Skocz do zawartości
jeycam

Sprzęt Multimedialny Do Audio

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Czeka mnie powoli wymiana komputera, monitor i peryferia mam odpowiednie :) Mój obecny, dwuletni zestaw to:

- GA-945PL-DS3

- C2D E4400

- GF 7600GS 256MB

- jakieś budżetowe 2GB RAM

- Audigy 2 ZS Gold

- któryś z dysków Seagate'a 7200rpm 500GB

- obudowa i zasilacz tracera

Wszystko na boxowym chłodzeniu, nie kręcone, nic nie robione. W związku z przypływem gotówki planuję złozyć nowy zestaw. Od razu mówię, graczem jestem raczej niedzielnym, jestem jak najbardziej w stanie zrezygnować z efektów graficznych, na rzecz... Właśnie, na rzecz czego? Tak więc - nowy komputer będzie służył w pierwszej kolejności, jako transport audio (do przyszłego DACa), odtwarzacz filmów i magazyn plików. W gry jak już powiedziałem, od czasu do czasu pograć lubię, ale nie przeszkadza mi to, że np. nie będą śmigać w FullHD na full detalach :)

Swoje główne wymagania postaram się sprecyzować w liście:

- jak największa przestrzeń dyskowa (najlepiej dodatkowo 1TB)

- tu mój największy problem: komputer musi być jak najcichszy, mimo to chciałbym ograniczyć się do części, które można dostać w sklepie, jakieś DIY raczej odpada

- stabilny zasilacz (z wyższej półki), wprowadzający jak najmniejsze zakłócenia w tor audio

- stabilność i wydajność podczas pracy

- nienajgorsza karta graficzna, wyposażona w złącze HDMI

- stylowa obudowa, o możliwie jak najmniejszych wymiarach ^^

Oczywiście, w cenie tej nie liczę karty dźwiękowej. W kwocie ma się zmieścić procesor, płyta główna, RAM, dysk, chłodzenie, nagrywarka DVD, karta graficzna, zasilacz, obudowa i ewentualne inne gadżety do wyciszenia sprzętu. Jeśli jest sens i potrzeba, możemy wykorzystać podzespoły z mojego obecnego zestawu :)

Pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc,

jeycam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor : AMD Phenom II X4 940 Black Edition - 820 zł

Chłodzenie Procesora : Pentagram HP-120 ALCu Karakorum - 79 zł

Pasta Termoprzewodząca : Arctic Silver 5 - 25 zł

Płyta Główna : ASRock A780GXH - 279 zł

RAM : Goodram 2x2GB 800MHz - 160 zł

Karta Graficzna : Sapphire Radeon HD4770 512MB OC - 420 zł

Zasilacz: Be Quiet 400W - 259 zł

HDD : 2x Samsung 500GB 16MB Cache F2EG - 430 zł

Napęd : Samsung SH-223F SATA - 90 zł

Obudowa : Tacens Prior - 115 zł

RAZEM : 3002 zł

Do chłodzenia na procesor jest dołączony regulator obrotów. Jeśli chodzi o kartę - w spoczynku jest dość cicho (podobno), w razie czego ustawisz sobie to manualnie.

Proc ma odblokowany mnożnik, a podniesienie go o 1 bez ruszania napięcia nie powinno być problemem.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomniałem dodać o jednej sprawie - z OC ani jakimkolwiek "tuningiem" do tej pory niestety nie miałem do czynienia :P Można wręcz powiedzieć, że byłem szarym użytkownikiem okienkowego systemu. Dlatego, wszelkie porady, czy to słowne, czy w postaci linków byłyby mile widziane. Chociażby - jak można sobie "manualnie ustawić kartę"? Czym w tym wypadku jest mnożnik procesora? Jak korzysta się z pasty termoprzewodzącej? Słyszałem o tym, że w wypadku posiadania kilku dysków, można je połączyć w układ RAID - miałoby to zastosowanie i w tym wypadku? Na czym to polega?

Edytowane przez jeycam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomniałem dodać o jednej sprawie - z OC ani jakimkolwiek "tuningiem" do tej pory niestety nie miałem do czynienia :P Można wręcz powiedzieć, że byłem szarym użytkownikiem okienkowego systemu. Dlatego, wszelkie porady, czy to słowne, czy w postaci linków byłyby mile widziane. Chociażby - jak można sobie "manualnie ustawić kartę"? Czym w tym wypadku jest mnożnik procesora? Jak korzysta się z pasty termoprzewodzącej? Słyszałem o tym, że w wypadku posiadania kilku dysków, można je połączyć w układ RAID - miałoby to zastosowanie i w tym wypadku? Na czym to polega?

1. Jak zainstalujesz sterowniki do karty, instaluje się również aplikacja Control Catalyst Center i w tej aplikacji będzie można to zrobić.

2. Mnożnik ustala taktowanie procesora, konkretnie mnożnik * szyna. W przypadku PH II 940 - 15x200=3000. Czyli ustawiając mnożnik na 16 otrzymujesz 16x200=3200. Reguluje się to z biosu. Potem wchodzisz do systemu, uruchamiasz program testujący (Orthos, Prime95) i program pokazujący temperaturę (Coretemp, HWMonitor) i testujesz stabilność.

3. Pasta to element między procesorem a chłodzeniem, wypełniający szczeliny między nimi. Przekazuje ciepło z procesora na chłodzenie.

4. Można, chodzi ci pewnie o RAID 0. Reguluje współpracę dwóch dysków, dzięki czemu uzyskuje się wyższą wydajność.

Jak zamówisz cały zestaw w ESC, to ci złożą za darmo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, dzięki. A jak z innymi zestawami w tej klasie cenowej? Czy powyższy je bezwzględnie deklasuje? Jak wygląda sprawa z głośnością tej obudowy i wentylatora na procesor? Zasilacz poradzi sobie z uciagnieciem tego wszystkiego nie wprowadzając zakłóceń?

Edytowane przez jeycam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor : AMD Phenom II X4 940 Black Edition - 820 zł

Płyta Główna : ASRock A780GXH - 279 zł

RAM : Goodram 2x2GB 800MHz - 160 zł

Karta Graficzna : Sapphire Radeon HD4770 512MB OC - 420 zł

Obudowa : Tacens Prior - 115 zł

Procesor : AMD Phenom 710@ X4@ 3400MHz - 599zł - selekt testowany (bachcomp.pl)

Płyta Główna : Biostar TA790GX - 389zł (bachcomp.pl)

RAM : G.Skill 2*2GB 1066 - 240zł (bachcomp.pl)

Karta Graficzna : Sapphire Radeon HD4770 512MB OC - 389 zł (agito.pl)

Obudowa: Antec 300 - 235zł (bachcomp.pl)

-----------

2736zł

Taniej lepiej ciszej itd

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2736zł

Taniej lepiej ciszej itd

Nieprawda.

Po co brać wszystko z różnych sklepów, skoro można wziąć w jednym, gdzie mu to złożą?

Przestań polecać tego Biostara, w tej cenie lepszy jest Asrock AOD790GXE/128M. A można taniej wziąć A780GXH.

RAM 1066MHz niewiele daje.

Za 820 zł masz PHII 940 z odblokowanym mnożnikiem, co w tym konkretnym przypadku będzie lepszym rozwiązaniem. A RAM można wziąć taniej, bo kręci się mnożnikiem. Czyli wychodzi tylko 70 zł drożej, a trzeba jeszcze odjąć osobne koszty przesyłki z bachcompa, czyli wychodzi ok. 50zł.

Obudowa - fakt, można wziąć lepszą/ładniejszą, np. Tacens Sagitta Lux.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najwyraźniej nie przeczytałeś tego, co ostatnio pisałem:

Wybacz, ale ten Biostar ma gorszą sekcję zasilania procesora (4 vs. 5 faz) i gorszej jakości kondensatory przy chipsecie i pamięciach od Asrocka AOD790GX/128M.

Wyprzedzając twoje zaprzeczenia i prawdopodobne zdjęcia z Bachcompa odpowiadam - podali tam zdjęcia Biostara TA790GX A2+ (zdjęcie z pudełkiem) i lepszego (ze świetnym zasilaniem, lepszym nawet od Asrocka) Biostara TA790GXE. Gdyby to była wersja GXE, warto byłoby kupić. Tak niestety nie jest...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 820 zł masz PHII 940 z odblokowanym mnożnikiem, co w tym konkretnym przypadku będzie lepszym rozwiązaniem. A RAM można wziąć taniej, bo kręci się mnożnikiem. Czyli wychodzi tylko 70 zł drożej, a trzeba jeszcze odjąć osobne koszty przesyłki z bachcompa, czyli wychodzi ok. 50zł.

Przesyłka z bachcompa 19zł pobraniowa. Sprawdzałem osobiście :) przysyłają i pisemną gwarancję i fakturę.

940 to Be i to jego zaleta ale po co? Gwarantowane OC 710@x4 na czterech rdzeniach to 3400MHz i wg mnie w cenie 599zł to już wystarczy. Za różnice autor dostanie dużo więcej niż dopisek BE i brak kontrolera ddr3, co kiedyś może mu utrudnić migrację na AM3 potencjalnie.

Jeżeli nie widać różnicy to po co płacić za 940?

Nie mówię, że nie masz racji, uzasadnij dlaczego warto dopłacić 940, wykresy, wydajności, testy. Chętnie obejrzę co to za przewaga będzie za te dodatkowe 221zł. Ram polecam lepszy, ale do kręcenia na 3400 wystarczy taki jak poleciłeś Ty. Więc tego nie obracaj przeciwko selektom.

Najwyraźniej nie przeczytałeś tego, co ostatnio pisałem:

Sekcja zasilania mojej płyty karmi procki do 140W oficjalnie. Że inny biostar jest jeszcze lepszy nie jest dowodem, że asrock 790 jest lepszy od tego biostara.

Biostar to bardzo dobra i uznana firma, a że w Polsce jej oficjalnie nie ma i nie ma reklamy itp to już szkoda, ale mimo to płytę mam sprawdzałem, jest dobra.

1,3V stabilnie @3GHz na athlonie x2 2500GHz, HTT max 315MHz.

Jakie Oc HTT daje ten Asrock 790 po włączeniu zintegrowanej grafiki?

Dlaczego mam nie polecać płyty, którą sprawdziłem i wiem, że jest dobra?

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przesyłka z bachcompa 19zł pobraniowa. Sprawdzałem osobiście :) przysyłają i pisemną gwarancję i fakturę.

940 to Be i to jego zaleta ale po co? Gwarantowane OC 710@x4 na czterech rdzeniach to 3400MHz i wg mnie w cenie 599zł to już wystarczy. Za różnice autor dostanie dużo więcej niż dopisek BE i brak kontrolera ddr3, co kiedyś może mu utrudnić migrację na AM3 potencjalnie.

Jeżeli nie widać różnicy to po co płacić za 940?

Nie mówię, że nie masz racji, uzasadnij dlaczego warto dopłacić 940, wykresy, wydajności, testy. Chętnie obejrzę co to za przewaga będzie za te dodatkowe 221zł. Ram polecam lepszy, ale do kręcenia na 3400 wystarczy taki jak poleciłeś Ty. Więc tego nie obracaj przeciwko selektom.

1. Skąd wziąłeś te 221 zł różnicy...? Jest 100 zł, patrząc na różnicę cenową między procami + przesyłka.

2. Autor nie ma pojęcia o OC i raczej jeśli będzie kręcił, to symbolicznie, w czym pomoże mnożnik. Jeszcze jedno - ma być przede wszystkim cicho.

3. Wątpię, żeby autor rozbudowywał tego kompa... To typowy, szary użytkownik - kupuje na pewien okres czasu, a potem wymienia na nowy komputer. A czy AM3 będzie długo - tego nikt nie wie. S939 też miał być długo...

Sekcja zasilania mojej płyty karmi procki do 140W oficjalnie. Że inny biostar jest jeszcze lepszy nie jest dowodem, że asrock 790 jest lepszy od tego biostara.

Biostar to bardzo dobra i uznana firma, a że w Polsce jej oficjalnie nie ma i nie ma reklamy itp to już szkoda, ale mimo to płytę mam sprawdzałem, jest dobra.

Oficjalnie, a w praktyce to różnica. Będzie działać przy PH II, ale będą spore spadki napięcia.

Niby czemu ma kupować w innym sklepie gorszą płytę? Przyjrzyj się sekcji zasilania pamięci i chipsetu, takie kondensatory są używane w płytach do 200 zł. Bardzo na tym oszczędzili... Przy dużym OC będzie miało to znaczenie.

Mam wrażenie, że przy polecaniu Biostara kierujesz się głównie marką i wrażeniami estetycznymi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Skąd wziąłeś te 221 zł różnicy...? Jest 100 zł, patrząc na różnicę cenową między procami + przesyłka.

940x4 - 820zł (tyle podałeś) a 710 @x4 599zł.

2. Autor nie ma pojęcia o OC i raczej jeśli będzie kręcił, to symbolicznie, w czym pomoże mnożnik. Jeszcze jedno - ma być przede wszystkim cicho.

Ok, tu przewaga 940, ale wg mnie nie warta 221zł, kręcenie wymaga czasu, gdyby jednak autor chciał to kilka rad mogę dopisać, jak obniżać HTT aby dało się kręcić itd. 3400 to nie jest nadzwyczajne OC raczej kręci się prosto i stabilność jest prosta do potwierdzenia prime itd.

3. Wątpię, żeby autor rozbudowywał tego kompa... To typowy, szary użytkownik - kupuje na pewien okres czasu, a potem wymienia na nowy komputer. A czy AM3 będzie długo - tego nikt nie wie. S939 też miał być długo...

OK.

Niby czemu ma kupować w innym sklepie gorszą płytę?

Sam siebie nie czytasz :D

Przecież powyżej piszesz, że dużego OC nie będzie.

Biostar gwarantuje że sekcja wytrzyma 140W dla CPU, no i to wystarczy do bardzo dużego OC. selekty z gwarancją mają wpisane 3400MHz dla 125W.

Kupując taniej procesor łatwiej o dobre i ciche chłodzenie niż kupując go drogo. Czy tak?

Skąd to info, że te kondzioły są gorsze od tych z AsRocka? U mnie napięcia są bardzo stabilne, a o pływaniu napięć na AsRocku czytałem w temacie o nim. Więc która płyta jest lepsza no cóż, dałeś mi do myślenia tymi kondensatorami, ale ja widzę po faktach, że płyta sobie radzi i z OC i szyną.

Nie odpisałeś jakie OC HTT daje AsRock 790 z włączoną integrą.

X.D.C (eXtreme Durable Capacitors)

Biostar adopt with low ESR and high ripple conductive solid state caps provide sufficient, stable power supply to the CPU. Also the life-time can be more than 6.25 X of ordinary liquid caps.

ta790GX 128

Pewnie tanie i robione w Chinach a nie jak Asusa w Japan, ale mimo to są to dobre kondensatory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

940x4 - 820zł (tyle podałeś) a 710 @x4 599zł.

Tu moja wina, coś mi się liczby przed oczami pozmieniały...

Ok, tu przewaga 940, ale wg mnie nie warta 221zł, kręcenie wymaga czasu, gdyby jednak autor chciał to kilka rad mogę dopisać, jak obniżać HTT aby dało się kręcić itd. 3400 to nie jest nadzwyczajne OC raczej kręci się prosto i stabilność jest prosta do potwierdzenia prime itd.

Skoro większość będzie z ESC, to warto kupić wszystko, a sprzęt zostanie złożony. Za tą cenę można mieć PH II 720, z odblokowanym mnożnikiem i dużą szansą na odblokowanie 4 rdzenia. A do 3.4GHz podkręci się każdy Phenom, więc to nie żaden selekt...

Sam siebie nie czytasz :D

Przecież powyżej piszesz, że dużego OC nie będzie.

Biostar gwarantuje że sekcja wytrzyma 140W dla CPU, no i to wystarczy do bardzo dużego OC. selekty z gwarancją mają wpisane 3400MHz dla 125W.

Kupując taniej procesor łatwiej o dobre i ciche chłodzenie niż kupując go drogo. Czy tak?

Skąd to info, że te kondzioły są gorsze od tych z AsRocka? U mnie napięcia są bardzo stabilne, a o pływaniu napięć na AsRocku czytałem w temacie o nim. Więc która płyta jest lepsza no cóż, dałeś mi do myślenia tymi kondensatorami, ale ja widzę po faktach, że płyta sobie radzi i z OC i szyną.

Nie odpisałeś jakie OC HTT daje AsRock 790 z włączoną integrą.

W tym przypadku wystarczy A780GXH, więc obu płyt nie polecam. Staram ci się wybić z głowy tego Biostara, który nie jest aż tak dobry, jak ci się wydaje.

Nie wiem, ile płyta robi HTT. Przeprowadzałeś testy z Athlonem, na którym można osiągać wysokie HTT, a sieci takich testów z Asrockiem nie ma. Na PH jest z tym gorzej. Sekcja też jest bardziej obciążona.

Poza tym PH II mają wysokie mnożniki, więc takie bardzo wysokie HTT nie jest wymagane.

ta790GX 128

Pewnie tanie i robione w Chinach a nie jak Asusa w Japan, ale mimo to są to dobre kondensatory.

Ja nie piszę o sekcji zasilania procesora (która i tak jest słabsza - 4 vs. 5 kondensatorów), tylko chipsetu i pamięci, a ta jest bardzo budżetowa, gorsza nawet od A780GXH. Skąd to wiem? Wystarczy porównać obie płyty, popatrz na ich zdjęcia. Takie kondensatory są na płytach G31 od Intela, tyle że na sekcji zasilania proca.

Po prostu Biostar nie jest lepszy od AOD790GX, ani nawet od 780GXH (który jeszcze jest sporo tańszy), a ty go polecasz, mimo, że trzeba kupować w innym sklepie. Zaprzestań. To, że masz tą płytę, nie oznacza, że jest najlepsza w danej cenie.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze, skoro tam są na sekcji zasilania proca pewnie do 100W a tu chipsetu i pamięci 10W i 2,5V max to cóż, powinny dać radę :D

Skoro większość będzie z ESC, to warto kupić wszystko, a sprzęt zostanie złożony. Za tą cenę można mieć PH II 720, z odblokowanym mnożnikiem i dużą szansą na odblokowanie 4 rdzenia. A do 3.4GHz podkręci się każdy Phenom, więc to nie żaden selekt...

No nie, jak to nie select skoro ma gwarancję 4 rdzeni! Ech, nie mam już sił :mur:

Masz za to 720 BE, który nie daje ci żadnej dodatkowej wydajności albo 710 z 4 rdzeniami, sam pomyśl? Gdyby choć x3 zużywały mniej prądu, ale nie, jeżeli to minimalnie mniej.

Ja nie piszę o sekcji zasilania procesora (która i tak jest słabsza - 4 vs. 5 kondensatorów), tylko chipsetu i pamięci, a ta jest bardzo budżetowa, gorsza nawet od A780GXH. Skąd to wiem? Wystarczy porównać obie płyty, popatrz na ich zdjęcia. Takie kondensatory są na płytach G31 od Intela, tyle że na sekcji zasilania proca.

Po prostu Biostar nie jest lepszy od AOD790GX, ani nawet od 780GXH (który jeszcze jest sporo tańszy), a ty go polecasz, mimo, że trzeba kupować w innym sklepie. Zaprzestań. To, że masz tą płytę, nie oznacza, że jest najlepsza w danej cenie.

Kupiłem ją bo uważam, że jest najlepsza w danej cenie. Polecam ją bo nie zmieniłem zdania po jej zakupie i testach. Napięcia stabilne, sekcja zasilania przynajmniej stabilna i wystarczająca. Oc wystarczające. Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze, skoro tam są na sekcji zasilania proca pewnie do 100W a tu chipsetu i pamięci 10W i 2,5V max to cóż, powinny dać radę :D

Powinny... Wybacz, ale lepiej dopłacić do lepszej jakości zasilania, bo to wbrew pozorom ma znaczenie. Albo nawet zaoszczędzić, A780GXH kosztuje 100zł mniej.

No nie, jak to nie select skoro ma gwarancję 4 rdzeni!

Pisałem o OC, które nie jest rewelacyjne, bo każdy tyle zrobi. A większość daje radę odblokować.

Lepiej mieć złożone wszystko w jednym sklepie, więc ten "selekt" odpada. Chyba, że autor zadecyduje inaczej - zaczekaj na niego i jego odpowiedź.

Ech, nie mam już sił :mur:

Ja też... Uparty jesteś. Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie należę do ludzi, którzy polecają wszystko co kupili.

Na przykład opisywałem na cokupic.pl kilak sprzętów które posiadam i musiałem ostro je skrytykować, a jednak większośc rzeczy które kupiłem jest dobrych.

Lepiej mieć złożone wszystko w jednym sklepie, więc ten "selekt" odpada. Chyba, że autor zadecyduje inaczej - zaczekaj na niego i jego odpowiedź.

Ja też... Uparty jesteś.

Heh, no tez tak sądzę :D ale nie zabraniaj mi powiedzieć, że wg mnie to czy to jest dobre.

Powinny... Wybacz, ale lepiej dopłacić do lepszej jakości zasilania, bo to wbrew pozorom ma znaczenie. Albo nawet zaoszczędzić, A780GXH kosztuje 100zł mniej.

Nie sądzę, by lepiej było dopłacać do AsRocka, a nawet brać go taniej. Niby mocniejsza sekcja a napięcia pływają. Zresztą robisz Biostarowi zarzut, że użył sekcji do procesorów 95W dla chipsetu i pamięci mających max 12,5V zapotrzebowania. Nie wiem, czy jest sens dopłacić do lepszej sekcji której napięcia pływają?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sądzę, by lepiej było dopłacać do AsRocka, a nawet brać go taniej. Niby mocniejsza sekcja a napięcia pływają. \

Bzdury. Poczytaj:

http://forum.purepc.pl/Socket-754-939-940-...130&st=240#

Tylko Cpu-z bzdury pokazuje.

Co do sekcji - zobacz sobie, skoro sam nie jesteś w stanie zauważyć różnicy:

http://img22.imageshack.us/img22/484/ta790gxvsm2vmx.jpg

Zaznaczone czerwonym kółkiem.

Twój Biostar ma taką samą sekcję pamięci, co budżetowy, totalnie low-endowy Asus M2X-VM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytam, czytam i nic nie rozumiem ^^ Panowie, naprawdę jak już mówiłem, nawet stockowy 4x3.0 to się wydaję mi aż nadto ^^ A miło by było jeśli jednak komputer byłby jak najcichszy.

No współczuję - temat przerodził się w jakąś niezrozumiałą dla wielu dyskusję. Po prostu twój temat ucierpiał, bo w końcu musiałem temat biostara poruszyć.

Bierz mój zestaw, ewentualnie zmień obudowę na inną - zobacz do przyklejonych zestawów i coś wybierz.

http://forum.purepc.pl/kupic-f59/Zestawy-K...9r-t247005.html

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi