scoobydoo19911 Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 (edytowane) Witam Mam mały problem mianowicie nie wiem jak się zabrać do instalacji win95b pl(oryginał ) na microsoft virtual pc 2007 , zauważyłem że 95 nie startuje z płyty no i gdzieś wyczytałem że dos jest do tego potrzebny więc wgrałem dos 6.0 i nie wiem teraz jak dostać się na płyte z windowsem i czy dos 6,0 ma zaintegrowany sterownik cd czy trzeba ściągną go ściągnąć z jakiejś strony internetowej i na dyskietke wrzucić ? było by miło gdyby ktoś mógł napisać porzewodnik po kolei jak to zrobić żeby win 95 smykał z góry dzięki za odpowiedź Edytowane 9 Maja 2009 przez scoobydoo19911 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 Witam Mam mały problem mianowicie nie wiem jak się zabrać do instalacji win95b pl(oryginał ) na microsoft virtual pc 2007 , zauważyłem że 95 nie startuje z płyty no i gdzieś wyczytałem że dos jest do tego potrzebny więc wgrałem dos 6.0 i nie wiem teraz jak dostać się na płyte z windowsem i czy dos 6,0 ma zaintegrowany sterownik cd czy trzeba ściągną go ściągnąć z jakiejś strony internetowej i na dyskietke wrzucić ? było by miło gdyby ktoś mógł napisać porzewodnik po kolei jak to zrobić żeby win 95 smykał z góry dzięki za odpowiedź A czy czasem plytaz Win95 nie ma bootowania? Tu masz instrukcje: http://www.pcguide.com/proc/setup/cddriver-c.html W skrocie: potrzebujesz mscdex i jakiegos sysa ktory obsluzy cd - tu nie podam konkretnej nazwy bo co producent to inna nazwa ale ten plik jest uniwersalny akurat. Dodaj wpis do autoexec.bat [ten odpowiedzialny za mscdex] i do config.sys [ten odpowiedzialny za sterownik] i wszystko powinno chodzic, ofc trzeba podac jeszcze dobre parametry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paatos Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 (edytowane) Nie ma bootowania :) Ściągnij dysk startowy z win98se z obsługą cd-romu, podmontuj w virtual pc i uruchom z tejże "dyskietki" wirtuala. Link Wtedy możesz wklepać setup.exe i uruchomić instalację Win95 z płyty. Edytowane 9 Maja 2009 przez paatos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scoobydoo19911 Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 dzięki za pomoc ale jest pewien problem pisze że jest problem z ochroną sytemu windows i nie chce system zaskoczyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 W virtual pc masz domyslne ustawienia dla win95 ? W biosie (nie pamietam czy to nie vmware) komputera startujacego masz 1 botowanie z cd ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scoobydoo19911 Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 w virtual pc nie ma ustawień dla win 95 najstarszy jest 98 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 Virtual box :>? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scoobydoo19911 Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 Virtual box :>?to znaczy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 Plyta z Windows 95 jest bootwalna. Ile ramu przydzieliles dla wirtualnej maszyny? Zapewne za duzo i stad blad, ustaw na 256MB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scoobydoo19911 Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 (edytowane) a ja 512 ramu dałem myślałem że chodzić będzie przed chwilą zmniejszyłem do 141mb nic nie dało nadal nie chodzi. może musze go zainstalować z mniejszą ilością ramu? . Czy w microsoft virtual pc da się zmniejszyć parametry proca standart leci na2,66ghz jak normalnie to gra w moim quadzie. może to jest przyczyna wszystkich problemów Edytowane 9 Maja 2009 przez scoobydoo19911 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 Virtual box to kolejny emulator ........ lepiej sie sprawdza niz virtualpc. A co do pamieci daj 64 mb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scoobydoo19911 Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 nie stety panowie wtedy nie chciało włączyć systemu a na virtual boxie teraz jak komp się ładuje to zawiesza się w połowie ładowania systemu może ktoś spróbował by to zrobić na którymś z powyższych emmulatorów i napisać krok po kroku jak to włączyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 Wydaje mi się, że powodem problemów może być procesor. Nie wiem jak ten drugi emulator, ale VPC nie emuluje procesora. Natomiast X2 czy C2D w Win95 to już marzenie ściętej głowy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 Ewentualnie w task managerze przypisz watek do 1 procesora/rdzenia (i wtedy sproboj virtual lub dos box). Jutro jak znajde czas, sprobuje na core 2 duo uruchomic win 95 na ktoryms z emulatorow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 Ja bez problemu uruchamiałem i instalowałem 95 na Virtual PC. Spróbuj z dyskietką / obrazem dyskietki startowej Windowsa 98 i z niej odpalaj instalator 95, powinno ruszyć. 2 rdzenie nie mają tu nic do gadania, na moim E2140 bez problemu hulało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scoobydoo19911 Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 jutro wieczorem jeszcze raz spróbóje na virtual pc bo na virtual boxie za chiny nie chce się uruchomić zawisza się w połowie instalowania. możecie mi powiedzieć czy może wersja dos którą robie na podkładkę jest dobra (wgrywam dosa 6,0) czy może jakiś nowszy jest potrzebny bo winda sama nie sformatuje dysków i czy może coś dać profil zgodnościowy windowsa 98 bo starszego chyba nie ma? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scoobydoo19911 Opublikowano 11 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2009 zaczyna mnie ten system powoli wkurzać. instalowalem dzisiaj na kilku rożnych ustawieniach a i tak nie chce się włączyć. wyskakuje komunikat "podczas inicjalizacji urządzenia IOS nastąpił problem z zabezpieczniami systemu windows , prosze uruchomić ponownie komputer". nie mam pojęcia czemu się tak dzieje, czy mogli byście podać jakiś inny darmowy emmulator oprócz vritual pc i virtual boxa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdebik Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 (edytowane) Odpal system z dyskietki, lub obrazu. Wybierz uruchom z obsluga cd. Zmien dysk na CD, przejdz do katalogu Win95, odpal setup /is. przelacznik /is pominie sprawdzanie dysku :) Jesli masz proca z virtualizacja wylacz ta opcje dla 95 czasem moze ona powodowac zwiechy. Edytowane 9 Czerwca 2009 przez Zdebik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...