Skocz do zawartości
mehiel

Lg W2343t 23" - Problem Z Białym Kolorem.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy może ktoś ma ten monitor i potrafi mi odpowiedzieć na pytanie, czy to normalne, że lewa górna strona matrycy, a dokładniej wyświetlany na niej kolor biały ma poświatę delikatnie różową? Generalnie kolor bieli lewej górnej strony matrycy różni się od strony prawej. Szczególnie jest to denerwujące podczas przeglądania internetu. Ja wiem, że matryce TN mają nierównomierne podświetlenie, ale moim zdaniem patrząc centralnie na monitor nie powinno być widocznej różnicy pomiędzy kolorem bieli na lewej i prawej stronie matrycy.

Czy ktoś się orientuje, czy można na takiej podstawie zgłosić monitor na reklamację? (kupiony 3 dni temu)......Dodam jeszcze, że na łączeniu przedniej i tylnej części obudowy w jednym miejscu odszedł plastik i powstało delikatne 1cm wybrzuszenie. Może to się nadaje na przyczynę reklamacji? Czy jest sens reklamować?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja posiadam starszy model W2252TQ i takiej anomalii nie zauważyłem. Spróbuj może skalibrować kolory RGB, chociaż nawet na fabrycznych ustawieniach wszytko powinno być normalnie. Najlepiej sprawdź jeszcze programem Nokia monitor test. Jeżeli kupiłeś monitor online to mógłbyś go oddać w ciągu 10 dni i dopłacić np do W2253, ale z tą uszkodzoną obudową to wątpię ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja posiadam starszy model W2252TQ i takiej anomalii nie zauważyłem. Spróbuj może skalibrować kolory RGB, chociaż nawet na fabrycznych ustawieniach wszytko powinno być normalnie. Najlepiej sprawdź jeszcze programem Nokia monitor test. Jeżeli kupiłeś monitor online to mógłbyś go oddać w ciągu 10 dni i dopłacić np do W2253, ale z tą uszkodzoną obudową to wątpię ;)

Próbowałem się bawić ustawieniami kolorów, ale raczej pożądanego efektu nie ma. Cały czas lewa górna strona ma inne zabarwienie bieli niż prawa część matrycy. Tak jak napisałem, strasznie to irytuje zwłaszcza podczas przeglądania internetu, wiadomo dużo wolnej przestrzeni po bokach...

Oddać monitora raczej już nie mogę, bo żeby oddać produkt musi być w stanie nienaruszonym a ja już pozrywałem folie ochronne ;) Jedynie co to czekam, to a nóż pojawi się jakiś martwy piksel ;)

Nie miałem doświadczenia nigdy z serwisem LG, więc nie wiem jak oni by podeszli do tego problemu. Jest powód do reklamacji, czy nie ma sensu bo i tak nie uznają i wypada się modlić o badpiskela ;) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz spróbować oddać monitor do reklamacji za powód podając wadę matrycy, bo takie przebarwienie jest raczej wadą. Ewentualnie możesz zgłosić obie wady i liczyć że przynajmniej an podstawie jednej uznają reklamację i wymienią na nowy :)

Edytowane przez izded

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz spróbować oddać monitor do reklamacji za powód podając wadę matrycy, bo takie przebarwienie jest raczej wadą. Ewentualnie możesz zgłosić obie wady i liczyć że przynajmniej an podstawie jednej uznają reklamację i wymienią na nowy :)

Tak chyba zrobię. Gorzej będzie, jak potrzymają ze dwa tygodnie po czym odeślą z adnotacją, że wady nie stwierdzili ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem:

Jeżeli kupiłeś w sklepie to możesz tylko reklamować, jeżeli powróci z reklamacji z tą samą wadą to możesz domagać sie zwrotu pieniędzy.

Jak kupiłeś przez internet i przyszedł kurierem to możesz oddać bez podania przyczyny. W tym wypakdu produkt może być "otwierany".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem:

Jeżeli kupiłeś w sklepie to możesz tylko reklamować, jeżeli powróci z reklamacji z tą samą wadą to możesz domagać sie zwrotu pieniędzy.

Jak kupiłeś przez internet i przyszedł kurierem to możesz oddać bez podania przyczyny. W tym wypakdu produkt może być "otwierany".

Monitor kupiłem na stronie Agito i tam piszą:

Możliwość zwrotu towarów

Zgodnie z Ustawą z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz. U. Nr 22, poz. 271) art. 7, w okresie 10 dni od dostarczenia zamówionego towaru, konsument ma prawo jego zwrotu bez podania przyczyn w ramach odstąpienia od umowy, wg ogólnych zasad wynikających z przepisów dotyczących zawierania umów na odległość. Zwracany w tym trybie towar zostanie przyjęty tylko i wyłącznie wtedy, gdy będzie odesłany w oryginalnym, nieuszkodzonym opakowaniu, z kompletną jego zawartością, a sam produkt oraz akcesoria będą nieuszkodzone, oraz nie będą nosiły jakichkolwiek śladów używania. Zgodnie z ustawą, zwrotowi nie podlegają produkty chronione prawami autorskimi, takie jak oprogramowanie, płyty CD z muzyką itp.

Ustawa nie dotyczy podmiotów gospodarczych.

W przypadku chęci skorzystania z wyżej określonego prawa zwrotu, towar należy odesłać na własny koszt na adres Magazyn Agito Centrum Logistyczno-Produkcyjne, ul. Rozdzieńskiego 19, 41-308 Dąbrowa Górnicza, SERWIS AGITO. Do takiej przesyłki zwrotnej należy dołączyć pisemne oświadczenie o odstąpieniu od umowy oraz numer konta, na jaki sklep ma zwrócić zapłatę. Agito.pl w ciągu 2 dni roboczych dokonuje sprawdzenia produktu. Jeżeli towar spełnia ww. wymagania zostaje wystawiona faktura korygująca. Oryginał i kopia zostają wysłane do klienta listem priorytetowym. Klient powinien odesłać podpisaną kopię faktury korygującej, a po otrzymaniu jej, w ciągu 7 dni roboczych, Sklep dokonuje zwrotu pieniędzy na konto klienta. Gwarancja, oraz prawo odstąpienia od umowy nie obowiązują, gdy produkt dotknięty jest uszkodzeniami mechanicznymi pochodzenia zewnętrznego. Dlatego zawsze przed odebraniem przesyłki z poczty lub od kuriera należy sprawdzić, czy opakowanie nie uległo uszkodzeniu w transporcie. W przypadku, gdy opakowanie przesyłki nosi znamiona uszkodzenia lub, gdy plomby (taśmy) są zerwane należy nie przyjmować przesyłki i w obecności kuriera sporządzić protokół szkody oraz skontaktować się jak najszybciej ze sprzedawcą w celu wyjaśnienia sprawy.

Tak więc, wątpię żeby mi go przyjęli z powrotem i zwrócili kasę. Folia zerwana, monitor używany 3 dzień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro jest przebarwienie i jeszcze jakies 1cm wybrzuszenie to wysylaj na serwis, zadzwon wczesniej na infolinie i zapytaj sie. Odsylanie do sklepu internetowego to jest zabezpiecznie ze gdybys np. kupil cos a dopiero po odbiorze zobaczyl ze sie pomyliles (bo wczesniej nie miales mozliwosci fizycznie zobaczyc towaru) to odsylasz a oni moga sprzedac komus ten monitor bo jest nieuzywany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A z czego tą folię zerwałeś?

Z ramki wokół matrycy.

mam ten sam monitor, tez przyslali mi go 3 dni temu i tez z agito icon_biggrin3.gif ale problemu z bialym kolorem nie mam. Jak narazie nie widze zadnych problemow zwiazanych z tym monitorem.

To miałeś więcej szczęścia. A jeszcze pytanko jakie masz ustawienia jasności, kontrastu itp?

Edytowane przez mehiel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z ramki wokół matrycy.

Nie da się jakoś "przyczepić" na nowo. :wink:

Widzisz, będziesz wiedział na przyszłość, żeby niczego nie ruszać, póki nie będziesz zdecydowany na 100% że zatrzymujesz sprzęt u siebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja za to wlasnie dostrzeglem w swoim nowym, 1 godzinnym nabytku 1 czerwony pix

lewa gorna czesc ekranu mniej wiecej na skosie 2cm od krawedzi gora/bok

i nie wiem czy do serwisu to słać...w sumie monitor dla dziewczyny, ja to zauważyłem z wielkim trudem, folie pozrywane jak u kolegi wyzej...

kolory po ustawieniu gammy do minimum zbliżone do starego CRT, odcienie podobny, tyle ze oczywiscie jest jaśniej. Plus że ten monitor daje sie jakoś skonfigurować, bo domyslne ustawienia to projektanta tego czegos bym ze schodów zrzucił...

Edytowane przez Gregu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i nie wiem czy do serwisu to słać...w sumie monitor dla dziewczyny, ja to zauważyłem z wielkim trudem, folie pozrywane jak u kolegi wyzej...

kolory po ustawieniu gammy do minimum zbliżone do starego CRT, odcienie podobny, tyle ze oczywiscie jest jaśniej. Plus że ten monitor daje sie jakoś skonfigurować, bo domyslne ustawienia to projektanta tego czegos bym ze schodów zrzucił...

Ślij do serwisu. Ja też zaraz zamawiam kuriera, już na infolinię dzwoniłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to sie zastanow czy przeszkadza, jesli nie jest to jakis pyłek na 100% to mozesz wyslac w kazdym razie masz taka opcje za darmo wiec nie problem. W Twoim przypadku to ze zerwales folie nie ma zadnego znaczenia, byle by nie byl uszkodzony fizycznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie sie wstrzymuje z serwisem, mam jakiś czas jeszcze...

Kropeczka jak wspomniałem czerwona, i w miejscu praktycznie nieprzeszkadzającym więc....dziewczynie nie przeszkadza, nawet nie zauważa czegokolwiek :)

Poczekam trochę, jeśli coś nowego sie pojawi w bardziej przeszkadzającym miejscu to wtedy wyślę.

Teraz po ustawieniach naprawdę ładnie to wygląda, kolory nasycone (DFC sux imho), kontrast spoko, jasność dałem jakoś na 20-30% i jest dobrze, zwłaszcza gry i filmy dobrze wyglądają. Działa to na 7900gs - nie moge tej karty/sterów nv zmusić do duala ze starym CRT by każde miało inną rozdziałkę, ale to taki mały OT.

ogólnie rzecz biorąc, w SUBIEKTYWNYM odczuciu obraz ma bardzo zbliżony do starego crt philipsa(oczywiscie bez przesady, TN to TN) a na pewno lepszy od mojej 22 iiyamy 2201w-b1 - przede wszystkim kolory są naturalniejsze, albo inaczej - oddają to co powinienem widzieć, np GRID wyglada o wiele lepiej tu, niż na iiyamie z 8800GT, mimo tego ze musze używać max 1680*900, bo na wiekszej łupie aż miło..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi