Gość MaRuH Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 Witam, niedawno zmieniłem platformę na intela, kupiłem e2160 i abita ip35-e, procka podkręciłem do 3Ghz 334x9 na 1.385v, pamięci chodzą na 400mhz przy dzielniku 1:1:20 na 2.0v, C1E i EIST wyłączone, testowałem i wszystko wydaje się być stabilne tylko wnerwia mnie jedno, dlaczego jak wyłącze kompa i listwę to jak go znów włączam to procesor wraca do standardowych ustwień 1.8ghz?, za to napięcia się nie zmieniają są takie jak po OC to samo dzielnik pamięci nadal jest na 5:6 (1:1:20), tylko procesor wraca do standardowych ustawień. Bios mam najnowszy. O co biega? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Finchy Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 a sprawdzałeś czy masz dobrą baterię od BIOSu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 (edytowane) Finchy napisał(a): a sprawdzałeś czy masz dobrą baterię od BIOSu? dobrą w jakim sensie ? Spróbuje wgrać starszy bios jeszcze i zobaczę czy coś to da, problem jest tylko jak wyłącze kompa i zasilanie czyli listwę to przy uruchomieniu takty wracają do fabrycznych ustawień i muszę wtedy wejść do biosu i z niego wyjść i jest ok, ale gdy np uruchamiam go ponownie czy nie wyłączam zasilania/listwy to procek chodzi podkręcony i wszystko jest ok. Edytowane 10 Maja 2009 przez maruh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 Daj nową bateryjkę do płyty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 (edytowane) andrew777 napisał(a): Daj nową bateryjkę do płyty. Chyba właśnie czas na wymianę bo jej napiecie to 0.08 V wg everesta a to chyba stanowczo za mało :razz: Edytowane 10 Maja 2009 przez maruh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 11 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2009 maruh napisał(a): Chyba właśnie czas na wymianę bo jej napiecie to 0.08 V wg everesta a to chyba stanowczo za mało :razz:Everestem się nie sugeruj, ale i tak wszystko wskazuje że bateryjka pada :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 11 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2009 (edytowane) Wymieniłem bateryjkę i już wszystko ok, komp po wyłączeniu zasilania i włączeniu wstaje na 3ghz. Dzięki za odpowiedzi. Edit: jednak się nie poprawiło..., dziś dalej po odłączeniu zasilania i ponownym włączeniu było 1,8ghz, ale poczytałem więcej i okazało się że te płyty lub większość tych płyt tak ma, i nie warto się bawić w zmiany biosów itp bo to nie ma sensu, także pozostało mi nie wyłączanie zasilania :razz: . Edytowane 12 Maja 2009 przez maruh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...