Skocz do zawartości
Pichulec

E8400 I Pytanko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. mam pytanko odnośnie mojego proca. Kupiłem E8400 w zeszłym roku. Od tamtego czasu chodził na 3.6ghz bez podnoszenia napiecia. Ostatnio ustawiłem go na stockowe taktowanie i zrobiłem testy. Proc niby chodzi normalnie ale w grach po jakims czasie pojawia sie tzw stuttering. Nie jest to wina karty graficznej ponieważ sprawdzalem na 3 różnych kartach na świeżych systemach i zaczynam podejrzewac że winę ponosi procesor. Na stockowym taktowaniu nie przechodzi testu validacyjnego CPU-z. Czyli coś z nim nie tak według mnie. Teraz pytanie jak wygląda to jeśli oddam na gwarancję. Czy procesor zostanie wymieniony na nowy?? Wiem że resselerzy maja umowe z intelem na wymiane produktu w czasie okresu gwarancji; http://www.intel.com/cd/channel/reseller/e.../faq/286938.htm

Jakie mam szanse na nowy procesor??

Edit:

Dodam że liczenie superpi i pozniejsze sprawdzenie checksuma daje wynik negatywny - invalid checksum

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=562307

post-21229-1241790675_thumb.jpg

Edytowane przez pichu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój procesor na 3,6 GHz też jest stabilny jak skała (12h renderowania), a mimo to nie przechodzi walidacji od jakiegoś czasu (link do screena w sigu). Z Orthosem też daje radę.

Walidować pi też nie chce.

Edytowane przez zzizzy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

validacja spi i cpuz- nie ma nic wspolnego ze stabilnosciaprocka no co wy....

z spi to nie lata od jakiegoś czasu więć dajcie sobie spokój, cpu-z validuje tylko jesli ma się najnowsza wersje, przys tarszej nei validuje i tak było od zawsze....

Ogolnei ktoś tutaj panikuje...

Acha do autora tematu nei przegrzwewa się coś np procek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

validacja spi i cpuz- nie ma nic wspolnego ze stabilnosciaprocka no co wy....

z spi to nie lata od jakiegoś czasu więć dajcie sobie spokój, cpu-z validuje tylko jesli ma się najnowsza wersje, przys tarszej nei validuje i tak było od zawsze....

Ogolnei ktoś tutaj panikuje...

Acha do autora tematu nei przegrzwewa się coś np procek?

No nie wiem ;) http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=562515 - wersja 1.51 bez walidacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi