Skocz do zawartości
effe

Spadł Laptop Toshiba, Nie Wczytuje Systemu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Wczoraj spadł mi włączony laptop Toshiba A300-1EG. Po upadku był czarny ekran z napisami jakimiś po angielsku. Po uruchomieniu laptopa ponownie, system ładował się troche długo aż do momentu logowania. Niestety po wpisaniu hasła nie chciał się załączyć system. Więc ponownie zresetowałem komputer. W tym momencie uruchamia się do momentu Pokazania logo windowsa. Na matrycy nie ma żadnych śladów, wszystko jest niby ok, ale system nie chce się włączyć. Probowałem zainstalować od nowa niestety to samo, tylko czarny ekran, że ładuje pliki i koniec. Stoi w miejscu. Do biosu oczywiście mogę wejść, wszystko działa pięknie.

Sądzę, że to coś z dyskiem twardym, wyjąłem go i włożyłem, dalej to samo. Jeśli to dysk twardy, to ile takie coś może kosztować do tej Toshiby? I czy w ogóle jest szansa naprawy? Ktoś miał podobnie?

Pozdrawiam i dziękuę za szybką odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wgnieceń itp na obudowie laptopa nie ma?

Na 90% padł dysk tak jak przewidujesz. Cena zależy od rozmiaru. 250GB to około 170-200zł:

http://www.allegro.pl/item625381555_samsun...sata_super.html

Z wymianą poradzisz sobie sam, dysk jest przecież wyjmowalny. Wtedy od nowa postawisz system i wszystko będzie grało :)

Edytowane przez saleen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wgnieceń itp na obudowie laptopa nie ma?

Na 90% padł dysk tak jak przewidujesz. Cena zależy od rozmiaru. 250GB to około 170-200zł:

http://www.allegro.pl/item625381555_samsun...sata_super.html

Z wymianą poradzisz sobie sam, dysk jest przecież wyjmowalny. Wtedy od nowa postawisz system i wszystko będzie grało :)

ok dziękuję bardzo, mam nadzieje, że to tylko dysk. Wgnieceń ani nic podobnego nie ma. Laptop spadł z około pół metra na dywan.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj.

Aby sprawdzić co się stało z dyskiem (i ewentualnie z resztą lapka) polecam ściągnąć i nagrać na płytkę ten oto obraz:

http://www.hirensbootcd.net/

Jest to zbiór programów diagnostycznych skompilowanych w bootujący krążek. Są tam właśnie narzędzia do sprawdzania hdd, dzięki którym powinieneś dojść co się stało z nim stało.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj.

Aby sprawdzić co się stało z dyskiem (i ewentualnie z resztą lapka) polecam ściągnąć i nagrać na płytkę ten oto obraz:

http://www.hirensbootcd.net/

Jest to zbiór programów diagnostycznych skompilowanych w bootujący krążek. Są tam właśnie narzędzia do sprawdzania hdd, dzięki którym powinieneś dojść co się stało z nim stało.

Ok dziękuję. Słyszałem, że dzięki tej płytce można naprawić błędne sektory dysku? Może to pomoże?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wierz zawsze w to co słyszysz.

Ok:) Teraz ten program zbootowałem włączyłem HDD Regenerator v1.51 i trwa Scanning drive przeskanował już około 1GB znalazł 22 bad sectors found, oraz 22 bad sectors recovered, czy to znaczy, że je naprawił?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak: jako, że w pracy mam pełno komputerów (pracownie w uczelni) to często coś dzieje się z dyskami i traktujemy je HDD Regeneratorem. Bardzo często pomaga i dysk naprawiony nie sprawia już później problemów, ale w domu bym nie eksperymentował. Dysk to nie jest jakiś kosmiczny wydatek a wolę mieć pewność, że niczego nie utracę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk to nie jest jakiś kosmiczny wydatek a wolę mieć pewność, że niczego nie utracę.

co masz na myśli, mówiąc: "niczego nie utracę"? Chodzi Ci o dane na dysku? Te juz dałem na straty, w sumie nic takiego tam nie miałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co masz na myśli, mówiąc: "niczego nie utracę"? Chodzi Ci o dane na dysku? Te juz dałem na straty, w sumie nic takiego tam nie miałem.

Chodziło mi o dalsze wykorzystywanie dysku. Jak mi w robocie taki regenerowany w końcu padnie całkiem to po prostu zmieniam na nowy i odtwarzam z obrazu. Co innego w domu. Jak by mi się bady pojawiły to używał bym go tylko jako dysk do przenoszenia danych. Jednak ryzyko, że po regeneracji znów padnie jest większe niż to, że padnie nowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hdd regenerator to jedna wielka farsa!

Korzystając z tematu zadam pytanie, mam laptopa Toshiba M30. Był w dwóch niezależnych serwisach i stwierdzono awarie płyty głównej.

Moje objawy to:

laptop nie startuje -reaguje poprawnie na zasilacz(sygnalizuje podpięcie zasilacza, ładuje baterie-sygnalizuje ładowanie i zakończenie ładowania kontrolkami) reaguje na przycisk włączenia poprawnym zapaleniem kontrolek startu sygnalizuje próbę uzyskania dostępu do napędu dvd jednak kontrolka na napędzie się nie zapala i matryca nie startuję, można go normalnie wyłączyć przez przytrzymanie przycisku włącznika.

reaguje również na załączanie caps lock`a zapaleniem kontrolki.

kilka odpowiedzi w necie:

tam. Temat leciwy, ale z moich ostatnich doświadczeń z M30 na 90% jest uszkodzone połączenie lutowane na którymś z układów BGA. Konstrukcja obudowy jest bardzo miękka i elastyczna. Sprzyja to naprężeniom i pękaniom lutowin. Kłopotliwa naprawa.

Witam,

na 99% mikropęknięcia układu BGA North Bridge. Należy oddać do naprawy płytę główną. Usterka znana w modelach M30-X i M40-X

Witaj, kolega powyżej ma rację, do odklejony układ BGA mostka północnego - bolączka całej serii Mxx jak i niektórych modeli L100. Wina - cyna bezołowiowa na kulkach BGA.

Czy ktoś z tego forum może się wypowiedzieć na temat ile to kosztuje? Jaka jest skuteczność ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wierz zawsze w to co słyszysz.

Przecież to często działa, więc o co chodzi?

Ok:) Teraz ten program zbootowałem włączyłem HDD Regenerator v1.51 i trwa Scanning drive przeskanował już około 1GB znalazł 22 bad sectors found, oraz 22 bad sectors recovered, czy to znaczy, że je naprawił?

Teoretycznie. Zależy ile znalazł i czy do tej pory procedura się już skończyła...;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież to często działa, więc o co chodzi?

Teoretycznie. Zależy ile znalazł i czy do tej pory procedura się już skończyła...;]

Procedura trwa nadal, od wczoraj ok. godziny 22:00, teraz znalazł 2936 bad sectors, oraz 2936 bad sectors recovered. Dalej skanuje.

Dokładnie zeskanował 34357mb z 250GB. Ile to jeszcze może potrwać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zeskanowal 35gb z 250gb w 23godziny. Policz sobie ile jeszcze zostalo ;)

Od jakiegoś czasu żadnego błędu nie znalazł. Idzie po 1mb na secunde. Bo jak wcześniej naprawiał te błędne sectory to szło jak krew z nosa.

Może już nic błędnego nie znajdzie? Może można ten HDD Regenerator wyłączyć wczasie pracy i zobacztć czy system się będzie ładował?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

effe: jeśli po HHD Terminatorze system Ci wstanie, to będzie znaczyło że masz nadprzeciętne szczęście - powinieneś zagrać w totka - jeśli jednak ten cudowny soft nie pomoże - cóż będziesz miał okazję dołączyć do milionowej społeczności ludzi, którzy już się o tym przekonali ;)

Jak już skończysz niepotrzebnie zużywać energię elektryczną, to zajrzyj do SMART - chociaż po objawach już widać że dysk będzie pewnie do wymiany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Możesz nawet zwykły reset zrobić - i tak jest to bez znaczenia. Później zbotuj kompa z hiren's BCD i tam masz soft do pokazywania SMARTa (nazw już nie pamiętam, bo daaawno nie korzystałem)

05 Reallocated Sector Count

C4 Reallocation Event Count

C5 Current Pending Sector Count

C6 Off-Line Uncorrectable Sector Count

C8 Write Error Rate

- jeśli te wartości są >0 ( a Ciebie będą pewnie kosmiczne) to dysk is dead ;)

pełniejszy opis tutaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procedura trwa nadal, od wczoraj ok. godziny 22:00, teraz znalazł 2936 bad sectors, oraz 2936 bad sectors recovered. Dalej skanuje.

Dokładnie zeskanował 34357mb z 250GB. Ile to jeszcze może potrwać?

Raczej z tego hdd już nic nie będzie. Przykre, ale musisz wysupłać $ na nowy dysk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej z tego hdd już nic nie będzie. Przykre, ale musisz wysupłać $ na nowy dysk.

A czy mógłby ktoś podać link z dyskami do tej toshiby najlepiej na allegro. Bo nic nie mogę znaleźć. Słabo sie znam na dyskach twardych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi