Pichulec Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2009 (edytowane) Witam. mam pytanko odnośnie mojego proca. Kupiłem E8400 w zeszłym roku. Od tamtego czasu chodził na 3.6ghz bez podnoszenia napiecia. Ostatnio ustawiłem go na stockowe taktowanie i zrobiłem testy. Proc niby chodzi normalnie ale w grach po jakims czasie pojawia sie tzw stuttering. Nie jest to wina karty graficznej ponieważ sprawdzalem na 3 różnych kartach na świeżych systemach i zaczynam podejrzewac że winę ponosi procesor. Na stockowym taktowaniu nie przechodzi testu validacyjnego CPU-z. Czyli coś z nim nie tak według mnie. Teraz pytanie jak wygląda to jeśli oddam na gwarancję. Czy procesor zostanie wymieniony na nowy?? Wiem że resselerzy maja umowe z intelem na wymiane produktu w czasie okresu gwarancji; http://www.intel.com/cd/channel/reseller/e.../faq/286938.htm Jakie mam szanse na nowy procesor?? Edit: Dodam że liczenie superpi i pozniejsze sprawdzenie checksuma daje wynik negatywny - invalid checksum http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=562307 Edytowane 8 Maja 2009 przez pichu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2009 Jeżeli problemy są na domyślnym napięciu to mogą ci uznać gwarancje. Może coś nie tak z płytą, zasilaczem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pichulec Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2009 Zasilacz i płytę wykluczam. To sprawdzone elementy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2009 Daj orthosa na dłuższy czas. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2009 (edytowane) Mój procesor na 3,6 GHz też jest stabilny jak skała (12h renderowania), a mimo to nie przechodzi walidacji od jakiegoś czasu (link do screena w sigu). Z Orthosem też daje radę. Walidować pi też nie chce. Edytowane 8 Maja 2009 przez zzizzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pichulec Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2009 No dziwna sprawa sam juz nie wiem co mysleć..... Orthos po 3h Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2009 validacja spi i cpuz- nie ma nic wspolnego ze stabilnosciaprocka no co wy.... z spi to nie lata od jakiegoś czasu więć dajcie sobie spokój, cpu-z validuje tylko jesli ma się najnowsza wersje, przys tarszej nei validuje i tak było od zawsze.... Ogolnei ktoś tutaj panikuje... Acha do autora tematu nei przegrzwewa się coś np procek? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pichulec Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2009 Nie nie przegrzewa sie, max w stresie to 58 60st C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthaios84 Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2009 Orthos na prio 1 na pewno Ci nie przetestuje stabilności procesora bo i jak ? Ustaw na 8, albo 9 i wtedy puść. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2009 validacja spi i cpuz- nie ma nic wspolnego ze stabilnosciaprocka no co wy.... z spi to nie lata od jakiegoś czasu więć dajcie sobie spokój, cpu-z validuje tylko jesli ma się najnowsza wersje, przys tarszej nei validuje i tak było od zawsze.... Ogolnei ktoś tutaj panikuje... Acha do autora tematu nei przegrzwewa się coś np procek? No nie wiem ;) http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=562515 - wersja 1.51 bez walidacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pichulec Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 Orthos po 9h na priorytecie 10 full stabilny, więc?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 Orthos po 9h na priorytecie 10 full stabilny, więc??Mi też nie chce zwalidować, a w orthosie jest stable, olałbym to raczej :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pichulec Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 (edytowane) Małe update, jednak winny był procesor. Oddałem na gwarancję i dostałem nowiusieńki. Teraz przechodzi wszyściutkie testy. Edytowane 22 Maja 2009 przez pichu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...