Skocz do zawartości
BuMeL

Recenzja Powercolor Hd 4770

Rekomendowane odpowiedzi

Ja uważam inaczej - myślę, że może to zostać tutaj.

Tam recenzje nakazywano by umieszczać w tematach o danej karcie, które są długie, przez co recenzje by zaginęły.

Poza tym karty graficzne są jednymi z głównych tematów podległych pod ten dział.

Edytowane przez Miguel707

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pojedyncza karta bardzo słabo radzi sobie z nową grą. Konfiguracja CrossFire pozwala na uzyskanie niemal płynnego obrazu. Microstuttering spotykałem bardzo rzadko i prędzej winiłbym niską wydajność układów niż brak synchronizacji.

Wykres powinien być chyba na odwrót.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Test poprawny, ode mnie masz podziękowania za poświęcenie wolnego czasu.

Mam jednak dwa ale. Po pierwsze niepotrzebnie te wysokie detale w Crysis Warhead. Wystarczyło dać High bez AA... A tak nie wiadomo, czy MS jest. Po drugie - zabrakło parę gier... Na przykład jeszcze GTA IV i Fallout 3.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dla mnie zabrakło Obliviona + Qarl's Texture Pack 3 (tam to nawet 1gb się nie marnuje :) i jestem ciekaw jak tam szyna 128bit by sobie poradziła bo np. w farcry 2 jak dla mnie bardzo słabo no chyba, że to przez beta stery

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po ponownym przeczytaniu ^^

Co do ilosci gier to oczywiscie ze wwiecej znaczy lepiej, ale rozumiem wszystko. Jak bedziesz mial mozliwosc to dodaj i juz ;] wazne ze cos w ogole jest.

Fajnie ze sprawa micro... (wybaczcie, ale nie chce mi sie nawet kopiowac) poruszona.

Co do farcry2 to daloby rade w nizszych detalach czy bez AA zrobic ? Bo tak w sumie skoro juz wiem jak wyglada (a raczej wyglada slabo ;p) w takich opcjach to przydalo by sie wiedziec na ile w tej grze max pozwoli karta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chciałem ocować kart ze względu na to, że nie dostałem pozwolenia. Przy następnej okazji spróbuję jeszcze jedną grafę skombinować i pokręcić. A na dodatkowe testy ..... no niestety wybaczcie ale praca, rodzina, żonka tyłek obrzyna że tylko przy kompie i przy kompie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według specyfikacji producenta CrossFireX na PCI-E x16+x8. Za mało na komunię dostałem, żeby droższe płyty kupować ;). Ale niewielka to różnica.

Bóg Ci wynagrodzi dobry człowieku;]

Ja ciągle czekam aż pojawią się w hurtowniach w wlkp, i też dorzucę parę groszy;]

Swoją drogą wszędzie pokazują że te karciochy w CF dławią się z AA i ANIZO włączonym, a tu widać że jednak nie do końca;p

Edytowane przez LordBigos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że BuMeL jest z Białegostoku, czyżby pracował w SOSPC? ; ) Jakby się dało jakoś okazyjnie kartę opchnąć, to masz klienta ; ).

Co do kart, zastanawiam się nad wzięciem jednej lub dwóch i porządnym OCowaniu. Jestem też ciekaw, jak się ma wydajność takiej jednej karty do HD 4850 po typowym OC i referenta HD 4870 oraz wydajność tandemu do HD 4850 X2 i HD 4870 X2 ; ). Mieszko na labie niby ładną reckę wysmarował, ale brakuje tam testów w CrossFire właśnie ; ).

Na ile podkręciły się grafiki? Też w okolicach 850-900MHz jak na labie? Jeśli tak, to tylko brać ; ).

W końcu moje X48 się nie zmarnuje ^^.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla SOSpc tylko serwisy robię i gitarę zawracam. Karty są na sprzedaż, jeśli jest ktoś chętny. co do O/C to podnosiłem tylko zgodnie z CCC a tam maks pozwala na 800. Karty mają potencjał i z pewnością pójdą wyżej, nie chciałem tylko ryzykować uszkodzenia bo są wypożyczone.

Jeszcze co do wcześniejszej kwestii .... jak dla mnie microstuttering w przypadku tych kart zależny jest bardziej od dopracowania gry bo co lepsze tytuły sobie z tym radzą. Ewentualnie dochodzi kwestia dedykowanego chipsetu (tu intelowskie wypociny mogą się schować przy AMD).

Takie jest moje zdanie w tym temacie.

Edytowane przez BuMeL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy moglbys przeprowadzic jeszcze dwa pomiary zuzycia energii?

Karta na def zegarach w idle w windows(pulpit)

Karta na obnizonych zegarach, zwlaszcza pamiec najnizej jak sie da w idle(pulpit)

A jaka cena? Moze pisalbym sie :>

Edytowane przez zgf1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięć spuszczałem na 600MHz bodajże ale nie przyniosło to specjalnego efektu, cena dla zainteresowanych na PW. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ktoś kto ma te karte zrobił pomiar w domku :) ewentualnie jak bardzo bardzo pilnie trzeba to postaram się jeszcze dzisiaj jedną wziąć.

Wykres z taktowaniem GPU w IDLE jest w recenzji.

Edytowane przez BuMeL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pierwsze rzeczowe oceny microstutteringu na 4770CF. Myślę, że teraz już można je polecić w takiej konfiguracji do rozdzielczości nie wyższych niż 1680*1050. Z uwagą, gdzie ten CF jeszcze nie zadziała, może kolejne stery poprawią to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi