BuMeL Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 (edytowane) Po krótkich negocjacjach z władzami wyższymi Komputronika, dostałem do zabawy dwie nowiutkie karty graficzne. Nowiutkie nie z powodu fabrycznie zaplombowanego i zafoliowanego opakowania. Nowe ze względu na zastosowanie najnowszego dziecka AMD-ATI czyli RV740XT, jako pierwszego na świecie GPU wykonanego w technologii 40nm. Karty które dostałem są referencyjnymi konstrukcjami firmy POWERCOLOR, która robi dość dobre i niedrogie akceleratory. GPU pokrywa niewielki radiatorek, który (aż strach myśleć) czy poradzi sobie z poprawnym chłdzeniem chipu. Radiatorek [nie licząc oryginalnego topu] bardzo przypomina pseudozalmany, jakie montuje Palit czy jego obecny podproducent Gainward w budżetowych kartach grafiki i jak u konkurencji wspomagany jest dopasowanym wentylatorkiem o ładnie wyprofilowanych łopatkach. Jak już wspomniałem, nowy GPU od AMD jest robiony w technologii 40nm co powinno wiązać się ze zmniejszeniem poboru energii oraz ilości wydzielanego ciepła. Czy tak jest, przekonamy się później. Ze względu na chwilowy brak pozwolenia na demontaż chłodzenia, zdjęcia GPU dokleję kiedy indziej ;) Jeśli wszystkie spekulacje dotyczące wydajności oraz prądożerności okażą się prawdą, to przy obecnej cenie rynkowej, konkurencja nie będzie w stanie walczyć żadnym dostępnym produktem [może poza zapowiadanymi 9600 i 9800 ECO]. Popatrzmy na wydajność udostępnionych nam bliźniaków. Testy przeprowadzałem na przedstawionej w poprzednich recenzjach platformie Dragon: AMD Phenom II 940 BE @ 3GHz Gigabyte GA-MA790X-UD4 2x2Gb DDR2 OCZ Reaper 1066MHz 2x 500Gb Samsung F2 RAID0 2x 500Gb Samsung F2 terkoczace dodatkowo w tle. System Windows VISTA Ultimate x64 SP1 Zmianie niestety uległ monitor, z używanego wcześniej T260HD na T220HD o maksymalnej rozdzielczości 1680x1050 :/ Jeśli będę miał możliwość to zrobię testy i na większym ekranie. Wyniki testów: Już jedna karta HD4770 wystarczy do pogrania, może nie do końca komfortowo ale w bardzo ładnych detalach. Druga karta w zestawie powoduje niemal dwukrotny przyrost wydajności ! W czasie krótkiej rundki w grze, nie zauważyłem microstuteringu. Gra potrafi niejeden akcelerator doprowadzić do zadyszki i widać to również tym razem ;) W czasie testów microstuttering nie występował, albo pojawiał się na tyle słabo, że nie zauważyłem żadnych spowolnień. Wyświetlana ilość klatek sugeruje, że karta daje radę w tej nie do końca zoptymalizowanej produkcji. O komfortowym graniu możemy jednak zapomnieć. Wyraźnie daje się we znaki niska przepustowość zainstalowanych pamięci. Grafika najzwyczajniej się dusi. Po doinstalowaniu drugiego akceleratora wzrost klatek jest mizerny, natomiast nie ma mowy o komfortowej grze nawet z włączoną opcją V-Sync z powodu microstutteringu Pojedyncza karta bardzo słabo radzi sobie z nową grą. Konfiguracja CrossFire pozwala na uzyskanie niemal płynnego obrazu. Microstuttering spotykałem bardzo rzadko i prędzej winiłbym niską wydajność układów niż brak synchronizacji. Tutaj nie ma co narzekać. Gra nawet w podstawowej wersji jest bardzo dobrze dopracowana i świetnie radzi sobie z obsługą CF na nowych kartach. Microstuttering praktycznie niezauważalny. Jak we wcześniejszych recenzjach, gra nie działa poprawnie na dwóch akceleratorach. I tutaj również widać totalną porażkę EA. Gra nie obsługuje CF ani nie radzi sobie z kartami X2 ! A niby miało być tak fajnie :) W porównaniu do porzednika, Vantage radzi sobie z obsługą drugiego GPU i widocznie korzysta z jego mocy. Pobór energii Dobrą wiadomością jest niski pobór energii przez nowe karty graficzne ATI. W idle, przy oglądaniu jakże interesujących ikonek pulpitu Aero w Viście, cała platforma pobierała maksymalnie 121W. A dla totalnych centusiów przedstawiłem kilka trybów pracy zegarów poniżej: Wielkiej różnicy nie ma ale są i tacy, którzy skuszą się na 1,5pln/mies ;) Pod obciążeniem sprawa wygląda jeszcze ciekawiej: Karty były katowane Furmarkiem, żeby jak najmniej obciążyć resztę podzespołów (szczególnie prądożerny procesor). Temperatury, hałas i komfort pracy Temperatury pracy GPU mierzyłem po obciążeniu kart programem Furmark. Własnym oczom i uszom uwierzyć nie mogłem :) Karty po długim katowaniu nie były w stanie przekroczyć 68 stopni pod pełnym obciążeniem, będąc przy tym bezgłośne!! Tego nie mogę powiedzieć o testowanym wcześniej HD4870 Gold, którego dotychczas uważałem za najcichszego ! Nie licząc kilkusekundowych startów wentylatorów na poziomie 60%, które zdarzały mi się 3 razy na 10 minut, to karty były cichsze od wentylatora w moim Taganie ! Drugą rewelacją, którą zapowiedziała firma AMD-ATI, jest skuteczniejsze obniżenie taktowania karty w trybie 2D. Mając na uwadze, że HD4870 obniża zegar maksymalnie do 500MHz, bo na tyle pozwala mu bios, to zgodnie z przepowiednią zostałem mile zaskoczony widokiem w CCC. Karty w 2D obniżają taktowanie GPU do 250MHz !! Nie pozostawia to bez znaczenia temperatur, jakie karta osiąga. Temperatura pracy spada poniżej 40 stopni pomimo niezbyt zachęcającego chłodzenia! Tu kolejne wielkie brawa dla ATI ! Dodam również jedną rzecz tak od siebie. Podczas testów jakiejkolwiek gry, obciążającej GPU kart w jakikolwiek sposób ….. żadna z kart nie dała o sobie znać hałasem wentylatora ! Maksymalna ilość obrotów, jaką zanotowałem, sterownik ustawiał na 38-44%, pozostawiając kartę bezgłośną w temperaturze nie przekraczającej 65 stopni. Gdyby porównać te wyniki do HD4870, musielibyśmy zastosować naprawdę dobre, markowe chłodzenie, żeby cieszyć się takimi rezultatami w stresie. Te procesory są naprawdę zimne ! Podsumowanie Jako niskobudżetowy produkt, Radeon HD4770 jest naprawdę godny uwagi ze względu na niski pobór prądu, niskie temperatury i bardzo duży komfort pracy przez brak potrzeby montażu dużych, hałaśliwych układów chłodzenia, co ucieszy osoby lubiące ciszę. Porównując wydajność dwóch kart w Cross Fire ze starszym bratem, HD4870, zastanowiłbym się, które rozwiązanie jest korzystniejsze … jedna mocniejsza karta czy dwa HD4770, bo do ich „napędzenia” wystarczy przeciętny zasilacz 500W Producent nie przewidział jednej zasadniczej rzeczy. Biorąc pod uwagę stosunek cena/jakość i patrząc na wydajność dwóch prezentowanych kart w Cross Fire, brakuje w tym całym zestawie jednej, bardzo ważnej rzeczy …. mostków CF w komplecie :D Autor: Łukasz Ptak. Karty Grafiki POWERCOLOR HD4770 512Mb dostarczyła firma KOMPUTRONIK Edytowane 17 Kwietnia 2010 przez BuMeL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 Opinie i sugestie na temat tej recenzji proszę pisać w temacie : http://forum.purepc.pl/kupic-f59/Recenzja-...70-t297216.html. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...