Skocz do zawartości
Karton

Grafika Do Kryptografii

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję laptopowej grafiki która:

1.Jest kompatybilna(istnieją dobre firmowe sterowniki) z debianem/ubuntu

2.Wykonuje operacje kryptograficzne(przykład: http://www.pcworld.pl/news/128628/GeForce....la.Rosjan.html )

Interesuje mnie grafika z maksymalną wydajnością obliczeniową(nie będę jej używał do grania).

Laptop będzie ciągle podpięty do zasilania więc zużycie prądu też nie jest problemem.

Limitu cenowego właściwie nie ma, bo będzie to laptop firmowy.

Edytowane przez Karton

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Dlaczego laptop, a nie stacjonarka?

2. Pomijając cenę - grafa w sprzęcie stacjonarnym będzie mocniejsza.

3. Aplikacje tego typu to na razie nowość - jeśli nie ma, to trzeba napisać. Poszukaj sobie informacji o CUDA nVidii i ATI Stream - można znaleźć SDK do jednego i drugiego. Nie wiem, czy patrzysz to ze strony osoby piszącej takie programy, czy użytkownika czegoś takiego.

4. NV oferuje także osobne układy do tego typu obliczeń.

5. W przypadku sprzętu mobilnego, kupuje się całego laptopa, a nie osobne komponenty - dlatego trudno mówić o kupnie samej grafy.

Edytowane przez _OskaR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a gdzie on pisze o laptopie, on chce samą grafę :)

Karton, samą dobrą kartę graficzną będzie ci baaardzo ciężko kupić. Na allegro z tego co widzę pojawił się właśnie Geforce 9600m GT. Nic lepszego nie znajdziesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@_OskaR

Ad1. Będzie istniała konieczność przewożenia komputera pomiędzy miastami.

Ad3. Program przy pomocy manuali i dokumentacji byłbym w stanie napisać.

Ad5. Rozumiem, ale laptop sobie sam znajdę, tylko nie wiem jaką powinien mieć grafę.

@Senseipl

Wiem, że nie będzie to szczyt możliwości, ale szukam takiego rozwiązania które będą mobilne(laptop) będzie maksymalnie dobre.

@v1ru5

Na grafikach się właśnie nie znam i dla tego pytam która by się nadała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno tak, jeśli brać pod uwagę pojedyncze karty. Jeśli chodzi o SLI, czy Crossfire - nie wiem. W przypadku SLI będzie działać, ale jaki będzie zysk wydajności- nie wiem. Może da się odpalić aplikację na dwóch kartach, może trzeba będzie wykonać 2 podprogramy. Tu już musisz sam poszukać więcej informacji na ten temat - zwłaszcza, jeśli myślisz o pisaniu aplikacji.

Jeśli ma być 1 grafa - FX3700 (w PL masz 2 lapki z czymś takim), albo GTX280 - tu już musisz szukać za granicą. 2 grafy - 9800GTX SLI i 4870 X2 też dostaniesz w PL - GTX280 SLI już za granicą.

Warto jeszcze poszukać, jakie są różnice w możliwościach tego, co daje ATI i NV - firmy mają różne SDK, więc ich funkcjonalność także może być inna.

Edytowane przez _OskaR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Karton

Zainwestuj w Epię (najlepiej z Nano). Jednostki Via mają sprzętowe szyfrowanie, które działa skuteczniej niż gdybyś zaprzęgł w to Core 2 Quad. No ale to już nie grafika a oddzielny komputer :>

Edytowane przez avalan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Karton

Zainwestuj w Epię (najlepiej z Nano). Jednostki Via mają sprzętowe szyfrowanie, które działa skuteczniej niż gdybyś zaprzęgł w to Core 2 Quad. No ale to już nie grafika a oddzielny komputer :>

Deszyfrowanie (tfu! łamanie haseł) też mają sprzętowe? :P Edytowane przez bagienny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi