Skocz do zawartości
Mario618

Wybór Zasilacza I Obudowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich użytkowników.

Przejdę od razu do konkretów.

Posiadam:

Mobo: Gigabyte EP45-DS3R

Procesor: C2D E7300

Karta graficzna: Będę kupował Sapphire Radeon HD4890 OC

Pamięci: G.Skill DDR2 2x2GB 1066MHz PK

Pod USB zawsze podpiętą mam drukarkę, co jakiś czas Pen Drive, komórki itp.

Będę zmieniał za jakiś czas procka na 4rdzeniówke dokupywał drugą kartę graficzną oraz pamięci 4GB(2x2)

Cały system będzie podkręcany więc potrzebny dobry zasilacz żeby uciągnął to co teraz będę miał jak i to co będę w przyszłości zmieniał(tzn. procek tą kartę itp.) no i oczywiście obudowa żeby dała radę wentylować to i nie chodzi mi o wielką cisze nawet lepiej jak będzie miała trochę tych wentylatorów żeby temperatura była na nie dużym poziomie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na twoim miejscu zastanowiłbym się nad takimi towarami....

Obudowa:

Antec Three Hundred

Coolermaster Centurion 590

Zasilacz:

be quiet Straight Power 500W

Enermax Pro82+ 525W

Silver Power SP-SS500 King Kong (seasonic)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obudowa:

Antec Three Hundred

Coolermaster Centurion 590

Centuriona posiadam i z czystym sumieniem moge ja każdemu polecić - troche przydrogawa ale warka każdej złotówki. Jest aż za bardzo "dziurawa" :) mozliwosć zamontowania aż 4 dodatkowych wentyli ( 2 już są w standarcie, nawet w miere ciche).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyznam że Centurion 590 to funkcjonalnością i wyglądem mi się spodobała piękna... ale Dominator 690 powala :D ta obudowa chyba będzie najlepsza chodź czekam na propozycje w ogóle dopłata między 590 a 690 to prawie tyle co na lody się wydaje w lecie ;)

Co sądzicie o zasilaczu

BeQuiet Darkpower Pro 650W (BN073)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dobry zasilacz, cichy, mocny, w dodatku z odpinanymi kablami, co pomaga zachować porządek w obudowie. BeQuiet z serii DarkPower to najwyższa półka zasilaczy, jednak cena jak dla mnie trochę odstrasza. Poza tym dla Twojego zestawu, a także pod przyszłą rozbudowę w zupełności wystarczyłby model 500-550W. Masz na forum cały temat o tych zasilaczach, więc miłej lektury :wink:

Alternatywnie możesz wybrać Enermax Pro82+, jeśli z odpinanymi kablami to szukaj serii Modu+.

Zenfist Ci dobrze doradzał wybór zasilacza, spójrz kilka postów wyżej.

Edytowane przez Stanko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 pierwsze propozycje, to obudowy w przystępnej cenie i do 300 zł na pewno nie znajdziesz nic lepszego. Poza tym obie znajdziesz w sporo niższych cenach niż podałeś, wystarczy poszukać, choćby na allegro. Oczywiście obie przewiewne i fajne obudowy. Z tych dwóch jak dla mnie trochę lepszy jest CM690 (zresztą sam go mam i sobie chwalę. Jedynie wentylatory jak dla mnie są za głośne).

Natomiast Antec Gamer Nine Hundred Two to buda z zupełnie innego przedziału cenowego. Mi jakoś nie podchodzi.

Za 6 stówek jest duży wybór fajnych budek, choćby od Lian Li- klasyczne, stonowane, aluminiowe konstrukcje- jak dla mnie dużo ładniejsze od pstrokatego i dziurawego Antec Gamer Nine Hundred.

Wszystko zależy ile masz kasy -300, a 600zł to duża rozpiętość.

Edytowane przez Stanko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Pokaż parę linków od Lian-Li słyszałem że robią bardzo dobre obudowy i oglądałem recenzję najnowszej. "

-Np. za 600 zł z małym okładem taka:

http://sklep.madtech.pl/go/_info/?id=29503

-Za ok. 700zł taka:

http://sklep.madtech.pl/go/_info/?id=33457

-Jak lubisz więcej świecidełek i okno to np. taka za 500zł:

http://sklep.madtech.pl/go/_info/?id=33839

I wiele wiele innych. Szkoda tylko, że Lian Li tak mocno się ceni.

Edytowane przez Stanko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Antec 300 kupiłem właśnie na u Zenfista :wink: świetna obudowa, zasilacz się montuje na dole a wentyle na górze i z tyłu świetnie wyciągają powietrze :wink: do tego można dać nawiew na dysk, można regulować na 3 poziomy: Low, Medium i High obroty wentyli jak dla mnie tylko Low jest komfortowy :lol: jedyną wadą może być to że łatwo się rysuje, na panelach troszkę ją zjechałem :sad:

Edytowane przez pavel54

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja napiszę że kupiłem u... łe kryptoreklama... Zenfista budę CM 690 i jest bajka. Wentyle są nawet ciche przy 12V. Zasiłka na dole. Filtry p/k. W tej cenie to wypas. P i ę k n a w swojej prostocie. Takiej szukałem. Każdemu polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie warto kupić tego antka czy będzie gorszy od BQ! PRO 750W

Antek 850W

I oczywiście przeczytałeś opis, tak?

"Unikalna konstrukcja: standard CPX - zasilacz kompatybilny wyłącznie z obudowami Antec Twelve Hundred, P183 i P193"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem twojej wypowiedzi ja zadałem pytanie odpowiedziałeś całkiem nie w temacie bądź zachaczając o niego w niewielkim stopniu panie forest...

Chce zainwestować w obudowę

Antec Twelve Hundred

+

Zasilacz Antec CP-850 / 850W / Standard CPX (80PLUS)

Ten zasilacz wejdzie do tej obudowy? Podobno tak

Edytowane przez Mario618

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem się upewnić czy zauważyłeś, że razem z zakupem tej zasiłki czeka cię zakup innej obudowy (i sporo droższej) niż te które rozważałeś (ostatnio rozważałeś obudowy za ok 300zł, a tu wyskoczyłeś z taką za 800zł)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy kwocie ~800zł za obudowę to szukałbym czegoś od Lian Li (a jest z czego wybierać). Obudowy poprostu powalają jakością wykonania - zadnego grama zbędnego plastiku.

Ale jak już szaleć to: http://www.4max.pl/default.asp?produkt=2204 :)

A zasilacz to kup odrazu 2000W - nawiasem mówiąc nie wiem po co ci taki.

Wybierz jakieś 600W/650W (to i tak za dużo) od BeQuiet/Enermax/Seasonic i tyle w tym temacie.

Edytowane przez emilek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem twojej wypowiedzi ja zadałem pytanie odpowiedziałeś całkiem nie w temacie bądź zachaczając o niego w niewielkim stopniu panie forest...

Chce zainwestować w obudowę

Antec Twelve Hundred

+

Zasilacz Antec CP-850 / 850W / Standard CPX (80PLUS)

Ten zasilacz wejdzie do tej obudowy? Podobno tak

tak, Antec zbudował oba produkty tak aby były wzajemnie kompatybilne. Fajne w tym CPX jest to, że dzięki wertykalnemu ułożeniu wentylatora 120mm łatwo uzyskać odpowiednie chłodzenie zasilacza przy niskich obrotach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety muszę stwierdzić że piękna obudowa Anteczka mi nie wejdzie smilies/sad.gif może i kasa jest ale biurko ma wysokość dla kompa maks 53cm a ona ma 58,3cm smilies/sad.gif więc czekam na propozycje obudów jeszcze ale chyba jednak CM690 i zasilacz BQ! lub Tagan.

Jakie macie zdanie o tych dwóch zasilaczach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety muszę stwierdzić że piękna obudowa Anteczka mi nie wejdzie smilies/sad.gif może i kasa jest ale biurko ma wysokość dla kompa maks 53cm a ona ma 58,3cm.

To może poprostu postaw ją na albo przy biurku.:E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi