maxymili Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 Z tematu o Asrocku. Posty są też z naszego forum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 Mówisz o CPU-Z? CPU-Z nadaje się do mierzenia napięcia, jak kwas solny do picia... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 (edytowane) Z tematu o Asrocku. Posty są też z naszego forum.Dawno tam najwyraźniej nie zaglądałeś... Zobacz ostatnie posty. Konkretnie post #246. Edytowane 6 Maja 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 Nicolass ASRock nie jest lepszy. 1.5V w biosie daje 1.5-1.62V real zależnie od humoru płyty, no i u mnie pamięci w ogóle nie chcą się kręcić. Temperatury też są chore. Dochodzą do 60 stopni na 1.47V z wszelkim chłodziwem w bazie skręconym na 2000rpm i otwartej obudowie, GTA 4 wykrzacza się po pół godziny gry(chociaż to może być wina nieoradiatorowanych pamięci na grafice :lol:). Jeszcze da się znaleźć trochę takich postów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 (edytowane) 1.5V w biosie daje 1.5-1.62V real zależnie od humoru płyty, no i u mnie pamięci w ogóle nie chcą się kręcić.Taa... Konkrety oparte o CPU-Z. Chodzi mi o ten post: Dzięki. Z ciekawości pomierzyłem napięcia na A780GXH jakimś badziewnym chińskim miernikiem Laudman. Każdy pomiar trwał mniej-więcej 30 sekund. Procek to X3 720. Stres to jakieś 5 minut OCCT - nie chciało mi się bawić w to więcej. BIOS | IDLE | STRES | |miernik |cpu-z |miernik |cpu-z |1,25V|1,255V |1,248-1,312V|1,247-1,248V|1,272-1,304V|1,35V|1,354-1,355V|1,352-1,416V|1,344-1,345V|1,376-1,432V|1,45V|1,451-1,452V|1,456-1,496V|1,440-1,442V|1,488-1,568V| Edytowane 6 Maja 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misquamaqus Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 (edytowane) Jeśli określasz wydajność karty po szynie to gratuluję... Nie tylko po szynie, ale trabi sie w kolko, zeby kupowac karty z szybszymi pamieciami czyz nie ?. Trudno porownywac karty nvidi i ati, bo sa inaczej zbudowane. W kazdym razie im wieksza przepustowosc pamieci tym szybsza karta. Poza tym 4770, to kastrat, ktory ledwo zipi a w testach wygrywa z lepszymi kartami.... :lol2: :lol2: :lol2: . Smiech na sali..... Edytowane 6 Maja 2009 przez Misquamaqus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 128bit GDDR5 = 256bit GDDR3, więc nie wiem w czym jest problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 Widocznie lubi większe cyferki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misquamaqus Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 (edytowane) Miguel707...przecierz w wydajnosci tych kart (4770/9800 gtx +) widac ruznice 20 gb/s. Mam na mysli przepustowosc pamieci :razz: Edytowane 6 Maja 2009 przez Misquamaqus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 (edytowane) 128bit GDDR5 = 256bit GDDR3, więc nie wiem w czym jest problem.Ekhem : Of koz nie ma to zadnego wplywu , a oc jest dla samej zasady ;) Tak to wyglada w GTX+ Co ciekawe , to wg. mnie w tej tabelce o 4850 maja blad : 4850 wg nich ma -pixele 10 GP/S -tekstury 25GB/S 4850 , ktory goscil u mnie mial : -piele 12.6GB/S -tekstury 31.6GB/S Dziwne te recki :lol2: Przy takich kartach roznica przy przepustowosci to naprawde przepasc , nie mowiac o mniejszej ilosci usu oraz o musie oc. Tak naprawde koniunkture nie nakreca cena tego czegos , ale teksty "oc i masz 4870" , tia... Edytowane 6 Maja 2009 przez Firekage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 Oczywiście to jest uogólnienie. Zresztą nie ma żadnego problemu, żeby podnieść taktowania pamięci i mieć przepustowość na poziomie 70 GB/s... To są te same pamięci, co w HD4870. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 @Firekage Może miałeś podkręconą, bo jak patrz na gpu-z to na standardowych taktach ma pixele 10 GP/S tekstury 25GB/S. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 Miałem na myśli to, że 1800MHZ 256bit = 3600MHZ 128bit. Tak więc dla 1986MHZ 256bit = 3972MHZ 128bit. Popatrzcie na Graphic Card Comparatora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GooDie Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 Widzę, że temat bardzo się rozwinął :lol2: Na temat płyty głównej :P Mam jeszcze jedno ostanite pytanie czy ten procesor http://bachcomp.pl/2594,produkt,AMD-Phenom...ry-rdzenie.html jest już po OC i odblokowaniu 4 rdzenia? Czy jest bardziej opłacalny od zwykłego Phenoma x3 710? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 Widzę, że temat bardzo się rozwinął :lol2: Na temat płyty głównej :P Mam jeszcze jedno ostanite pytanie czy ten procesor http://bachcomp.pl/2594,produkt,AMD-Phenom...ry-rdzenie.html jest już po OC i odblokowaniu 4 rdzenia? Czy jest bardziej opłacalny od zwykłego Phenoma x3 710?na ten procesor masz gwarancję że odblokujesz 4 rdzeń i stabilnie podkręcisz na 3,4G Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 Jest bardziej opłacalny, niż zwykły x3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 @Firekage Może miałeś podkręconą, bo jak patrz na gpu-z to na standardowych taktach ma pixele 10 GP/S tekstury 25GB/S. Nigdy nie krecilem 4850 ;) Tak mial na defie , a to byl referent. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 (edytowane) Widzę, że temat bardzo się rozwinął :lol2: Na temat płyty głównej :P Mam jeszcze jedno ostanite pytanie czy ten procesor http://bachcomp.pl/2594,produkt,AMD-Phenom...ry-rdzenie.html jest już po OC i odblokowaniu 4 rdzenia? Czy jest bardziej opłacalny od zwykłego Phenoma x3 710?Tu masz pewność, że procesor jest 4 rdzeniowy i kręci się co najmniej do 3400MHz. Ale w zwykłych x3 też masz szansę że odblokujesz, więc jak lubisz ryzyko to weź zwykły, jak lubisz pewność wybierz selekta. 920 i 940 x4 o 200 zł drożej wg mnie się nie opłaca. Jeżeli bierzesz zwykły 3 rdzeniowy to nie w bachcompie bo tam selekcjonują i nie masz szans na trafienie 4 rdzenia. Edytowane 6 Maja 2009 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GooDie Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 Jeżeli bierzesz zwykły 3 rdzeniowy to nie w bachcompie bo tam selekcjonują i nie masz szans na trafienie 4 rdzenia. Mógłbyś mi polecić taka stronę, gdzie nie selekcjonują. Będe bardzo wdzięczny :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 Nie wiadomo gdzie selekcjonują, a gdzie nie, ponieważ oficjalnie tylko w bachcomp takie sprzedają. Zamów tam gdzie resztę sprzętu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 Prosisz z plombą w oryginalnym opakowaniu to nie będzie selekcjonowany, wszędzie gdzie montują mogą ale nie muszą selekcjonować. To dobra wola lub zła serwisanta i sklepu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WestCoach Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 Dobre oc nie jest zle , problem w tym , ze pisze sie o wysokiej wydajnosci wzgledem 4850/980GTX+ , ale nie wppomina , ze TRZEBA robic mocne oc , zas znowu pomija sie i to..ze tamte tez sie kreca(pzy czym na defie maja znacznie wyzsza wydajnosc wypelniania , teksturowania i przepustowosci)4850 ma o 4,17% wyższy ten parametr od 4770, jak to jest dla Ciebie znaczna różnica to gratuluje. Ta karta na stock jest średnio zaledwie o ~5% wolniejsza od 4850, a przy tym jest sporo tańsza i pobiera w stresie znacznie mniej energii (wg. Xbit dwa razy mniej od 4850). W kazdym razie im wieksza przepustowosc pamieci tym szybsza karta.Duże uogólnienie... za duże w tym przypadku. Poza tym 4770, to kastrat, ktory ledwo zipi a w testach wygrywa z lepszymi kartami.... :lol2: :lol2: :lol2: . Smiech na sali.....Tego nawet nie ma co komentować. Przy takich kartach roznica przy przepustowosci to naprawde przepasc , nie mowiac o mniejszej ilosci usu oraz o musie oc. Tak naprawde koniunkture nie nakreca cena tego czegos , ale teksty "oc i masz 4870" , tia...Taka przepaść że karta jest aż o 5% wolniejsza, a po oc obie zrównują się. Widzę Fire że masz jakiś straszny problem z tą kartą, zapomniałeś jeszcze tylko dopisać że ten radek ma ciętą sekcję zasilania i nie pożyje długo przy oc. :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...