AlexFM Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 Wczoraj podczas pracy komp po prostu sie wyłączył. Myślałem, że jakiś program się wywalił. Próbuje go włączyć ponownie a tu nic. Dałem mu chwile żeby odsapnął i wreszcie się uruchomił ale nie przebył nawet sprawdzenia dysków twardych. Na małym wyświetlaczu na płycie pojawia się błąd 6d i w zasilaczu nie kreci się wiatrak. 1. Jakieś pomysły co to za błąd ?? 2. Czy już powinienem szukać nowego zasilacza ?? (po gwarancji) AlexFM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wistler Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 (edytowane) Primo sprawdź co oznacza błąd 6d. Primo primo odpal sam zasilacz i sprawdź, czy kręci się wiatraczysko. Edytowane 6 Maja 2009 przez wistler Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AlexFM Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 Po kilku probach wiatrak w koncu zaskoczyl i komp dzialal jakies 2-3 godziny po czym wylaczym sie tak samo jak za pierwszym razem i nie bylo znow mozliwosci wlaczenia go dopoki nie ostygl. Jak juz sie wlaczyl kod na wyswietlaczu zmienil sie z 6d na FF. Mam ksiazke do plyty ale nie ma opisu kodow bledow albo ja nie umiem ich dobrze odczytac. 1. Czy to moze byc wina przegrzania zasilacza, ze sie wylacza i dopiero jak ostygnie mozna go wlaczyc ?? 2. Czy jest szansa ze to inny podzespol (CPU, RAM etc) ?? 3. Co jeszcze mozna sprawdzic ?? AlexFM Ps. Wlasnie wlaczyl sie po raz trzeci i monitoruje na biezaco temperatury zeby zobaczyc czy to efekt przegrzania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granat Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 Kondensatory nie spuchnięte? Pytam bo kiedyś miałem identyczny problem z ta płyta i okazało się ,ze właśnie kondensatory pozdychały. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wistler Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 Po kilku probach wiatrak w koncu zaskoczyl i komp dzialal jakies 2-3 godziny po czym wylaczym sie tak samo jak za pierwszym razem i nie bylo znow mozliwosci wlaczenia go dopoki nie ostygl. Jak juz sie wlaczyl kod na wyswietlaczu zmienil sie z 6d na FF. Mam ksiazke do plyty ale nie ma opisu kodow bledow albo ja nie umiem ich dobrze odczytac. 1. Czy to moze byc wina przegrzania zasilacza, ze sie wylacza i dopiero jak ostygnie mozna go wlaczyc ?? 2. Czy jest szansa ze to inny podzespol (CPU, RAM etc) ?? 3. Co jeszcze mozna sprawdzic ?? AlexFM Ps. Wlasnie wlaczyl sie po raz trzeci i monitoruje na biezaco temperatury zeby zobaczyc czy to efekt przegrzania. Strona producenta BIOS-u i szukasz listy błędów. 1. Możliwe. 2. Możliwe. 3. Temperatury, owe kondziołki, każdy podzespół z osobna i czy w lodówce jest piwo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AlexFM Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 (edytowane) Problem częściowo rozwiązany. Po kolei... 1. Problem jest z wiatrakiem zasilacza. W celu testu z pomocą przyszedł wiatrak ze starej obudowy. Po rozkręceniu zasilacza, wyjęciu oryginalnego coolera i polożeniu na radiatorach innego, mniejszego acz szybszego, komp chodzi prawie bez przerwy już ponad 10 godzin i nic nie wskazuje na to by miał się wyłączać :) 2. Rozwiązanie jest chwilowe i obecnie poszukuje po różnych stronach miejsca gdzie kupiłbym pasujący do obudowy wiatrak. Tu proszę o pomoc bo nie bardzo wiem - poza paroma miejscami w sieci np. Zenfist - gdzie takie coś udało by mi się dokupić. Wiatrak wygląda na standard 120x25 z tą różnicą, że jego zasilanie idzie z 2 pinów a wszystkie wiatraki, które widziałem w sieci mają albo zasilanie molexem albo na 3 pinach. 3. Znalazłem rozwiązanie kodu FF. "EPoX includes a LED that indicates if there's a problem at boot. A signal of FF indicates a successful POST and the system should boot. www.motherboards.org AlexFM Edytowane 7 Maja 2009 przez AlexFM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wistler Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 3. Znalazłem rozwiązanie kodu FF. "EPoX includes a LED that indicates if there's a problem at boot. A signal of FF indicates a successful POST and the system should boot. www.motherboards.org AlexFM 3. Pisałem - strona producenta biosu i szukasz opisów kodów post. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...