Skocz do zawartości
Younior

niedlugo zmiana kompa - wiec kilka pytan

Rekomendowane odpowiedzi

Siemanko, niedlugo mam zamiar zmienic kompa wiec mam kilka pytan itd, zeby nie robic balaganu na forum to ogranicze sie do jednego tematu :), wiec:

kompa bede kupowal za jakies poltora miecha, chce zeby radeon 9800pro stanial do 2000zl.

Tak wiec chce kupic wlasnie: (elementy na ktore jestem zdecydowany) hercules radeon 9800pro juz wspomniany(tego co jest w siriusie)

abit nf7-s rev 2.0

procek 1700xp DLT3C (juz zamowilem)

a teraz to co mam watpliwosci:

dysk napewno 160gb, no moze 120 ale caviar czy maxtor, czy moze seagate?

ramy - tutaj najwiekszy problem, na 100% bedzie to 1gb ale jakie? twimos, geil, czy jakie inne? chce pc400 albo wyzej, nie koniecznie najdroze, raczej najlepsze jakosc/cena

tuner tv - jakis w miare poleccie:)

obudowa - raczej cheftec-jak nie to co innego?

wentylatorek - volcano7+ czy jakis tanszy/podobny wydajnosciowo?

glosniki chce te 5500 digital, bo maja dekoder dolby digital, moze cos lepszego w podobnej cenie

no i to chyba wszystko

z gory thx za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemanko, niedlugo mam zamiar zmienic kompa wiec mam kilka pytan itd, zeby nie robic balaganu na forum to ogranicze sie do jednego tematu :), wiec:

kompa bede kupowal za jakies poltora miecha, chce zeby radeon 9800pro stanial do 2000zl.

Tak wiec chce kupic wlasnie: (elementy na ktore jestem zdecydowany) hercules radeon 9800pro juz wspomniany(tego co jest w siriusie)

abit nf7-s rev 2.0

ramy - tutaj najwiekszy problem, na 100% bedzie to 1gb ale jakie? twimos, geil, czy jakie inne? chce pc400 albo wyzej, nie koniecznie najdroze, raczej najlepsze jakosc/cena

glosniki chce te 5500 digital, bo maja dekoder dolby digital, moze cos lepszego w podobnej cenie

no i to chyba wszystko

z gory thx za pomoc

No chlopie poszukaj opinii o tym sprzecie duzo juz bylo poruszane.

Nic nowego sie nie dowiesz, jak Ci tutaj odpowiemy Wszystko jest na forum :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

abit nf7-s rev 2.0

no i to chyba wszystko

z gory thx za pomoc

jak już kupujesz taki wypasiony komp to wez intela juz niedlugo bedą na fsb 800 a do tego jakieś dobre mobo na canterwoodzie i w tedy poczujesz co to moc :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ale mam ograniczone koszty, mam ok 7000 wiec nie wiem czy sie zmieszcze w intelu, musze kupic wszystko oprucz monitora... myslalem o intelu ale to wiecej kasy niestety:/

pozatym czuje sentyment do amd, jakos wole ta firme :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

abit nf7-s rev 2.0

no i to chyba wszystko

z gory thx za pomoc

jak już kupujesz taki wypasiony komp to wez intela juz niedlugo bedą na fsb 800 a do tego jakieś dobre mobo na canterwoodzie i w tedy poczujesz co to moc :D

:lol: :lol: :lol: :lol:

A to dobre :lol:

Jednak jak juz jedziemy nowosciami to wolalbym cos na Opteronie DualCPU :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

abit nf7-s rev 2.0

no i to chyba wszystko

z gory thx za pomoc

heh :P 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie rozumiem za bardzo po co kupowac takie drogie rzeczy :?: :?: :?:

moze jakbym podcieral sie $ to bym nie zadawal takich glupich pytan, ale przeciez ten sprzet za pol roku bedzie wart polowe a za rok bedziesz myslal o zmianie grafy bo ta juz nie bedzie ql :lol:

imho lepiej kupic tansza grafike (przeciez na tym athlonie, nawet podkreconym z powodzeniem poradzi sobie jakis slabszy radek - i tanszy!). zaoszczedz troche i nie kupuj samych najnowszych rzeczy, a po roku za te kase bedziesz mogl cos zmienic... albo wydac ja w lepszy sposob. prawde powiedziawszy zamiast radka 9800 wolalbym 9500 + kaska za tuner = tv ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie rozumiem za bardzo po co kupowac takie drogie rzeczy :?:  :?:  :?: 

przeciez ten sprzet za pol roku bedzie wart polowe a za rok bedziesz myslal o zmianie grafy bo ta juz nie bedzie ql

dokładnie, wszystko spadnie z ceny na pysk i będzie ci troche głupio że tyle kasiory wydaleś na sprzęt :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiecie jak bede myslal w ten sposob to nigdy nie kupie komputera, a mi chodzi o to zebym kupil go i mial spokoj na jakies 3 lata ale nie o to zebym za 3 lata powiedzial ze mam kozak kompa, tylko zebym mogl grac w gry. Jezeli kupie taki sprzet to bez zmian-no procek moze, te 3 lata jakos wytrzymam, a jak kupie gorsza karte to nie wiem, teraz zbytniej roznicy nie ma miedzy 9700 a 9800 w wydajnosci ale mysle ze to sie zmeini za 3 lata, widac to nawet na doom3 alpha...

Pozatym wpadlo mi teraz troszke kasy i nie wiem kiedy drugi raz tyle wpadnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiecie jak bede myslal w ten sposob to nigdy nie kupie komputera, a mi chodzi o to zebym kupil go i mial spokoj na jakies 3 lata ale nie o to zebym za 3 lata powiedzial ze mam kozak kompa, tylko zebym mogl grac w gry. Jezeli kupie taki sprzet to bez zmian-no procek moze, te 3 lata jakos wytrzymam, a jak kupie gorsza karte to nie wiem, teraz zbytniej roznicy nie ma miedzy 9700 a 9800 w wydajnosci ale mysle ze to sie zmeini za 3 lata, widac to nawet na doom3 alpha...

Pozatym wpadlo mi teraz troszke kasy i nie wiem kiedy drugi raz tyle wpadnie.

Powiem krotko.

Awykonalne nie zmieniac niztrzy lata :lol:

Jeszcze sie zdziwisz co bedzie za trzy lata:) GeForceFX3000 :) :P

ATI Radeon 15000 Pro Ultimate :)

DX 14.0a :)

I Windows LONGHORN SE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj spokój za 7000 tysiaków wystarczy około 5 tysięcy np

Redek 9500 Pro 128MB HERKULES- 1140 zł

Intel P4 2.4 Ghz OEM - 740 zł

radiator z wentylatorem Thermaltake Volcano 7+ - 148zł

Płyta gł Gigabyte 667 Pro agpx4 -520 zł potem jak stanieją to se kupisz z agp x8

Pamięci 2x256Mb GEIL PC-433 Ultra - 2x383zł

2x wiatraki do obudowy CoolerMaster z czujnikami termicznymi - 2x27zł

karta muzyczna SB live 5.1 + głośniki Creative 5.1 OEM-są wystarczające - 410 zł

obudowę Tracer z 350W zasilaczem - 145zł

Monitor 17" CTX FUTURA II PR 711FL - 1100zł

PODKRĘCASZ TO WSZYSTKO!!!=BOMBA!!!

PROCEK NA 3000MHZ-RAKIETA I HEJA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj spokój za 7000 tysiaków wystarczy około 5 tysięcy np

Redek 9500 Pro 128MB HERKULES- 1140 zł

Intel P4 2.4 Ghz OEM - 740 zł

radiator z wentylatorem Thermaltake Volcano 7+ - 148zł

Płyta gł Gigabyte 667 Pro agpx4 -520 zł potem jak stanieją to se kupisz z agp x8

Pamięci 2x256Mb GEIL PC-433 Ultra - 2x383zł

2x wiatraki do obudowy CoolerMaster z czujnikami termicznymi - 2x27zł

karta muzyczna SB live 5.1 + głośniki Creative 5.1 OEM-są wystarczające - 410 zł

obudowę Tracer z 350W zasilaczem - 145zł

Monitor 17" CTX  FUTURA II PR 711FL - 1100zł

PODKRĘCASZ TO WSZYSTKO!!!=BOMBA!!!

PROCEK NA 3000MHZ-RAKIETA I HEJA

gdzie w p4 pchac forse to tak jakby wyrzucic

Athlona jakiegos mocnego,moze Bartona

Abita plyte - moze byc na nf2

porzadna pamiec 1Gb

karte jakas wypasiona,teraz to r9800

zasilacz z gornej polki

a jak forsy troche zostanie to nie szkodzi,na peno lepiej cos sobie innego kupic niz to na intela wywalic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja na to tyle LOL ROTFL!!! :D

Komputer na 3 lata buhahahahaha. 2.5 roku temu szczytem mażeń było P 3 800 MHZ i GF 2 GTS- a teraz to g, - a kumpel na taki sprzet wydał 18 tys. Człowieku- albo zgłupiałeś albo nie masz co robić z kasą- kup sobie konsolę i będziesz miał spokój na te 3 lata i przynajmniej mało stracisz, bo jak sądzę, R 9800 PRO raczej nie będzie używany do pisania w World :P

Jak chcesz, mozesz też mi na konto wysłać z 1000 zł za dobrą radę hehe :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

abit nf7-s rev 2.0

no i to chyba wszystko

z gory thx za pomoc

heh :P 8)

Popieram :) To byłby czysty speed 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak masz za duzo kasy to sobie kup wypalarke dvd i bedziesz zadowolony :D z prockiem rozsadnie pograles wiec nierozumiem dlaczego kcesz kupic R9800 :? mozesz jeszcze zainwestowac w solidna listwe np taka do zasilania wzmacniaczy ceny sie zaczynaja od 500pln beziesz mial ja po wieki i prad czysy jak lza na zawsze ;P... moze warto sie bybylo zastanowic nad wc ?? albo kupic sobie MX700 hmmm... moim zdaniem niewarto z tych pieniedzy robic demona szybkosc bo za rok i tak bedzie zulwiem a mozesz zainwestowac w naprawde przydatne zeczy mowiels ze monitor zostawisz niewiem co masz ale czy nieprzydlaby ci sie 19" od eizo ?? ja bym na bank kupil nw montor :D jesl masz jaks badziewna 17" jest w co kase wsadzac a nie tak przplacac :?

aha i takie moje skromne mazenie kup sobie zamiast tych glosnikow wzmacniacz cambridga A500 (1700PLN) i do tego visatony couplet (3000PLN) coprawda solidnie by to twoj budrzet naruszylo ale takiego basu niedostaniesz na zadnym wofeze przeznaczonym do pracy z pc :PPPPP mozna tez wybrac nieco tanszy wriant ale jak szalec to szlec nieprawdasz ?? :lol: :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli ja bym mial tyle kasy to napewno nie ladowal bym na kompa zeby sobie grac "spokojnie" przez 3 lata, tylko odrazu bym kupil konsole do gier. Sorry za tekst nie na temat ale moim zdaniem to by bylo dobre wyjscie jesli nie planujesz nic zmieniac w kompie przez najblizsze 3 lata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naprawdę szkoda kasy na super nowy sprzęt.

Był okres gdzie wydawano nowsze wersje sprzętu w okresie 2-3 miesięcy i tak teraz mamy ponad 3 GHz na procku (niby) a kolega używa i chwali sobie 486.

Komuś wystarczy Duron 1300 (...) innemu to za mało.

Sam miałem taką rozmowę.

-Panie jak włączyć to wideo abym mógł oglądać kasetę. Poprzednio wsadziłem w tą dziurę i grało teraz nie chce.--- Proszę Pana trzeba kasetę po obejrzeniu filmu cofnąć do początku i wtedy można znowu oglądać.

-A jak mam to zrobić?

---....

-Bo wie Pan mam takie samo wideo jak sąsiad tylko nowszy model i on kupił w marcu za 35 000 000 zł ja w kwietniu za 39 000 000 zł.

...

Ps.

Trzeba dokładnie wiedzieć co chce się daną maszyną robić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 3 lata to tego procka bedzie mozna sobie wzadzic ...

Za 3 lata intel wypuscie procka <span style="color:red;">ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ktury</span> bedzie 10x szybszy niz dzisiejszczee 64bit'owe.

To samo pewnie bedzie z kartami ....

Swiat jest pokrecony :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 3 lata to tego procka bedzie mozna sobie wzadzic ...

Za 3 lata intel wypuscie procka <span style="color:red;">ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ktury</span> bedzie 10x szybszy niz dzisiejszczee 64bit'owe.

To samo pewnie bedzie z kartami ....

Swiat jest pokrecony :)

Intel moze wypusci ,ale BĄKA

jak nie znasz prawa Moora to nie moja wina

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja czegos nie rozumiem. Ludzie ktorzy kupuja sobie takie sprzety to chyba w ten sposob chca sobie jaj dorobic.

Uazam ze w tym wypadku czy on wyda 5 tys czy 7 to i tak nie bedzie znaczacego skoku w jakosci (jesli on wg ma te 7 tys)

To mam kompromis. Moze niech sobie dzisiaj wyda 5 tys czy tam 4 tys. Bedzie mial wpyasa a pieniadzektore mu zostana niech wlozy na konto i niech sobie spokojnie czekaja az cos sie zestarzeje i kolega stwierdzi ze nalezy ta czesc wymienic.

W ten sposob wilk syty i owca cala. No bo chyba nie powiecie mi ze jest jakas logika w wydawaniu 7 tys na sprzet.

Za to to juz jest GLOF II 87 r TD jak sie dobrze zakrecisz.

A jest to piekne auto. To jest parajnoja zeby wydawac tyle na sprzet.

Ja ponad trzy lata temu wydalem na komap 5560 zl i widzicie co mam.

Czlowieku jesli naprawde masz te 7 tys. NIE WYDAWAJ ICH WSZYSTICH TERAZ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja czegos nie rozumiem. Ludzie ktorzy kupuja sobie takie sprzety to chyba w ten sposob chca sobie jaj dorobic. 

Uazam ze w tym wypadku czy on wyda 5 tys czy 7 to i tak nie bedzie znaczacego skoku w jakosci (jesli on wg ma te 7 tys)

To mam kompromis. Moze niech sobie dzisiaj wyda 5 tys czy tam 4 tys. Bedzie mial wpyasa a pieniadzektore mu zostana niech wlozy na konto i niech sobie spokojnie czekaja az cos sie zestarzeje i kolega stwierdzi ze nalezy ta czesc wymienic. 

W ten sposob wilk syty i owca cala. No bo chyba nie powiecie mi ze jest jakas logika w wydawaniu 7 tys na sprzet. 

Za to to juz jest GLOF II 87 r TD jak sie dobrze zakrecisz.

A jest to piekne auto. To jest parajnoja zeby wydawac tyle na sprzet.

Ja ponad trzy lata temu wydalem na komap 5560 zl i widzicie co mam.

Czlowieku jesli naprawde masz te 7 tys. NIE WYDAWAJ ICH WSZYSTICH TERAZ.

dobrze gadasz,tylko tym golfem popsules caly efekt :evil: (golf II to syf)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosze sie odczepic od Golfów.

Kazdy ma jakies swoje odchyly psychiczne.

Ja kocham VW Golfy a najbardziej II.

Nie narzucam tego nikomu, moim mazeniem jest miec to auto i kolo 50 tys na nezbedne przerobki.

Mam do tego prawo, ustruj polityczny mi to gwarantuje :) wiec prosze w moim towarzystwie nie obrazac tego kunsztu techniki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...