji ale niestety ciągle nic:-( Czy może mi ktoś pomóc przeprowadzić te operację poprawnie. Z góry dziękuje :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr_Misiek Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2009 Spróbowałem raz jeszcze i zauważyłem że po wpisaniu: A:\nvflash.exe -4 -5 -6 -a -y nazwa_biosu.rom Wyskakuje komunikat: Warring: cannot open swap file c:\ cwsdpmi.swp Ktoś wie o co chodzi ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misquamaqus Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2009 Pokaz jak wyglada przygotowana dyskietka do flashu biosu. U mnie to wyglada tak: Jak uruchomisz tak zrobiona dyskietke, to wpisz DIR i zobacz jakie rozszerzenie ma plik cwsdpmi....u Ciebie jest to rozszerzenie .swp, a ma byc cwsdpmi.exe. Poza tym po co tyle wskaznikow ?. Wystarczy wpisac po uruchomieniu komputera z dyskietki komende: nvflash.exe bios.rom Reszte pokaze Ci program nvflash. Przynajmniej bedziesz wiedzial co robisz. bios.rom, to nazwa zmodyfikowanego biosa. Musi byc rozszerzenie .rom, bo odnosi sie do biosu karty a nie jak w przypadku plyty glownej bios.bin Aha....wszystko co pisalem odnosi sie do kart nvidi od 6600 w zwyz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamaz222 Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 (edytowane) To ja sie podłacze pod temat. Firma Palit przeslala mi bios razem z aplikacja nvflash 5.67, lecz w niej nie ma pliku cwsdpmi.exe. I czy ja moge z jakiejs innej wersji nvflash zgrac ten plik cwsdpmi.exe na dyskietke, czyli np. sciagne z wersji 5.50 a bede flashowal za pomoca 5.67.?? I do czego ma zaststosowanie ten plik?? Edytowane 6 Maja 2009 przez kamaz222 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misquamaqus Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 (edytowane) Skorzystaj z tego flashera: http://download.softpedia.com/dl/11592ef05...eak/nvflash.zip Tu masz nvflash i plik cwsdpmi. Plik rozpakuj i skoipuj na dyskietke razem z biosem, ktory chcesz sflashowac do karty. Oczywiscie dyskietka musi byc bootowalna z pod dosu. To zrobisz przy jej wczesniejszym formatowaniu. Edytowane 6 Maja 2009 przez Misquamaqus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamaz222 Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 Skorzystaj z tego flashera: http://download.softpedia.com/dl/11592ef05...eak/nvflash.zip Tu masz nvflash i plik cwsdpmi. Plik rozpakuj i skoipuj na dyskietke razem z biosem, ktory chcesz sflashowac do karty. Oczywiscie dyskietka musi byc bootowalna z pod dosu. To zrobisz przy jej wczesniejszym formatowaniu. Znaczy ja bede flashowal za pomoca bootowalnego pendrive. Może być dos z Windows98 SE?? i jeszcze jedno czy jest jakies znaczenie miedzy FAT a FAT32. z ktorego systemu plikow najlepiej bootowac?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misquamaqus Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 To zrob bootowalnego pentka w formacie FAT z windy 98. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamaz222 Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 To zrob bootowalnego pentka w formacie FAT z windy 98. O jeszcze mam jedno pytanie. Przezorny zawsze ubezpieczony i rowniez chcialbym w razie niepowodzenia wgrania biosu utworzyc dyskietke startową ratunkowa. i mam pytanie jak zrobic dyskietke startową Win98 w Xp-ku. Jak biore Formatowanie->Utworz dysk startowy MS-DOS, to tworzy sie dyskietka startowa z WIN Milenium, a chcialbym z WIN98 SE. z gory dzieki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misquamaqus Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 Sformatuj dyskietke z utworzeniem dos, skopiuj na nia nvflash, plik cwsdpmi oraz oryginalny bios karty. Dyskietke schowaj. Przyda Ci sie jeszcze zwykla karta na pci w razie czego. Kupisz taka za 10 zlotych. Bios sobie wyciagnij nibitorem i z niego skopiuj na dyskietke. Obojetnie jakiego systemu win uzyjesz...dos to dos :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobek1166 Opublikowano 30 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2009 jest jakaś opcja żeby z poziomu windows wgrać swój bios (z edytowany oc)? 8800gts512 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pichulec Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2009 (edytowane) Oczywiście. W załączniku masz nvflasha działającego pod windą. Ja go używam pod XP i śmiga jak należy. nvflash_windows_567.zip Edytowane 8 Czerwca 2009 przez pichu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...