Misquamaqus Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2009 Witam :). W czasie wlaczenia komputera przy mozliwosci wejscia do konfiguracji macierzy raid (ctrl+I) wyskakuje komunikat przy jednym dysku o tresci "Error Occurred" w czerwonym kolorze. Drugi dysk macierzy jest na zielono i pisze przy nim "Member Disk". Wczesniej mialem juz taki problem i nikt mi nie pomogl az w koncu stracilem wszystkie dane z obu dyskow :(. Czy istnieje naprawa macierzy raid 0 z dwoch dyskow bez utraty danych ?. Zalezy mi tym bardziej, ze dzis zainstalowalem nowy oes. Zastanawiam sie czy winny jest jeden z dyskow czy moja plyta glowna jest do bani :unsure:. Nie wiem jak to sprawdzic...zmienialem juz kontrolery sata i nic to nie daje. Dziekuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthaios84 Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2009 (edytowane) Mi coś takiego wyskoczyło przy próbie pełnego formatowania partycji w macierzy. Dałem wtedy opcję w sterownikach macierzy, żeby oznaczył dysk jako normalny i do dzisiaj chodzi bez problemu. Gdzieś w grudniu ten błąd mi wyskoczył jak instalowałem Windowsa. @EDIT Aczkolwiek dobrze by było sprawdzić S.M.A.R.T.y dysków (np. MHDD). Edytowane 5 Maja 2009 przez Matthaios84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misquamaqus Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2009 Eee, ale jak dales opcje w sterownikach macierzy, zeby dysk byl normalny ?. Sterowniki sa zaimplementowane w systemie. Mam win 7 RC 64 bit i dwa dyski sata 2 wd caviar 2500 aaks. Cos mi sie wydaje, ze jeden dysk odmawia posluszenstwa, tylko jak sprawdzic dyski pojedynczo skoro teraz pracuja w macierzy ?. Zlikwiduje macierz strace dane :(. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthaios84 Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2009 (edytowane) W tej aplikacji co to się przy okazji zainstalowała - "Intel Matrix Storage Manager". Klikasz PPM na dysku w macierzy i dajesz oznacz jako normalny. Jeśli ściągniesz ten program (MHDD) w wersji bootowalnego ISO, to możesz wejść do BIOS'u, przełączyć dyski w tryb IDE, zbootować płytkę z MHDD i sprawdzić obydwa dyski. Po skończonej operacji z powrotem w BIOS'ie ustawiasz RAID i wszystko działa tak jak wcześniej. Osobiście próbowałem tą metodę i żadnych danych nie straciłem, macierz jak działała tak dalej działa. Edytowane 5 Maja 2009 przez Matthaios84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misquamaqus Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2009 Cos niesamowitego :D.....sciagnalem matrix storage, zainstalowalem i pod koniec instalki wyskoczyl komunikat o zepsutej macierzy. Dalem ok i pokazal sie ten caly matrix :). Rozwinalem zaawansowane i pokazala mi sie taka mala lista, z ktorej wybralem popsuty dysk i dalem go jako "normalny". Zrobilem restart i juz jest wszystko OK. Error Occurred zniknal a pojawil sie poprawny zielony napis Member Disk :D. Dzieki sliczne za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 To ze zniknal znaczy ze swiadomie wylaczyles komunikat ze wystapil blad, nic wiecej - a blad dalej jest i predzej lub pozniej da o sobie znac, tego mozesz byc pewien. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...