Skocz do zawartości
Sobota

Darmowy Suchy Lód?

Rekomendowane odpowiedzi

Gdzieś czytałem że do hipermarketów przywożą ryby obłożone suchym lodem. Jeśli było by to prawda za darmo/ tanio dało by się mieć DI.

Osobiście nigdy nie widziałem ryb w suchym lodzie, co najwyżej w zwykłym. Więc się zastanawiam co wy na ten temat wiecie?

Edytowane przez Sobota

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzucając w google pytanie "zastosowanie suchego lodu" wyskakuje rola w transporcie żywności.

Ale w supermarketach nie widziałem nigdy śledzia otoczonego DI, co najwyżej zwykłym lodem. Może ze względów bezpieczeństwa? CO2 jest ogólnie szkodliwym gazem i długotrwała ekspozycja na działanie jego sublimanta może mogła by spowodować mały odlot i niedotlenienie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak jest z normalnym suchym lodem, ale z marketu ostatnio bralem lod. W linde przygrali w chchu troche i bylem zdesperowany. Podobno mial byc suchy ale to chyba nie bylo to. Wydawal sie inny niz normalny, wolniej sie topil ale w polaczeniu ze spirytem nie "dymil sie" ani nie mial -76*. Bralem to z BASO, odyspali 20kg za darmo....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No bylo to zimne ale nie -76*.... Normalny suchy lod odrazu dymi po dolaniu np. spirytusu czy trzeba poczekac czy cos?

Suchy lód nie wydaje się taki zimny. Jak dłużej potrzymasz, to zacznie parzyć ("trochę" boli) i jeśli go nie wypuścisz wtedy z rąk, to ładne poparzenia zostaną :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi