Skocz do zawartości
vipkrzych

Sam Komputer Do 4500zl

Rekomendowane odpowiedzi

Panie i Panowie mam do wydania 4500zl potrzebuje dzis wiedziec co mam kupic wybralem sobie taka specyfikacje:

i7 920

asus p6t SE x58

corsair xms3 2x2gb ddr3

WD 500Gb

Gtx 285 1gb 512bit Gigabyte

Forton 600w

i jakis dvd i obudowa calosc 4500zl proponujecie cos innego czy macie jakies sugestie? Prosze o szybka odpowiedz :) Pozdrawiam serdecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor : Intel Core 2 Quad Q9550 - 1099 zł

Chłodzenie Procesora : Pentagram HP-120 ALCu Karakorum - 79 zł

Pasta Termoprzewodząca : Arctic Silver 5 - 25 zł

Płyta Główna : DFI LanParty DK X38 Heatpipe - 399 zł

RAM : G.Skill 2x2GB 800MHZ PK - 210 zł

Karta Graficzna : Gainward Radeon HD4870x2 2GB GoesLikeHell - 1749 zł

Zasilacz: Antec EarthWatts 650W - 399 zł

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F2EG - 215 zł

Napęd : Samsung SH-223F SATA - 90 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to bedzie glwonie do gier ... ale chbya jednak zdecyduje sie na n i7 co sadzicie? bede z tego zadowolony?

Większa wydajność w stosunku do ceny będzie na 9550. i7 nie jest tak dobry do gier. Bardziej do pracy w zaawansowanych programach graficznych szczególnie 3d.

bede z tego zadowolony?

Wmówisz sobie, że tyle wydałeś więc jest super i będzie :D

Zły nie jest, nawet w grach, ale musisz ciąć gdzie indziej aby kupić proca za 2000 i droższe pamięci i to x3, dużo droższą płytę główną. A to wszystko ma wydajność bardzo zbliżoną do 9550. Za różnice w cenie kupisz dużo lepszą grafikę i już i7 nie ma szans.

dopłaty:

i7 920 - 900zł

ram 3*2GB ddr3 1600 cl7 (porównuję do dobrych ddr2 2*2GB 1066) - 270zł

Płyta główna x58 - 450zł

--------

różnica w cenie 1620zł a w wydajności znikoma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większa wydajność w stosunku do ceny będzie na 9550. i7 nie jest tak dobry do gier. Bardziej do pracy w zaawansowanych programach graficznych szczególnie 3d.

Wmówisz sobie, że tyle wydałeś więc jest super i będzie :D

Zły nie jest, nawet w grach, ale musisz ciąć gdzie indziej aby kupić proca za 2000 i droższe pamięci i to x3, dużo droższą płytę główną. A to wszystko ma wydajność bardzo zbliżoną do 9550. Za różnice w cenie kupisz dużo lepszą grafikę i już i7 nie ma szans.

dopłaty:

i7 920 - 900zł

ram 3*2GB ddr3 1600 cl7 (porównuję do dobrych ddr2 2*2GB 1066) - 270zł

Płyta główna x58 - 450zł

--------

różnica w cenie 1620zł a w wydajności znikoma

roznica w cenie procka to jest 300zl okolo nie 900 :) dalej plyta glwona to sie zgorze niecale 900zl koszutje czyli okolo 400zl drozsza ta co ja dalem ramy (w lasnie... czy ti musi byc 3x2 czy moze byc 2x2gb ramy??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, nie patrzyłem na obecne ceny i7 tylko stare :) płyty też, tylko ram porównywałem.

Mimo to i7 w grach nie zaskakuje na +

Cena zbyt duża by myśleć o perspektywie zmiany procka, za taką opcję można dopłacić 100zł a nie 1000.

Może być 2x2gb.

Ale wtedy wyniki w testach spadną wobec testów. Więc i7 okaże się wtedy słabszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor : Intel Core 2 Quad Q9550 - 1099 zł

Chłodzenie Procesora : Pentagram HP-120 ALCu Karakorum - 79 zł

Pasta Termoprzewodząca : Arctic Silver 5 - 25 zł

Płyta Główna : DFI LanParty DK X38 Heatpipe - 399 zł

RAM : G.Skill 2x2GB 800MHZ PK - 210 zł

Karta Graficzna : Gainward Radeon HD4870x2 2GB GoesLikeHell - 1749 zł

Zasilacz: Antec EarthWatts 650W - 399 zł

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F2EG - 215 zł

Napęd : Samsung SH-223F SATA - 90 zł

+ Obudowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja bym proponował platformę na procu AMD, kaski zaoszczędzisz na procu to wydasz na więcej ramu i WC

(specyfikację podam wieczorem teraz nie mogę)

AMD na tej półce cenowej nie ma nic do powiedzenia. Do 3500 tak. No chyba, że chciał by dać dysk SSD i oszczędzać, ale wg mnie za tani zestaw aby dawać SSD. To taki wypas, oszczędzać na innych podzespołach nie ma sensu aby kupić SSD.

Oglądałem testy porównawcze na dobrych portalach amd 955 vs q9550 i intel jest lepszy, jest też trochę droższy, ale wcale nie tak wiele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD na tej półce cenowej nie ma nic do powiedzenia. Do 3500 tak. No chyba, że chciał by dać dysk SSD i oszczędzać, ale wg mnie za tani zestaw aby dawać SSD. To taki wypas, oszczędzać na innych podzespołach nie ma sensu aby kupić SSD.

Oglądałem testy porównawcze na dobrych portalach amd 955 vs q9550 i intel jest lepszy, jest też trochę droższy, ale wcale nie tak wiele.

ok dzieki chlopaki za pomoc:) pozdrawiam serdecznie:))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi