Skocz do zawartości
Night_Bird

Diody Power/hdd - Jakie Napięcie/parametry?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Przejrzałem dotychczasowe tematy, ale nie znalazłem interesujących mnie informacji. Google też nic definitywnego nie mówi. W związku z tym mam prośbę o podpowiedź.

Potrzebuję wymienić diody Power i HDD w obudowie Silverstone. Aktualnie są oryginalne niebieskie i oprócz tego, że nie pasują do niczego, świecą zdecydowanie za mocno.

Chcę je zastąpić diodami w kolorze czerwonym (będą pasować do podświetlenia wzmacniacza) i teraz pytanie: jakie diody kupić? 5V? 3V? Na co jeszcze warto zwrócić uwagę? Chciałbym by chwilę świeciły bez przepalania się, bo z wyjęciem tego kompa z szafki pół dnia schodzi w razie jakiejś awarii :-)

Z góry dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Google też nic definitywnego nie mówi.

Diody + przykładowy dataszit

Istnieją gotowe LEDy na określone napięcie - tyle że nie masz wpływu na ich jasność świecenia. Są też takie, które samoczynnie regulują jasność, ale będzie kłopot z ich zdobyciem a problem (chociaż mniejszy) pozostaje. Najlepiej użyć zwykłej diody i rezystora.

W przybliżeniu (ale wystarczająco dokładnym): szeregowo z diodą podłączasz rezystor o wartości (5V-Forward_voltage)/I_diody, gdzie I_diody powinno być <= I_max/2 jeśli dioda ma być długowieczna (przy "zwykłych" LEDach jest to zazwyczaj 10mA=0.01A) . Wychodzi z tego minimalna bezpieczna wartość rezystancji - większe spowodują spadek jasności świecenia.

Dla przykładu z linka na górze: Forward_Voltage = 2.18V, Imax/2 = 25mA/2 (continous forward current - a nie voltage - jest błąd w datasheecie)

R=(5V-2.18V)/0.0125A = 225ohm

...że też nikt jeszcze nie pomyślał o emotikonie :ziewanie: ...

...dobranoc ;)

Edytowane przez tomazzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za szybką odpowiedź :-)

myślałem, że PurePC już śpi, a tu niespodzianka :-)

Czy mogę prosić o wersję 'na chłopski rozum' i bez lutowania (bo na elektronice się nie znam) - czy rezystor będzie potrzebny, czy tez kupię jakieś 'gotowe' zamienniki tych zwykłych diód? Płyta podaje zapewne jakieś określone napięcie na te piny. Z tego co czytałem, kolor diody zależy od napięcia. Oryginalne diody w tej obudowie są przeźroczyste i świecą na niebiesko; te standardowe do obudów to chyba białe, tylko z kolorowym plastikiem. I bądź tu mądry... W sumie zawsze mogę kupić garść i próbować, bo to tanie, ale tak jak pisałem, w razie spalenia muszę brać dzień wolnego na rozkręcenie i wymianę :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Wersja bez lutowania jest możliwa tylko jeśli w obudowie masz wtyczki do LEDów - jeśli tak, to kup diodę na 5V, a jak będzie zbyt jasna to pomaluj ją markerem albo oklej kolorowym papierkiem od cukierka :lol:

Nie kupuj "garści" Ledów, tylko powiedz sprzedawcy o jaki kolor ci chodzi - on je rozpozna pomimo iż są przeźroczyste ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi