Sobota Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 (edytowane) Gdzieś czytałem że do hipermarketów przywożą ryby obłożone suchym lodem. Jeśli było by to prawda za darmo/ tanio dało by się mieć DI. Osobiście nigdy nie widziałem ryb w suchym lodzie, co najwyżej w zwykłym. Więc się zastanawiam co wy na ten temat wiecie? Edytowane 10 Maja 2009 przez Sobota Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWS89 Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 Wrzucając w google pytanie "zastosowanie suchego lodu" wyskakuje rola w transporcie żywności. Ale w supermarketach nie widziałem nigdy śledzia otoczonego DI, co najwyżej zwykłym lodem. Może ze względów bezpieczeństwa? CO2 jest ogólnie szkodliwym gazem i długotrwała ekspozycja na działanie jego sublimanta może mogła by spowodować mały odlot i niedotlenienie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manieq1 Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 Nie wiem jak jest z normalnym suchym lodem, ale z marketu ostatnio bralem lod. W linde przygrali w chchu troche i bylem zdesperowany. Podobno mial byc suchy ale to chyba nie bylo to. Wydawal sie inny niz normalny, wolniej sie topil ale w polaczeniu ze spirytem nie "dymil sie" ani nie mial -76*. Bralem to z BASO, odyspali 20kg za darmo.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Je m appelle Ferdinand Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 Podobno mial byc suchy ale to chyba nie bylo to. Bierzesz do łapy spory kawałek, zaciskasz pięść i po kilku lub kilkunastu sekundach, będziesz wiedział, czy trafiłeś na suchy lód :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manieq1 Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 No bylo to zimne ale nie -76*.... Normalny suchy lod odrazu dymi po dolaniu np. spirytusu czy trzeba poczekac czy cos? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 lejac azot po rekach tez nie czuc tych -196'c :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 lejac azot po rekach tez nie czuc tych -196'c :lol: Touche :plum: btw alt+176 [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 Suchy lód będzie od razu dymił jak dolejesz acetonu (albo spirytusu). I podstawowa sprawa - jak go rozkruszysz i wysublimuje to nie zostaje woda ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Je m appelle Ferdinand Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 No bylo to zimne ale nie -76*.... Normalny suchy lod odrazu dymi po dolaniu np. spirytusu czy trzeba poczekac czy cos? Suchy lód nie wydaje się taki zimny. Jak dłużej potrzymasz, to zacznie parzyć ("trochę" boli) i jeśli go nie wypuścisz wtedy z rąk, to ładne poparzenia zostaną :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...