Skocz do zawartości
dzuby

Geforce 4 mx440 problem

Rekomendowane odpowiedzi

Mam okazje kupic okazyjnie ta karte od kumpla. jest to geforce 4 mx440 prolinka 64 mb ram 128 bitowa szyna. Narazie dal mi on ja do testowania na kilka dni. Sciaglem najnowsze detonatory 43.45 odpalam 3dmarka2001se i w pierwszym tescie na high details zaraz na poczatku kaszana. po wylaczeniu 3dmarka w kazdej grze w 3d wystepowaly straszne przeklamania obrazu. Zmienilem sterowniki na 40.72 i przeklamania w 3dmarku wystepuja nadal w tym samym miejscu ale znikaja po jakis 5 s potem jest juz do konca spoko. rowniez wszystkie gry jakie narazie testowalem dzialaja. co ciekawe przeklamania wystepuja zawsze w tym samym miejscu. i teraz pytanie czy brac ta karte ? poradzcie czym by ja jeszcze potestowac zebym mial pewnosc czy to wina karty czy moze czegos innego. testy przeprowadzalem na windowsie 2000. aha chip karty jest lekko cieply a pamieci zimne wiec przegrzanie odpada. testy przeprowadzone na standartowym taktowaniu czyli 270 rdzen 400 pamiec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kasy na nic lepszego narazie napewno nie bede mial a ten kumpel chce sie zamienic xza moja obecna karte za nieweilka doplata wiec mi sie to bardzo oplaca gdyby ta karta byla sprawna. teraz posciagalem jeszcze kilka starszych benchmarkow i wystepuje ten sam problem. W 3dmarku2000 , fog city 2 i final reality obraz sie zatrzymuje na jakies 5 sek pozniej idzie znowu dobrze. jutro jeszcze pomecze kilka gierek i zobacze czy ten problem wystepuje rowniez w grach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widzialem takie zhizy na przetaktowanym rdzeniu no ale po odtaktowaniu wszystko ok

rozumiem obraz staje jakis paskudny chwilka i jest spowro jedzie??

wydaje sie ze kolega swiadomy wartosci swego uzadzenia chce SOBIE zrobic przysluge or smth

Pozdro 8-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takiego GF, jestem w maire zadowolony z niego ale procesor nie nadaza. heh , jak bedzies zmial 4000 w 3dmarku to jest dobrze.

Mam go tera 300/405 jak sie robi pamiec tak na 425 to juz kszaki sa od przegrzania , no i to ejst gowniane w tej karcie.

Natomiast co do twojego problemu to... dziwna sprawa, moze to nie karta a jakas sprawa sys.

A u kumla jest wszystko ok ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może to głupio zabrzmi, ale spróbuj karcie zmienjszyć ( powtarzam: ZMNIEJSZYĆ) taktowanie pamięci i procka o jakieś 10%) oraz zmień stary na 43.00. Objawy występują takie jak przy przetaktowaniu - mimo standardowych ustawień ta karta może nie chodzić prawidłowo.

Wniosek - ODDAJ JAK NAJSZYBCIEJ KOLEDZE !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bierz tę kartę, ja na mx400 miałem 2000 pkt a na mx440 mam 4200 a byłby więcej na lepszym procku.

sterów nie instaluj 43.xx bo są lipne. lepiej 41.09, najszybsze są, właśnie na nich siedzę i nie ma błędów w grach.

będziesz miał kolosalną różnicę w wydajności, wiem bo mam. tych teoretyków nie słuchaj bo przecież nie mają tego sprzętu to ne wiedzą co paplają. miałem mx400 i mam mx440 i wiem, jaka jest różnica.

przeinstalujesz system ,wgrasz 3d marka od nowa i nie będzie błędów. a jak będą to się zamienię z tobą na karty, seri, i nie będziesz miał błędów. wystarczy taka gwarancja ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EEEeee te wszystki Gf4MX to troche lipa nie trać kasy bo przejście z Gf2 na Gf4 Mx to nie wielki skok zostaw kase, chwile sie pomęcz i kup lepiej Radka 9100 albo Gf3 Ti 200.

Nie gadaj bzdur bo sa Karty i karty. MX440 to swietna karta za ta cene i wcale nie taka wolna. Jest sporo mocniejsza od MX400 i GF2 GTS. No i swietnie sie kreci.

Pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ustawienia sa standartowe czyli 400 pamiec i 370 rdzen . jak obnize pamieci na 350 to raz przechodzi testy raz nie a na statndartowych ani razu. za to w grach jak narazie sprawuje sie bez problemu i dlatego mam dylemat czy sie wymienic czy nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pamieci sie zgadzaja ale napewno rdzen niema w standardzie 370!! Stary na pewno była podkręcana przez bios! A rdzeń niepowinien miec gdzies kolo 270MHz a nie 370! Albo się machłeś albo tak jak mówie że jest taktowana przez BIOS!!! I dlatego może się wieszać jeśli masz standardowe chłodzenie!

Pozdrawiam! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sory chodzilo oczywisci o 270 :)

w sumie narazie testowalem ja na gta3, homeworld i homeworld : cataclysm, max payne . morrowindzie , lfs, avp2 i nigdzie nie zauwazylem zadnych przeklaman obrazu wiec ja chyba wezme. z drugiej strony dziwne ze w benchmarkach jest kaszana a w grach spoko. no ale za ta cene przeboleje te 3dmarki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakiego masz DirectX!

3DMark może źle działać na DirectX9 jeśli niemasz uaktualnienia (czyli 330) do starszej wersji 3DMark!

Sprubuj moze w biosie z ustawieniami AGP Master WS Write,

AGP Master WS Read

I zobacz czy masz wyłączone VIDEO RAM CASHEABLE, koniecznie to ma być wyłączone to może też powodować brak stabilności, to sie używa tylko jak się pracuje w DOS-ie! Tak samo VIDEO BIOS SHADOW może powodować bak stabilności!

A nie zwiększałeś poziomu sygnału AGP to sie zwie AGP DRIVING VALUE przez danie zadurzego sygnału może uszkodzić karte, może kolega sobie sprawdzał do czego to służy?

Pozdrawiam! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bierz ją i już. karta spoko a jak obniżysz pamięć na 350 to i tak będzie super śmigać. kolega coś pochrzanił albo przegrzał więc woli ci ją oddać za niewielką dopłątą i sprzedać w pełni sprawną twoją kartę.

nie zastanawiaj się ! niezła oferta. a może to być właśnie nwina 3d marka jako że ludzie mają tendencję do instalowania najnowszego directX'a. zarzuć 3d marka'01 SE build 330 i wtedy sprawdź. powinno pomóc. a w grach kręć grafę ile się da ! na 100% pójdzie 300/450 ale powinna dojść do 350/500 bez problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po przejściu z Gf2 na 4Mx na pewno odczujesz duzy przypływ prędkości(oczywiscie w stosunku do ww. gf2mx) , ale nie licz za bardzo na komfortowa gre. Poza tym jesli chcialbys kiedys sprzedac tego GF4 to ktos kto zobaczy co sie dzieje bedzie myslal , ze robisz jakies wały. Ja bym sie nie ubierał w coś nie pewnego. Wybór należy do Ciebie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... nie zastanawiaj się ! niezła oferta. a może to być właśnie nwina 3d  marka jako że ludzie mają tendencję do instalowania najnowszego directX'a. zarzuć 3d marka'01 SE build 330 i wtedy sprawdź. powinno pomóc. a w grach kręć grafę ile się da !  :lol:  na 100% pójdzie 300/450 ale powinna dojść do 350/500 bez problemów.

nie pieprz mu takich głupot bo jeszcze uwierzy w te brednie.

Nie generalizuj jesi jeden MX440 chodzi na 300/450 to nie znaczy że każdy pojdzie.

Radze ci żebś zapuścił jakiąś gre w loopie na prae godzin np. Quake 3.

Jeśli nie będzie po około 3 -4 godzinach wywalał błędów w grafice albo sie wieszał to możesz <span style="color:red;">ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span></span>

Swoją drogą i tak zmniejsz taktowanie pamięci w bosie na 350.

Śmierdzi mi tu niezłym wąłkiem.

Wątpie żeby to była wina sterowników.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. weź pod uwagę fakt, że karta może mieć wysypaną pamięć i pochodzi np. 2 miechy i zdechnie...

2. zastanawiałeś się, dlaczego to taka okazja? dlaczego koles chce się przesiąść na starszy sprzęt, oddają Ci tanio nowszy?

3. Przejedź ją artifact testerem (chociaż on czasem odrobinke przekłamuje)

4. zastanów się jeszcze raz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wczoraj gralem w gta3 chyba 3 godziny i zadnych problemow nie bylo. jezeli chodzi o te ustawienie w biosi to sa tak jak maja byc. 3dmark jest se directx'a mam 8.1. a co do podkrecania to tak sie moze jakies gainwardy kreca co maja pamieci szybsze niz 5 ns. Zaryzykuje i wezme ja w koncu jest dwa razy szybsza a jezeli chodzi o sprzedaz to i tak wczesnij niz za rok, dwa sprzedawac jej nie bede a wtedy i tak juz bedzie guzik warta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...