Skocz do zawartości
tomboym

Zmiana Biosu Radeon 9500

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!

Posiadam kartę sapphire radeon 9500 128 MB 256 bit, niestety karta ma chyba uszkodzone pamięci, gdyż podczas startu windows pojawiają się linie. Na sprzęcie amd palomimo xp 1900+ 1600 MHz, 256 Mb ram 333MHz i 8GB Maxtro mój wynik w 3d mark 2003 wyniósł 2100 punktów. Po odblokowaniu potoków wynik wyniósł 3450 puntków. Myśle, że tak niski wynik jest spowodowany właśnie awarią jakieś kostki pamięci. Przeczytałam na forach, że czasami schłodzenia karty w zamrażarce może naprawić problem z pamięcią, choć nie jest do końca o tym przekonany. Stąd pomyślałem o wgranie biosu od radeona 9500 pro 64MB 128 bit, może wtrafi się, że akurat zostaną ominięte te uszkodzone kości, niestety bios od tej kart jest związany z szyną 128 bitową i nie wiem czy nie uszkodzi to karty. Co o tym myślicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie zadziała. Wgraj "nowy" bios od 9500, jak nie pomoże, to karta uwalona. 9500 ma bliżej do 9700 aniżeli 9500PRO.

Poza tym raczej jest wątek o Radeonie 9500.

No i podstawowe pytanie. Linie były przed odblokowaniem potoków czy pojawiły się po. Oraz czy są tylko podczas ładowania systemu czy cały czas?

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety były przed. Linie są cały czas. Choć podczas 3d mark 2003 w testach troll'lair i nature nie było lini nawet podczas przełańczania do pulpitu.

Kolejna rzecz to to, że miałem problem z zainstalowaniem sterowników, najpierw komp się restartował po wyświetleniu pulpitu ,a potem po restarcie włączał się fdisk, który po anulowaniu lub zakończeniu blokował system, kolejny restart uruchamiał tryb awaryjny i przywracał domyślne sterowniki niby wyświetlało że jest radeon 9500 we właściwościach, ale po odpaleniu dxdiag nie wykrywało 3d i nie było możliwości uruchomienia żadnej gry, bądź też 3d marka.

System operacyjny to windows xp sp3.

Gdy w końcu udało mi się zainstalować sterowniki najpierw standardowe, potem omegi, wówczas mogłem zacząć testowanie.

Kolejna dziwna rzecz to to, że przed i po odblowaniu potoków nie było widać różnicy w timedemie w quake 3, na domyślnych ustawieniach podobny wynik 153 fps, też mało 9600 174 wyciągał.

Czemu numer z biosem od 9500 64 Mb nie przejdzie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałeś o biosie 9500 PRO, nie 9500. To wbrew pozorom są dwie różne karty.

Co do potoków, to nikt nigdzie nie pisał, że jest 100% gwarancji ich prawidłowego odblokowania. Wgraj standardowy bios Radeona 9500 128mb 256bit. Wtedy zobacz czy problem jest nadal. Jeśli tak, to masz uwaloną kartę i nic nie poradzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi