toms83 Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 Hej koledzy. Interesuje mnie jedna kwestia, ale nie mam jej jak sprawdzić. Wiadomo, że im mniejsza plamka, tym bardziej klarowny i czysty obraz. Taki 24" będzie dawał lepszy jakościowo obraz niż 27". A jak wygląda kwestia w porównaniu 24" kontra 30"? 24" ma plamkę 0.270 mm, a 30" 0.250 mm ale ma dużo większą rozdzielczość natywną ( 1920x1200 vs 2560x1600 ). Jak prezentuje sie jakość video w porównaniu między takimi monitorami, zakładając, że odległość oglądania jest taka sama ( +/- 1,5m ) i puszczany materiał jest taki sam. Na 30" czy to jest HD czy Full HD i tak będzie przeskalowany w górę. Czy takie Full HD będzie lepiej wyglądać na 24" ( w końcu 1:1 ) czy na 30" ze względu na bardzo mała plamkę? Nie wiem czy ktoś na forum ma jakąś 30, ale jeśli tak, to byłoby fajnie jakby ktoś przetestował. :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 Na 22"-27" będzie to wyglądać znacznie lepiej (mniejsza powierzchnia i brak skalowania) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 No właśnie tak podejrzewałem ( w końcu na 30" masywna rozdzielczość robi swoje ). Myślałem że ktoś z 30" sprzętem się odezwie i podpowie no ale trudno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neo2006a Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 No właśnie tak podejrzewałem ( w końcu na 30" masywna rozdzielczość robi swoje ). Myślałem że ktoś z 30" sprzętem się odezwie i podpowie no ale trudno. Ja mam TV 32" i przy 1920x1080 wielkosc plamki w niczym nie przeszkadza. Na Samsungu 32B650 filmy wygladaja jak na CRT. Powaznie!. Prawdopodobnie za sprawa matrycy AMVA i innemu ulozeniu subpixeli obraz nie jest ziarnisty jak na innych tv 32". Porownanie mam do Sama 32A551, ktorego dlugo uzywalem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...