GooDie Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2009 Witam, kolega zamierza zakupić kartę tak do 500 zł. Poleciłem mu te 2 co w temacie, tylko nie wiem, która z nich jest lepsza... Radeon czy Geforce? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2009 Lepszy jest 9800GTX+, ale HD4770 jest zauważalnie tańszy, a po OC go wyprzedza. Jaki sprzęt ma ten twój kolega? A przede wszystkim zasilacz (marka, moc)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GooDie Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2009 (edytowane) Lepszy jest 9800GTX+, ale HD4770 jest zauważalnie tańszy, a po OC go wyprzedza. Jaki sprzęt ma ten twój kolega? A przede wszystkim zasilacz (marka, moc)? Komputer bardzo podobny do mojego, bo zamawialiśmy w tym samym czasie :lol2: Zasilacz BeQuieta 400W albo Corsair 450W Phenom II x3 710 OCZ 4GB ASROCK A790GMH WD Caviar 5000 GB Edytowane 5 Maja 2009 przez GooDie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2009 (edytowane) Ładnie. To w takim razie HD4770. Jeśli Geforce, to jedynie można by się zastanawiać nad GTS 250 1GB, ale jest za 569 zł w ESC więc odpada. A tej karty taniej (w sensie >500zł) nigdzie raczej nie ma. Edytowane 5 Maja 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misquamaqus Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2009 Z mojej strony polecam gtx 9800 +. Radek 4770 ma slaba szyne pamieci, bo zaledwie 128 bit i przepustowosc rzedu ~ 60 gb/s. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2009 Za to Geforce aż 70GB/s - kolosalna różnica! Jeśli nie szkoda Ci pieniędzy - bierz 9800/GTX250. Mi byłoby szkoda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2009 Z mojej strony polecam gtx 9800 +. Radek 4770 ma slaba szyne pamieci, bo zaledwie 128 bit i przepustowosc rzedu ~ 60 gb/s. :mur: Jeśli określasz wydajność karty po szynie to gratuluję... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 Z mojej strony polecam gtx 9800 +. Radek 4770 ma slaba szyne pamieci, bo zaledwie 128 bit i przepustowosc rzedu ~ 60 gb/s. Ale pamięci ddr5 wobec ddr3 na 9800 i to poprawi ogólną przepustowość ramu grafiki. Zdecydowanie poparł bym 4770, cena w najtańszych sklepach za tydzień powinna wynosić 350zł bo AMD dokonało obniżek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 :mur: Jeśli określasz wydajność karty po szynie to gratuluję... Bo nie mozna? Sprawdz sobie wydajnosc wypelniania pixeli , tekstur oraz przepustowosc pamieci 4770 wzgledem 4850 czy GTX+a. To cos ma dodatkowo zamiast 800 usu - 640 i trzeba to jeszcze krecic , nie mowiac o tym , ze juz ludzie wyprzedaja 4850 za mniej niz 400 na Allegro czy 4870 za 600.... Za 660 zl mozna kupic GTX260 i tyle ode mnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 Bo nie mozna? Sprawdz sobie wydajnosc wypelniania pixeli , tekstur oraz przepustowosc pamieci 4770 wzgledem 4850 czy GTX+a. To cos ma dodatkowo zamiast 800 usu - 640 i trzeba to jeszcze krecic , nie mowiac o tym , ze juz ludzie wyprzedaja 4850 za mniej niz 400 na Allegro czy 4870 za 600.... Za 660 zl mozna kupic GTX260 i tyle ode mnie. Porównujesz używane kręcone i być może uszkodzone karty z allegro do nowych sklepowych z pełną gwarancją w tej samej cenie. Znowu żądasz byśmy wierzyli, że testy się mylą a twoje niepotwierdzone w wynikach teorie przyjęli za prawdę objawioną. Nawet jestem skłonny Ci wierzyć ale nie do końca. Faktycznie w testach 4770 wypada lepiej to jest lepszy mimo wszystko. Jak nie to udowodnij. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 Bo nie mozna? Sprawdz sobie wydajnosc wypelniania pixeli , tekstur oraz przepustowosc pamieci 4770 wzgledem 4850 czy GTX+a. To cos ma dodatkowo zamiast 800 usu - 640 i trzeba to jeszcze krecic , nie mowiac o tym , ze juz ludzie wyprzedaja 4850 za mniej niz 400 na Allegro czy 4870 za 600.... Za 660 zl mozna kupic GTX260 i tyle ode mnie. 660 zł to chyba więcej niż 500... Piszemy o kartach do 500zł, taki przedział określił autor tematu. W tej cenie mamy HD4770 albo 9800GTX+/GTS 250 512MB. Bez OC lepszy drugi, z OC lepszy pierwszy. No i jeszcze pobór prądu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 (edytowane) Porównujesz używane kręcone i być może uszkodzone karty z allegro do nowych sklepowych z pełną gwarancją w tej samej cenie. Znowu żądasz byśmy wierzyli, że testy się mylą a twoje niepotwierdzone w wynikach teorie przyjęli za prawdę objawioną. Nawet jestem skłonny Ci wierzyć ale nie do końca. Faktycznie w testach 4770 wypada lepiej to jest lepszy mimo wszystko. Jak nie to udowodnij. Of koz nie ma to zadnego wplywu , a oc jest dla samej zasady ;) Tak to wyglada w GTX+ Co ciekawe , to wg. mnie w tej tabelce o 4850 maja blad : 4850 wg nich ma -pixele 10 GP/S -tekstury 25GB/S 4850 , ktory goscil u mnie mial : -piele 12.6GB/S -tekstury 31.6GB/S Dziwne te recki :lol2: Edytowane 6 Maja 2009 przez Firekage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 OK, 9800GTX jest wydajniejszy, ale nieznacznie (średnia) a cena jakość bardziej opłaca się 4770. Do tego niski pobór prądu, niska temp, cichy, chłodny. Na prawdę nowy radon ma siłę. No i OC. Od kiedy to dobre Oc jest wadą? :D Link do zestawienia wydajność ogólnie i opłacalność ogólnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sirdagor Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 (edytowane) Ja ze swojej strony był polecił gf 250 główny powód lepsza wydajność bez oc oraz lepsze sterowniki + CUDA , wystarczy wpisać na google ati fix aby zobaczyć ile gier doczekało się poprawek mi Far Cry 2 , GTA IV, Stalker: Clear Sky , Crysis .... itd , i co z tego że karta może być lepsza po oc ?? Mówicie to tak jakby Gf 250 / 9800 GTX + się nie podkręcał ... Edytowane 6 Maja 2009 przez Sirdagor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 Ale obie karty są droższe. Taki mały szczegół. Jak by kosztowały tyle samo to ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 (edytowane) OK, 9800GTX jest wydajniejszy, ale nieznacznie (średnia) a cena jakość bardziej opłaca się 4770. Do tego niski pobór prądu, niska temp, cichy, chłodny. Na prawdę nowy radon ma siłę. No i OC. Od kiedy to dobre Oc jest wadą? :D Link do zestawienia wydajność ogólnie i opłacalność ogólnie. Dziekuje za in4. Cicha karta jest rowniez GTS bo to karta 2 slotowa , a nie 1 slotowa kosiarka 4850 ;) Dobre oc nie jest zle , problem w tym , ze pisze sie o wysokiej wydajnosci wzgledem 4850/980GTX+ , ale nie wppomina , ze TRZEBA robic mocne oc , zas znowu pomija sie i to..ze tamte tez sie kreca(pzy czym na defie maja znacznie wyzsza wydajnosc wypelniania , teksturowania i przepustowosci) Edytowane 6 Maja 2009 przez Firekage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 Dziekuje za in4. Cicha karta jest rowniez GTS bo to karta 2 slotowa , a nie 1 slotowa kosiarka 4850 ;) Dobre oc nie jest zle , problem w tym , ze pisze sie o wysokiej wydajnosci wzgledem 4850/980GTX+ , ale nie wppomina , ze TRZEBA robic mocne oc , zas znowu pomija sie i to..ze tamte tez sie kreca(pzy czym na defie maja znacznie wyzsza wydajnosc wypelniania , teksturowania i przepustowosci) Nie, pisze się o wysokiej opłacalności względem tych kart. Wydajność jest nieznacznie niższa. Co do wyzsza wydajnosc wypelniania , teksturowania i przepustowosci No dobrze, ale ile warto za to dopłacić i ile FPSów to da, albo jak wolisz mniej przycinek w San Francisco. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GooDie Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 DZIEKI WSZYSTKIM ZA POMOC! Wybrał jednak Radeona HD4770, ponieważ niska cena i mały pobór prądu :wink:. I mam jeszcze małe 1 pytanie czym różni się płytka ASRock A780GXH od ASRock A790GXH opłaca się dopłacać te 80 zł? <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 (edytowane) opłaca się dopłacać te 80 zł? <_< Nie. Edytowane 6 Maja 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 Nie opłaca się. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 DZIEKI WSZYSTKIM ZA POMOC! Wybrał jednak Radeona HD4770, ponieważ niska cena i mały pobór prądu :wink:. I mam jeszcze małe 1 pytanie czym różni się płytka ASRock A780GXH od ASRock A790GXH opłaca się dopłacać te 80 zł? <_<Ja bym wybrał tą droższą. Choć zgadzam się z przedmówcami, że opłacalności jako takiej nie da się dowieść. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 Co do No dobrze, ale ile warto za to dopłacić i ile FPSów to da, albo jak wolisz mniej przycinek w San Francisco.Mylisz juz tematy...bo na nich i tak to bedzie z AAx8 - vram 512. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 Nie opłaca się.W ogóle wybrał bym biostara 790GX, ale już nie chce się na ten temat kłócić z Gierkiem :D Mylisz juz tematy...bo na nich i tak to bedzie z AAx8 - vram 512.Nie pomyliłem tematu. Odpowiedziałem porównaniem z tamtego tematu w tym. Nie rozumiem twojej wypowiedzi teraz? Może dokładniej? Wydaje mi się, że im wyższa rozdzielczość tym mniejszy sens używania AA, a tym bardziej AA*8. Ja nigdy nie używam AA przy rozdzielczości 1680*1050 i mi to nie przeszkadza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GooDie Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 A tego biostara gdzie można dostać, za jaką cenę i czy da się na nim odblokować 4 rdzeń? Na Phenomie II x3 710? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 (edytowane) A tego biostara gdzie można dostać, za jaką cenę i czy da się na nim odblokować 4 rdzeń? Na Phenomie II x3 710? Za 379zł w Bachcompie... Poczytaj najpierw moje posty dotyczące tego Biostara: http://forum.purepc.pl/kupic-f59/Sprzet-Mu...io-t296797.html Szczególnie ten porównujący go do Asusa M2X-VM... Nie warto - bierz 780GXH. Edytowane 6 Maja 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 W bachcomp. Na tym asrocku też się da. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BarteqW Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 Ja jestem za 4770. Zważywszy że cena to grubo poniżej 500zł. A jak dobrze poszukać to za 390zł też idzie znaleźć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 (edytowane) @Gierek biostar 389zł Równe dobrze można napisać poczytaj posty o pływających napięciach na AsRocku. Ja mam Biostara i nie narzekam, a jestem zadowolony. Już może nie przenośmy dyskusji do tego tematu. Starczy :) Edytowane 6 Maja 2009 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 Nie rozumiem twojej wypowiedzi teraz? Może dokładniej? Wydaje mi się, że im wyższa rozdzielczość tym mniejszy sens używania AA, a tym bardziej AA*8. Ja nigdy nie używam AA przy rozdzielczości 1680*1050 i mi to nie przeszkadza. Teraz ja sie pytam o co pytasz ;) W 1680x1050 tak samo widac brak AA , odpalic Crysisa , Grida , Wiedzmina czy nawet Fallouta bez aa jak i z nim w 1680x1050. To widac , a piszac o problemie mialem na mysli , ze ten AA na 512 powoduje i tak framedropy wiec nie wiem po co wspominales o San Francisco czyli Gridzie jako , ze tam porownywalem 512 do 1GB i zysk jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 (edytowane) Skąd Ty wziąłeś te pływające napięcia człowieku? Posty nt. sekcji zasilania biostara są - porównanie do Asusa M2X-VM trafione. Bierz ASRocka A780GHX. Edytowane 6 Maja 2009 przez Miguel707 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...