Skocz do zawartości
scoobydoo19911

Win95b Pl Na Microsoft Virtual Pc 2007

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam mały problem mianowicie nie wiem jak się zabrać do instalacji win95b pl(oryginał :biggrin: ) na microsoft virtual pc 2007 , zauważyłem że 95 nie startuje z płyty no i gdzieś wyczytałem że dos jest do tego potrzebny więc wgrałem dos 6.0 i nie wiem teraz jak dostać się na płyte z windowsem i czy dos 6,0 ma zaintegrowany sterownik cd czy trzeba ściągną go ściągnąć z jakiejś strony internetowej i na dyskietke wrzucić ?

było by miło gdyby ktoś mógł napisać porzewodnik po kolei jak to zrobić żeby win 95 smykał

z góry dzięki za odpowiedź

Edytowane przez scoobydoo19911

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam mały problem mianowicie nie wiem jak się zabrać do instalacji win95b pl(oryginał :biggrin: ) na microsoft virtual pc 2007 , zauważyłem że 95 nie startuje z płyty no i gdzieś wyczytałem że dos jest do tego potrzebny więc wgrałem dos 6.0 i nie wiem teraz jak dostać się na płyte z windowsem i czy dos 6,0 ma zaintegrowany sterownik cd czy trzeba ściągną go ściągnąć z jakiejś strony internetowej i na dyskietke wrzucić ?

było by miło gdyby ktoś mógł napisać porzewodnik po kolei jak to zrobić żeby win 95 smykał

z góry dzięki za odpowiedź

A czy czasem plytaz Win95 nie ma bootowania?

Tu masz instrukcje: http://www.pcguide.com/proc/setup/cddriver-c.html

W skrocie: potrzebujesz mscdex i jakiegos sysa ktory obsluzy cd - tu nie podam konkretnej nazwy bo co producent to inna nazwa ale ten plik jest uniwersalny akurat.

Dodaj wpis do autoexec.bat [ten odpowiedzialny za mscdex] i do config.sys [ten odpowiedzialny za sterownik] i wszystko powinno chodzic, ofc trzeba podac jeszcze dobre parametry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma bootowania :)

Ściągnij dysk startowy z win98se z obsługą cd-romu, podmontuj w virtual pc i uruchom z tejże "dyskietki" wirtuala. Link

Wtedy możesz wklepać setup.exe i uruchomić instalację Win95 z płyty.

Edytowane przez paatos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja 512 ramu dałem myślałem że chodzić będzie przed chwilą zmniejszyłem do 141mb nic nie dało nadal nie chodzi.

może musze go zainstalować z mniejszą ilością ramu? .

Czy w microsoft virtual pc da się zmniejszyć parametry proca standart leci na2,66ghz jak normalnie to gra w moim quadzie. może to jest przyczyna wszystkich problemów

Edytowane przez scoobydoo19911

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie stety panowie wtedy nie chciało włączyć systemu a na virtual boxie teraz jak komp się ładuje to zawiesza się w połowie ładowania systemu

może ktoś spróbował by to zrobić na którymś z powyższych emmulatorów i napisać krok po kroku jak to włączyć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bez problemu uruchamiałem i instalowałem 95 na Virtual PC. Spróbuj z dyskietką / obrazem dyskietki startowej Windowsa 98 i z niej odpalaj instalator 95, powinno ruszyć. 2 rdzenie nie mają tu nic do gadania, na moim E2140 bez problemu hulało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jutro wieczorem jeszcze raz spróbóje na virtual pc bo na virtual boxie za chiny nie chce się uruchomić zawisza się w połowie instalowania. możecie mi powiedzieć czy może wersja dos którą robie na podkładkę jest dobra (wgrywam dosa 6,0) czy może jakiś nowszy jest potrzebny bo winda sama nie sformatuje dysków i czy może coś dać profil zgodnościowy windowsa 98 bo starszego chyba nie ma?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaczyna mnie ten system powoli wkurzać. instalowalem dzisiaj na kilku rożnych ustawieniach a i tak nie chce się włączyć. wyskakuje komunikat "podczas inicjalizacji urządzenia IOS nastąpił problem z zabezpieczniami systemu windows , prosze uruchomić ponownie komputer". nie mam pojęcia czemu się tak dzieje, czy mogli byście podać jakiś inny darmowy emmulator oprócz vritual pc i virtual boxa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpal system z dyskietki, lub obrazu. Wybierz uruchom z obsluga cd. Zmien dysk na CD, przejdz do katalogu Win95, odpal setup /is.

przelacznik /is pominie sprawdzanie dysku :)

Jesli masz proca z virtualizacja wylacz ta opcje dla 95 czasem moze ona powodowac zwiechy.

Edytowane przez Zdebik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi