Skocz do zawartości
roman

Jak To Zupgradować?

Rekomendowane odpowiedzi

Mijają już dwa lata gdy za sprawą ludków z tego forum (jeszcze raz dzięki!) zbudowałem taki oto kadłubek zestawu:

Abit KN9

Athlon x2 3600

2 GB Kingston, 667

Gf 7600GT Palit

całość napędza Corsair 550.

No i teraz czas na zmiany. Są dwie opcje:

1) rozbudować opierając się na płycie którą mam. Athlon X2 6000 to chyba najmocniejszy procek na AM2. Do tego jakieś 4 Gb RAM, grafa (celowałem w coś pokroju 9600/9800 ale po entuzjazmie wokół 4770 chyba się do niego przychylę)

Proc się pewnie lekko podkręci. Ale będzie to już ściana. No chyba że włożyć coś na AM2+?

Przy założeniu tego proca, lepszej grafy - czy będzie to jakiś wymierny zysk na wydajności? Czy też zysk będzie ale niewspółmierny do nakładów? Dalej się rozbudowywać nie da - więc może jednak lepiej budować coś nowego według poradnika?

2) sprzedać to co mam i budować od nowa

Przy sprzedaży optymistycznie zakładam takie zwroty (Allegro): Mobo ~120, Proc ~95, RAM ~70, grafa ~90

Razem - 375 złociszy. Liczmy 350. Za to mogę kupić w miarę przyzwoitą płytę pod nowy zestaw a proc, pamięć i grafa pójdzie ze środków bieżących :D

Dylemat jest więc bardziej: nie co konkretnie kupić (bo to sobie z rozlicznych wątków wyczytam) tylko jaką drogę upgradu obrać. Ktoś coś doradzi? Mam trochę wolnej gotówki, mogę ją na kompa wydać ale chciałbym to zrobić z zachowaniem opłacalności i przy sensownym wskaźniku cena/wydajność. 10% zysku za 50% ceny więcej to nie dla mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No powiedzmy że przy założeniu budowy od zera chciałbym się zamknąć w 1000-1100

+ kasa ze starego zestawu?

Spoko, wyjdzie mniej więcej 1500 i jest z czego składać. Korsarza możesz zostawić.

W tej cenie możesz brać podobny zestaw jak ja mam w podpisie, inne dyski polecam :) jak starczy to phenom 710 @x4 @3400.

po entuzjazmie wokół 4770 chyba się do niego przychylę)

Masz rację :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba jest z kasą za stary zestaw.

Jeżeli tak to oszczędzisz biorąc athlona 7750 (jest szansa na odblokowanie dwóch dodatkowych rdzeni) Zostawiając zasilacz i obudowę ze starego kompa masz w tej cenie jedną 4770. Komp będzie bardzo dobry w tej cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba jest z kasą za stary zestaw.

Tak, tak, uwzględniając "zyski" ze sprzedaży.

Przy czym kupuję (jeśli zakładamy opcję rewolucyjną) płytę, pamięć, proc i GPU - dyski, buda, etc. zostają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD Athlon X2 7750+ Black Edition

ASRock A780GXH

HD4770

Ram możesz zostawić.

Trochę ci zostanie. Jeżeli możesz to dołóż do x3 710, bo będzie o wiele lepszy, może odblokujesz 4 rdzeń.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi