Skocz do zawartości
Gość lolwesoly

Chlodzenie 8600

Rekomendowane odpowiedzi

Gość lolwesoly

Jestem bardzo wyczulony na halas i troszke przyszkadza mi szum i boxowego chlodzenia i chcialbym cos cichego lecz niedrogiego. Mysle nad accelero s1 rev2 tylko czy da rade na pasywie bo pomiedzy grafa a radiatorem na procku dzieli 1.5cm ;/ i tu maly problem czy sie zmiesci i czy jak cos to da rade na samym pasywie i czy gorace powietrzez niego nie bedzie grzac proca. moze jakis wentylator zapodac na boxowy radiator np jakis 12x12?? a ten stary poprostu wykrecic?? jestem zdany na wasze propozycje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem bardzo wyczulony na halas i troszke przyszkadza mi szum i boxowego chlodzenia i chcialbym cos cichego lecz niedrogiego. Mysle nad accelero s1 rev2 tylko czy da rade na pasywie bo pomiedzy grafa a radiatorem na procku dzieli 1.5cm ;/ i tu maly problem czy sie zmiesci i czy jak cos to da rade na samym pasywie i czy gorace powietrzez niego nie bedzie grzac proca. moze jakis wentylator zapodac na boxowy radiator np jakis 12x12?? a ten stary poprostu wykrecic?? jestem zdany na wasze propozycje

Zacznij od jasnego formulowania swoich przemyslen. Bo tematem jest grafika a Ty wyskakujesz z boxem AMD... Pozniej jest o S1 i odleglosciach od radiatora - po co Ci to? Przeciez nie zamontujesz odwrotnie chyba ze czegos nie wiem...

A zamiana wentylatora przy boxie jest bezcelowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lolwesoly

Zacznij od jasnego formulowania swoich przemyslen. Bo tematem jest grafika a Ty wyskakujesz z boxem AMD... Pozniej jest o S1 i odleglosciach od radiatora - po co Ci to? Przeciez nie zamontujesz odwrotnie chyba ze czegos nie wiem...

A zamiana wentylatora przy boxie jest bezcelowe.

sorki moja pomylka bo kiedys ogladalem 8600 i mialo zamontowane chlodzenie tak http://pcarena.pl/zdjecia/8500_8600_przegl...600GTS/msi5.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie jest Accelero ;) są chłodzenia, które idzie tak z innej mańki wsadzić, ale ja bym aż taak nie kombinował. Kupujesz Accelero i montujesz, przy 8600 spokojnie da rade w pasywie (moje 8800 też tak działało jakiś czas, bez tragedii ;)).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tańsza alternatywa dla Accelero S1 ? Kup Accelero S2. Mi na Acutake 120mm + Accelero S2 udało się osiągnąć 770mhz na GPU i było to już max dla tego GPU - wiem bo sprawdzałem kombinując więcej. Więc na tym udało mi się osiągnąć max i na pewno S1 nie da lepszych wyników. Co prawda S1 później można zamontować na mocniejszej grafie a S2 zaczyna mieć problem.

Róźnica między tymi chłodzeniami to:

1. S1 ma więcej Heat pipe

2. S1 ma trochę w innym miejscu podstawkę (w S2 jest ona centralnie)

Ps. Jakby Cię interesowało S2 to zapraszam. Tylko proszę nie myślcie, że napisałem tego posta bo chcę sprzedać moje Accelero. Za Accelero S2 (wada ? brak śrubek montażowych :( trzeba kombinować) plus Acutake 120mm chciałbym 45zł + KW.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Accelero S2 + Scythe Slip Stream 800rpm. Nie zapomnij o radiatorkach na sekcje zasilania i pamięci ;). Ja do tej karty (tyle że moja mocniej podkręcona :D) używam chłodzonka Zalmana:

http://www.komputronik.pl/Podzespoly_PC/Za...y,id,16045,s,1/ (tylko całego z Alu ale za to podstawkę zrobiłem na lustro :D) + http://www.komputronik.pl/Podzespoly_PC/Za...y,id,12632,s,1/ na pamięciach + małe zalmany (nie z tego kompletu, ale takie same) na mosfetach. Wentylator podłączamy do sterownika karty i mamy bardzo cicho i wydajnie ;).

Inna tania opcja:

http://www.allegro.pl/item647794446_nv_sil...800_gt_f_v.html ;)

Edit:

Obowiązkowo zamontuj jakiś wentylator na tyle obudowy! Proponuje Scythe Slip Stream 800rpm bądź Noiseblocker XL1. Bez odpowiedniej cyrkulacji powietrza w obudowie nie wyciągniesz max z chłodzenia ;).

Edytowane przez david11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lolwesoly

Mam jeden z tyłu 92x92 około 700 rpm bo ma 1500 rpm podpiety na 7V. On mi do mojego proca wystarcza ( proc w stresie max 55 stopni). Chyba sobie jeszcze dokupie tego scythe bo sa dobre. Teraz mam scythe kaze jzu, chyba tak bo dokładnie nie pamiętam 1000rpm i na procu w pwm śmiga aż wesoło :razz: I teraz właśnie zapodałbym wentyla do grafy aby wyciągał to gorące powietrze bo jak gram w crisisa na średnich detalach w rozdziałce 1440x900 to mam ponad 71 stopni tylko jak go zapodać bo mam szybke 2mm bo plexa droga i jak go tam dać :lol2: Macie jakieś pomysły?? Wiadomo jaka mam obudowe, zreszta w działe modyfikacje jest mój temat i w nim link do fotki jak moja obudowa wygląda standardowo.

Pzdr

Edytowane przez lolwesoly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsza zasada do rozmieszczania wentylatorów w obudowie:

Nigdy nie zakładamy wentylatorów na bok obudowy bo psują cyrkulację powietrza.. - Sprawdzone. Chyba że ktoś ma budę z wentylem 240mm na boku no to chyba oczywiste że go zostawiamy, tylko całą resztę dajemy na wyciąg.

Najlepiej by było zamontować coś na przód obudowy, o ile masz tam miejsce :D.

Proponuje Ci to samo co zrobiłem u siebie - wyciąć siatkę za wentylatorem z tyłu i wstawić tam jakiegoś grilla :). Daje to na prawdę sporo. Dużo ciszej bo nie ma już takiego oporu powietrza i rzecz jasna wydajniej.

71 stopni w stresie to bez tragedii (co prawda u siebie mam 72*C ale w furmarku < stability test, w crysysie nie przekracza 65*C :)).

Co nie zmienia faktu że pasowały by zmienić to chłodzenie palitowskie bo wiem że jest szajskie.. Propozycje zostały podane, teraz tylko musisz wybrać i coś kupić ;).

Na twoim miejscu brał bym Zalmana z allegro bądź S2 lub S1 + Zephyr czy slip stream. Do S2/S1 dostaniesz radiatorki - chyba 8 (to świetnie bo 4 pójdą na pamięci, 4 na mosfety w sekcji zasilania).

P.S

Właśnie mam Slip Streama w ręce.. Testowałem go dzisiaj (dla siebie bo wszyscy znają te wentyle ale jak miałem to chciałem się czymś pobawić :P). Łożysko w nich jest nie złe, choć czasem w poziomie zdarzy się cichutko zaszumieć (zaszurać?). W pionie jest wszystko jak ma być. Przepływ powietrza świetny (próbowałem porównać do Noiseblockera ale wiały bardzo podobnie):D.

Edytowane przez david11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi