Precello Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 (edytowane) O złożeniu zestawu WC/LC myślałem już pare lat temu, ale że to wtedy były dla mnie za duże koszty i tylko zajawka przestałem o tym rozmyślać - ta zajawka weszła w plany na poczatku tego roku :D Jako, że umiem całkiem nieźle rozbierać i składać komputer więc na początku lutego zacząłem czytać fora, oglądać wucety innych posiadaczy i postanowiłem, że moim priorytetem jest cisza - 7 wiatraków w obudowie (1x14cm zasilacz, 5x12cm obudowa plus Ninja Plus, 1x8 lub 1x9cm na k.graficznej) potrafiła zrobić suszarke z mojego komputera - ten dzwięk zaczął mnie kompletnie drażnić :P dlatego pochwyciłem pomysł na passive wc by aerial ;) Mój konfig: Procesor: E5200 2500Mhz @ 3450Mhz Płyta Główna: P5E-VM DO (kupiem za 120zł :D działa tylko ma czujniki uwalone bo w biosie nie moge zobaczyc temperatur ani prędkości wiatraków ale w Win wszystko działa dobrze) K. Graficzna: Asus EAH4850 GLACIATOR Pamięć: Zwykłe 2x1GB 800Mhz 5-5-5-15 Zasilacz: OCZ ModXStream Pro 500W Obudowa: Sunbeam Freezing Storm z Oknem Dodatkowo: 2x Seagate 500GB 7200.12 i zwykły DVD-Rom :P System: Windows 7, b7000-7057 - Na dniach teraz zrobie sobie spowrotem Raida0 Win7 b.7100, ponieważ na czas testów i możliwości mierzenia temp dysków Raida zdjąłem. Części kompletowalem powoli przez 2 miesiące: Blok na Procesor: MNP Prison Pro v2 (używany) Blok na K. Graficzną: ZALMAN ZM GWB3850/3870 (używany) - wybrałem taki ponieważ, jeżeli chciałem się pozbyć wszyskich wiatraków to w takim razie musiałbym potężne radiatory przykleić a nie chciałem się w to bawić. Pozatym posiadam niereferencyjne pcb karty i trudno o inny full cover. Ten zakrywa karte w 95% i jest GIT! :) Przezemnie dorobione zapięcie na mosfety ponieważ otwory u mnie mają większy rozstaw. Widac to dobrze na zdjęciach :D Fotki niżej: Chłodzenie i wyciszenie dysków twardych: Aby uciszyc dyski stworzyłem 2 skrzynki bitumiczne - bitumenbox'y :) Ciężkie te draństwo ale rzeczywiście działa :D Fotki niżej: Wyciszenie obudowy: pozostałą po bitumenbox'ach matę (specjalnie kupiłem wiecej) spożytkowałem na obklejenie obudowy ale tylko jedna warstwą. Dodatkwoo pompkę też nią obkleiłem , tzn czesc, gdzie jest silniczek, dzięki czemu pompka sama w sobie jest stabilniejsza no i może cichsza ale wątpie :P ale zawsze coś :D Pompka: mcp 655b (używana) - nie ma regulacji ale dostałem z nią regulator zewnetrzny, najzwyklejszy :P Rezerwur: Swiftech MCRES-MICRO (używany) Węże: Feser Tube - 10/13 Blue UV, Feser Tube - 10/13 Red UV, Feser Tube - 10/13 Blue UV, Feser Tube - Active UV Hose ID 1/2 - OD 3/4 - Blue (kupiem na allegro :D Domyślnie za 60zł kupiłem 2m a okazało się, że dziaciak źle zmierzył i w rzeczywistości miał 3 metry :D i mi te 3 metry przysłał :D) Złączki: Zwykłe skrecane 10/13 i pare Bitspower'a NK14 od Gizia ;) Grzejnik: Zwykły 50/40 C22 z alllegro za 130zł z przesyłką - ehh może tani ale syf w środku miał niezły (mimo, ze nieużywany bo przeleżały w magazynach w Niemczech) - z 2 dni się męczyłem używając octu w duzej ilości a potem Kamixa też w duzej ilości ale wysiłek przyniósł efekty :P Duperele: Złączki do grzejnika i zaciski do węży made in Castorama :P, Katody UV - jakiś bajer byc musi :D Jak widac - starałem sie wypaśc kosztowo jak najlepiej :) 3 tyg temu złorzyłem moje WC, wtedy zrobiłem pare fotek telefonem jak to wygląda, powiedzmy że to rewizja 0.9 :P Ale nie publikowąłem mojego WC wtedy poniewaz uznałem, ze potrzebuje ono pare poprawek, ponieważ musiałem sprawdzić czy dobrze paste na procesor nałorzyłem, chiałem dodac jeden bloczek (dodałem 2 :P) i dlatego, że w środku z przyczyny braku przewiewu robiło się goraco :P Dlatego dokupiłem bloczek na NB i okazjonalnie na Ram od hilfigera :P "A co tam" - sobie pomyślałem :D Fotki rev 0.9 niżej: Dokupione zabawki: Blok na NB: MNP Channel Pro V3 (cooling.pl) - gdybym miał otwory a nie haczyki to spokojnie znalazł bym sobie jakis uzywek z allegro :P Co ciekawe jak w Win pokazywało mi na everescie 38C to termometr zmierzył temperature radiatorka nb na poziomie powyżej 50C :P Blok na Ram: Homemade by hilfiger ;) Duperele: Zwykły termometr cyfrowy mierzacy wewnetrzną i zewnatrzną (czujnikiem) temperature, IC Diamond pasta - kończyła mi się moja AS5 więc kupiłem taką dla sprawdzenia efektow :P rzeczywiście cholernie trudno jest ją ładnie rozprowdzic - o ile w nb jakoś poszło to z procesorem było gorzej :P Płyn: Jako płynu używam mieszanki mniejwięcej poł na poł Borygo koncentratu od Ojca z wodą demineralizowaną, no może troche więcej wody :P Borygo Troche olejem jedzie bo pracownik nasz przelał mi w butelke po oleju ale co tam. Ważne, żeby nie dochodziło mi do żadnej korozji, bo w układzie mam miedz i aluminium :P no i grzejnik, do ktorego super czystości pewności nie mam :P Niżej bebechy komputera i pierwsze przymiarki węży a także test szczelności bloczka na ram: Wszyskie fotki niżej są juz robione lustrzanką 8Mpix ale te też zmniejszyłem do 800/600 (800/533). W obudowie dodatkowo koło zasilacza zrobiłem kwadratowa dziure diaxem :P przez ktorą przeprowadziłem 3 kabelki bokiem obudowy (zasialnie 24pin, zasilanie karty gradicznej i zasilanie molex dla pompki i katod na samym dole obudowy. Fotki niżej: A teraz koniec tego co lubią najbardziej panowie - fotek :D i zajmujemy się kwestią wydajności i ciszy :) Cisza jest nie do porownania z tym co było wcześniej. Dopiero wieczorem da się usłyszec komputer jak się postaram. Pompki używam na najmniejszych obrotach ponieważ na wyższych bardziej piszczy - nie wiem czy tak piszczy tylko moja czy poprostu jestem bardziej wrażliwy :P Jakbym mógł porownac i zobaczyć inną pompkę np c.o. to zastanowiłbym się nad zmianą ;) Dzięki obłożeniu obudowy mata bitumiczną (zaklejeniu wszystkich dziurek z przodu obudowy (tylko pare zrobilem koło dysków)) z komputera wydobywa sie cisza :) Wczoraj koledzy to potwierdzili bo graliśmy sobie w PES'a09 i pochwaliłem im sie moim cackiem :D Wracajac do wydajności - Domyślnie moj procek jest podkręcony do prawie 3500Mhz na podwyzszonym napięciu 1,375 (dodatwkowo zrobiłem vdroopmoda mojej płycie). Ale niestety moj procesor prawdopodobnie nie należy do dobrych sztuk, ponieważ oprócz słabego OC :P temperatury mam teraz na WC prawie takie same jak na AC na Ninji Plus. ...........................................................Temperatury na AC: Idle/ Load Oddzielnie CPU+GPU/ Load Razem Płyta Główna 33-35/ 33-35/ -||- Procesor 37-42/ 65-68/ -||- K.Graficz. GPU 50-53/ 86/ -||- K.Graficz. MEM 57-60/ 96/ -||- K.Graficz. SHA 54-56/ 90/ -||- Dysk Twardy 33-35/ 37 -||- ...........................................................[Temperatury na WC: Temperatury IDLE: CPU: 37 GPU 1/2/3 (DispIO/MemIO/Shader): 36/52/42 HDD 1/2: 40/39 Płyta Główna: 35 Powietrze: 25,2 ...............Delta Powietrze/CPU: 11,8 ...............Delta Powietrze/GPU1/2/3: 10,8/26,8/16,8 Woda: 30,3 ..............Delta Woda/CPU: 6,7 ..............Delta Woda/GPU1/2/3: 6,7/21,7/11,7 Delta Woda/Powietrze: 4,9 Temperatury SRESS (SP2004+AtiTool jednoczesnie aby jak najbardziej nagrzać wode):: CPU: 54 GPU 1/2/3 (DispIO/MemIO/Shader): 50/74/57 HDD 1/2: 40/39 Płyta Główna: 37 Powietrze: 25,6 ............Delta Powietrze/CPU: 28,4 ............Delta Powietrze/GPU1/2/3: 24,4/48,4/31,4 Woda: 35,7 ............Delta Woda/CPU: 18,3 ............Delta Woda/GPU1/2/3: 14,3/38,3/21,3 Delta Woda/Powietrze: 10,1 Temperatury Stress sam Procesor: CPU: 57 Powietrze: 27 ............Delta Powietrze/CPU: 30 Woda: 33,1 ............Delta Woda/CPU: 23,9 Delta Woda/Powietrze: 6,1 Temperatura Wody jak widac najbardziej nagrzewa się do prawie 36C. Raz udało mi się osiągnąć 40C przy grzejniku postawionym prosto na ziemi bez zadnej podporki aby przeplyw powietrza byl slaby, dodatkowo zamknięte okna wieczorem i było baardzo goraco :) Temperatury nawet jak dla mnie są całkiem zadawalające. Nie ma też żadnych rewelacji chociaz spodziewałem się mniejszych temperatur na procesorze, ponieważ to blok miedziany i pozatym procesor mniej się grzeje od Grafiki. Domyślam się, że wina lezy w IHS procesora - jak wyczytałem - w tej wersji procesora 45nm często zdarza się zle położony IHS lub nierówny i przez to żle odbiera ciepło od rdzeni procesora - no ale cóz, trzeba się z tym jakoś pogodzić, ponieważ nie będe zdejmował IHS (ktory podobno jest wlutowany :P i nie chcę tracić okazji a tym bardziej zniszczyc sobie procesora. Zapraszam do komentowania :) W przyszłości zamierzam zamienić gąbke termoprzewodzaca między blokiem a pamięciami na karcie graficznej na blaszke miedzianą 0,8mm lub 1mm, ktora w połączeniu z pasta termoprzewodzacą powinna dać o wiele lepsze efekty niż sama gabka :P chyba. Miałem to teraz zrobic ale miałem problemy ze znalezieniem blachy a jak już znalazłem to nie miałem czasu na pojechanie do sklepu :P Więc jak juz to będę chciał zrobić to, to nazwę to rawizją 1.1 :P DZIŚ 12.05 policzyłem orientacyjnie ile wydałem i wyszło mi ok 1024zł :D Edytowane 4 Września 2009 przez Precello Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 kolorowo ale na + kabelkologia się kłania + za wytrwałość w zbieraniu bloczków itp. ogólnie to: będą z tego ludzie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeku Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 Taki mix korzyści w tym układzie. Kolorowe węże, troszkę bałagan w kablach, różne złączki, ale miał on przede wszystkim być cichy i jest, czyli swoje zadanie spełnia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Precello Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 (edytowane) Subtelne połączenie błękitu z czerwienią B-) Z kabelkologią narazie dam sobie spokój bo na dniach wkładam kompa pod biorko wiec i tak duzo widac nie będzie :( ale zawse mozna wyciągnac i sobie popatrzeć lub pokazać innym :D A co do wkładania pod biurko, to musze telewizor zdjąc z półki rtv, potem ją o 5cm przesunac w strone biurka, żeby zrobic miejsce dla grzejnika między półką rtv a dużą szafą - tym samym grzejnik bedzie elegancko schowany i nie będie przeszkadzał. A weza zbrojonego 1/2 mam tyle, że bez problemu będę mógł wyciagnąć jednoczesnie obudowe i grzejnik zostawiając ten główny kabel zbrojony za półką rtv :P Zagmatwane ale jak zrobi to pokaże :P Różne węże i tym samym złączki dlatego, ze ten Zalman na Grafie ma na stałe złączki na które włoży sie wąż max 10/13, więc musiałem kombinowac. A waz grubszy potrzebny mi był w pompce :P Był wcześniej jakiś reduktor domowej roboty z 1/2 na 1/4 ale tamto brzydko wyglądało i za dużo miejsca zajmowało. Edytowane 9 Maja 2009 przez Precello Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kotan Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 Projekt ciekawy :) ale do dopracowania. ten sajgon w kablach az bije po oczach :D co do samoego WC jakos nie podoba mi sie różnica w wezach ( nie jestem pewien ale niebieski jest gróbszy od tego pomarańczowego czy jaki to kolor) To tak specjalnie?? wiem ze kryzys itp. :D ale mozemozna było by załatwić weże tej samej srednicy :) oczywiscie tylko moja sugestia :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Precello Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 (edytowane) Tak, to tak specjalnie :D Ps: Graty dla wszystkich, ktorzy doczytają do końca postu :D Edytowane 9 Maja 2009 przez Precello Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilGrzbiecik Opublikowano 22 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2009 Bardzo ładnie opisane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość enebene Opublikowano 12 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2009 ile plynu weszlo do "chlodnicy" ? pompa daje rade? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Precello Opublikowano 12 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2009 (edytowane) Ogolnie calość ok 2,5-3l borygo zageszczonego z woda demineralizowana pol na pol. Co do ilości to teraz nie pamietam bardzo ile tego wchodzi dokladnie... Jesli chodzi o grzejnik to mozna sprawdzic na portalach o grzejnikach plytowych :P ...ide spac... :D ps. pompka daje rade :P juz od maja uklad dziala bezproblemowo... zauwazylem jedynie, że po graniu, kiedy podzespoly nagrzewają sie i nagrzewają "wodę" to potem trudniej jest grzejnikowi schłodzic wodę do temperatury poczatkowej sredniej. Ogolnie po dluzszym pracowaniu na komputerze i graniu przez ww aspekt temperatura podwyzsza sie o 5C. Moze to byc tez przez to , że grzejnik nie wisi na otwartej przestrzeni jak powinien wg instrukcji uzytkowania ale jest we wnece miedzy meblami a dodatkowo "wisi" (stoi na drewnianych klockach) 5cm nad ziemią a powinien minimum 15cm, przez co wydajnośc grzejnika jest mniejsza :P Jutro mogę zamiescic fotke jak ukryty jest grzejnik, komp i węże :D Edytowane 12 Lipca 2009 przez Precello Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość enebene Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2009 a jak ci woda plynie do chlodnicy? dolnym kroccem ciepla ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Precello Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 (edytowane) a jak ci woda plynie do chlodnicy? dolnym kroccem ciepla ? Do górnego kroćca wpływająca czyli ciepła a z dolnego króćca wypływa woda w strone komputera - czyli tak jak w naszych instalacjach grzewczych ;) A teraz uwaga :D Niebawem bo za 2tyg mam nadzieje bedzie upgrade mojego Passive Wc ;) Oto moja nowa płytka P5Q-E ;) Już zdjąłem te stockowe chłodzenie :P Oczywiście wszystko bedzie schłodzone oprocz sb :P Pewne rzeczy już zamowiłem ;) Oto lista przyszłych nowych rzeczy (narazie lista :P) - Płyta główna (Zamiana P5E-VM DO na P5Q-E) - Nowe bloczki wodne na mosfety :) z topem z Plexi - Nowe topy z plexi dla mojego Prisona i Channela ;) Czyli wszystko bedzie pokryte "szkłem" :D No prawie wszystko :P - 6 nowych złączek katowych Black Water SM13/19 G1/4 - Silver - 3 nowe złączki proste Black Water SM13/19 G1/4 - Silver Topy dla Cpu, Nb i Mosfetow będą miały różne wysokości tak aby kończyły się w takiej samej odległosci od laminatu ;) Mam nadzieje ze dobrze przeprowadziłem obliczenia :D Dzięki temu będzie mozliwe zastosowanie złączek kątowych między Cpu/Nb/Mosfety :D Mam nadzieje że to nie zabije drastycznie flow :D Będzie to tak szło: Cpu>NB>Mosfet1>Mosfet2(Ale nie tak jak Giziu zrobił http://forum.purepc.pl/Galeria-WC-f92/Murd...0&start=150 tylko połącze z druga dziurą :P) >Ram>GPU>Rezerwuar>Pompka>Grzejnik Może jakieś opinie :D hehe Szkoda że ta płytka musi poczekac 2tyg zanim uzbroje ją :P Edytowane 3 Września 2009 przez Precello Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...