Skocz do zawartości
BLiT

Przyszła Kryska Na Matyska

Rekomendowane odpowiedzi

W związku z tym że padła mi moja wypasiona karta graficzna (przez niektórych nazywana potocznie 66gt) i teraz jadę na nieziemskiej wręcz s3virge 4MB (na której to końcowa "animacja" z pasjansa powoduje przegrzanie) , procesor zdycha i w ogóle jedyne gry , w które mogę grać pamiętają lata młodości ustroju demokratycznego w Polsce , postanowiłem odpuścić sobie kupno grafy dopasowanej do zestawu i dopasować zestaw do współczesnych realiów.

cpu Phenom 2 x3 710+alpaya+as5 (500+70+20)

mobo Asrock A780GXH (280)

gpu Gigabyte HD4770 (400)

ram Kingston HyperX 800 cl5 (250zł)

ze starej paczki zostaje

psu Modecom MC350

hdd Samsung 250 i Maxtor 200

dvd jakiś lg

buda modecom max (made in china , ale ograniczam koszty)

Zakupu mam zamiar dokonać w mojej "metropolii" w osiedlowym sklepiku szumnie nazywanym "centrum komputerowym" w skrócie zwanym CK (jak nie wiecie po co wprowadzam skrót to czytajcie dalej)

Nasunęło mi się jednak kilka pytań :

1. czy jeśli uda mi się odblokować 4 rdzeń i wykręcić procka na 3,6G(nie jest to pewne ale takie mam założenie) oraz podgonić trochę radka to zasilacz nie będzie za słaby (myślę że powinien być na styk no ale warto się upewnić)

2. ram , o g.skillach nie mam co marzyć (zresztą ciężko je trochę dostać) to czy te kingstony są dobrym wyborem (cenę pewnie zbije jeszcze z 30-40zł)

3. mogę też kupić w esc lub agito ale ceny mam bardzo zbliżone więc za bardzo nie widzę sensu.

A teraz druga część tematu (komp dla siostrzeńca z okazji 4 potomka , wiek odbiorcy sprzętu 15 lat , zastosowanie ... hmmmm ... pewnie gry)

Tym razem potrzebuje pełnego zestawu , więc według klasyka gatunku Miguela złożyłem w CK taki oto zestaw:

cpu Phenom 2 x3 710+alpaya+as5 (500+70+20)

mobo Asrock A780GXH (280)

gpu Gigabyte HD4770 (400)

ram Kingston HyperX 800 cl5 (250zł)

hdd Samsung 500 F2EG (205)

psu Corsair 400 (200)

dvd Samsung SH223 (95)

buda CM Elite 334 (150)

w sumie 2170 (z możliwością zbicia ceny poniżej 2150zł - czyli ceny z esc bez przesyłki)

powtarza się pytanie odnoście ramu , reszta pewniaki.

Czekam na opinie , słowa krytyki(acz niechętnie) i wypowiedzi ociekające miodem jaki to ja jestem genialny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. czy jeśli uda mi się odblokować 4 rdzeń i wykręcić procka na 3,6G(nie jest to pewne ale takie mam założenie) oraz podgonić trochę radka to zasilacz nie będzie za słaby (myślę że powinien być na styk no ale warto się upewnić)

2. ram , o g.skillach nie mam co marzyć (zresztą ciężko je trochę dostać) to czy te kingstony są dobrym wyborem (cenę pewnie zbije jeszcze z 30-40zł)

3. mogę też kupić w esc lub agito ale ceny mam bardzo zbliżone więc za bardzo nie widzę sensu.

Czekam na opinie , słowa krytyki(acz niechętnie) i wypowiedzi ociekające miodem jaki to ja jestem genialny.

1. Da radę bez problemu.

2. Średnie, na upartego mogą być. Jednak mimo wszystko w przypadku dwóch zestawów wolałbym zamówić G.Skille, wyjdzie z przesyłką nawet trochę taniej. Możesz kupić tu: http://www.reactor.pl/produkt-ddr2-4-gb-80...l-pk-cl4,42822/ . Ja swoje tam kupiłem.

3. Ceny faktycznie niezłe.

Ogólnie zestawy OK. Choć warto byłoby dopłacić parę złotych do Karakorum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2. widzę że na agito też już można kupić g.skille ,pewnie zrobię tak jak mówisz i zamówię sobie pamięci z neta

Odnośnie karakorum i nowego zestawu nie widzę problemu , jednak w modernizacji odpada ze względu na za małą budę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też był bym za kupowaniem g.skilla. Kingston jedzie na brandzie i szału nie robi. G.Skill trzyma poziom więc wybór powinien być prosty. Tym bardziej, że g.skile możesz kupić w dobrej cenie (bachcomp.pl). Zawsze to 50zł taniej.

Zasilacz modecom MC. Hmm, to samo chciałem a polecili mi fortrona HLN jak w podpisie. Kosztuje 70zł więc niebagatelne 40zł taniej.

W sumie z tych oszczędności możesz już dołożyć do 710@x4 za 599zł w bachcompie. No chyba, że dostaniesz selekta gdzieś taniej, skoro masz takie wtyki ;)

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego modecoma mc już mam od ponad roku , dlatego też jest w zestawieniu w rzeczach , które przejdą ze starego pudła. A odnośnie selekta , to nie mam co liczyć , więc będę musiał sam przetestować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi