Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :).

W czasie wlaczenia komputera przy mozliwosci wejscia do konfiguracji macierzy raid (ctrl+I) wyskakuje komunikat przy jednym dysku o tresci "Error Occurred" w czerwonym kolorze. Drugi dysk macierzy jest na zielono i pisze przy nim "Member Disk".

Wczesniej mialem juz taki problem i nikt mi nie pomogl az w koncu stracilem wszystkie dane z obu dyskow :(.

Czy istnieje naprawa macierzy raid 0 z dwoch dyskow bez utraty danych ?.

Zalezy mi tym bardziej, ze dzis zainstalowalem nowy oes.

Zastanawiam sie czy winny jest jeden z dyskow czy moja plyta glowna jest do bani :unsure:. Nie wiem jak to sprawdzic...zmienialem juz kontrolery sata i nic to nie daje.

Dziekuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi coś takiego wyskoczyło przy próbie pełnego formatowania partycji w macierzy. Dałem wtedy opcję w sterownikach macierzy, żeby oznaczył dysk jako normalny i do dzisiaj chodzi bez problemu. Gdzieś w grudniu ten błąd mi wyskoczył jak instalowałem Windowsa.

@EDIT

Aczkolwiek dobrze by było sprawdzić S.M.A.R.T.y dysków (np. MHDD).

Edytowane przez Matthaios84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eee, ale jak dales opcje w sterownikach macierzy, zeby dysk byl normalny ?.

Sterowniki sa zaimplementowane w systemie. Mam win 7 RC 64 bit i dwa dyski sata 2 wd caviar 2500 aaks.

Cos mi sie wydaje, ze jeden dysk odmawia posluszenstwa, tylko jak sprawdzic dyski pojedynczo skoro teraz pracuja w macierzy ?.

Zlikwiduje macierz strace dane :(.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej aplikacji co to się przy okazji zainstalowała - "Intel Matrix Storage Manager".

Klikasz PPM na dysku w macierzy i dajesz oznacz jako normalny.

Jeśli ściągniesz ten program (MHDD) w wersji bootowalnego ISO, to możesz wejść do BIOS'u, przełączyć dyski w tryb IDE, zbootować płytkę z MHDD i sprawdzić obydwa dyski. Po skończonej operacji z powrotem w BIOS'ie ustawiasz RAID i wszystko działa tak jak wcześniej. Osobiście próbowałem tą metodę i żadnych danych nie straciłem, macierz jak działała tak dalej działa.

Edytowane przez Matthaios84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cos niesamowitego :D.....sciagnalem matrix storage, zainstalowalem i pod koniec instalki wyskoczyl komunikat o zepsutej macierzy.

Dalem ok i pokazal sie ten caly matrix :).

Rozwinalem zaawansowane i pokazala mi sie taka mala lista, z ktorej wybralem popsuty dysk i dalem go jako "normalny". Zrobilem restart i juz jest wszystko OK.

Error Occurred zniknal a pojawil sie poprawny zielony napis Member Disk :D.

Dzieki sliczne za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi