Skocz do zawartości
szynszylam

Nowy Komputer

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanowię się nad tym. Bo szczerze mówiąc przemyślałem całą sprawę. Stwierdziłem że taki trzyrdzeiowy procesor i karta typu Radeon HD4850 DDR5 byłaby mi potrzebny gdybym grał w gry typu Crisis lub posługiwał się jakimiś super programami. A właściwie ja gram głównie w Simy a specjalistycznych programów też nie używam (czy możecie podać przykład programów, które np. wykorzystują 3 rdzenie?). Dlatego stwierdziłem że wystarczy mi ten AMD 550 BE + Sapphire Radeon HD4770. Nie wiem co wy na ten temat sądzicie?

EDITH: Co do wypowiedzi o Sims 3 patrząc na testy to zależy praktycznie od szybkości procesora a nie od ilości rdzeni. Bo np;. Phenom x4 9950 BE jest gorszy od dwurdzeniowego C2D E6600.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mają być w I połowie czerwca. Pomyślę jeszcze bo albo zdecyduje się na 710 lub na tego 550.

EDITH:

Co do zestawu to myślę, że złotym środkiem będzie ten zestaw, na który chyba się zdecyduje:

AMD Phenom II X2 550

AsRock A780GXH/128M /AMD 780G/

GoodRam 4GB (2x2GB) 800MHz CL5

Samsung 500GB 5400rpm 16MB cache SATA-II F2EG

Gainward Radeon HD4850 Goes Like Hell 512MB DDR5 / Sapphire Radeon HD4770

Pioneer DVR-216D SATA

Cooler Master Elite 330

Pentagram 450W Silent Force Value

Jeżeli się coś zmieni to napiszę jeszcze do was. A na razie proszę o recenzje tego zestawu.

Edytowane przez szynszylam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wam bardzo za wszystkie rady. Okazało się że ktoś dołoży mi trochę kasy dzięki czemu mogę wziąć taki zestaw:

AMD Phenom II X3 720

AsRock A780GXH/128M /AMD 780G/

GoodRam 4GB (2x2GB) 800MHz CL5

Samsung 500GB 5400rpm 16MB cache SATA-II F2EG

Gainward Radeon HD4850 Goes Like Hell 512MB DDR5 / Sapphire Radeon HD4770

Pioneer DVR-216D SATA (ivory)

Cooler Master Elite 330

Corsair CX400W

Jeśli możecie to powiedźcie coś na temat tego zestawu i od razu mówię że ten procek wziąłem dlatego że nie będę robić OC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba mają te same chłodzenie, ale już nieważne, bo tych kart już chyba nie ma. Szczególnie gdy ja będę zamawiać w przyszłym tygodniu w piątek. Czy możecie doradzić inną kartę graficzną do 530 zł? Może ten Gainward HD4850 DDR3 GS? Albo czekać na HD4770? A może Sapphire Radeon HD4850 1 GB?

Edytowane przez szynszylam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba mają te same chłodzenie, ale już nieważne, bo tych kart już chyba nie ma. Szczególnie gdy ja będę zamawiać w przyszłym tygodniu w piątek. Czy możecie doradzić inną kartę graficzną do 530 zł? Może ten Gainward HD4850 DDR3 GS? Albo czekać na HD4770? A może Sapphire Radeon HD4850 1 GB?

uuu skąd masz takie informacje ? Kartę graficzną można zamówić zawsze na allegro (tylko, że dochodzą jeszcze koszta przesyłki). Montaż karty jest banalnie prosty.

Też zamierzam w najbliższym czasie nabyć podobny zestaw do twojego. Ja się zastanawiam czy lepiej kupić za 480zł x3 710 z ESC czy może zainwestować w x3 710@x4 3,4gHz - selekt z bachkomp (599zl).

Jeżeli bym kupował z bachkompa, musiałbym także zainwestować w jakąś pastę termo przewodzącą , tak? Doradźcie coś;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiego typu problemy? Lepiej ryzykować kupując nie selekta np z esc?

Jeżeli tak to ma ktoś doświadczenie z tym sklepem, czy dobrze składają PC ? Czy z porządną pastą, czy solidnie?

jeszcze mam pytanie :

Jeżeli nie selekt za 599zl z bachkomp to za te pieniądze w sklepie esc są jeszcze następujące procki :

(590zl)AMD Phenom X4 9850 Quad-Core Black Edit /2.5GHz, 2MB, 125W, BOX, AM2+/ [HD985ZXAGHBOX]

(480zl)AMD Phenom X4 9650 Quad-Core /2.3GHz, 2MB, 95W, BOX, AM2+/ [HD9650WCGHBOX]

co o nich można powiedzieć? Pytam się gdyż boje się, że z moim szczęściem trafie na x3 710 który ani się nie odblokuję, ani nie podkręci;p a z tego co widzę to różnica między x3 710 a x3 710@x4 3,4 jest ogromna..

Edytowane przez Milkman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam te informacje stąd, że już w kilku największych sklepach internetowych nie ma. Ale jeśli będzie to zamówię, lecz chce mieć jakąś alternatywę i zastanawiam się pomiędzy Sapphire Radeon HD4850 1GB a Sapphire Radeon HD4850 VAPOR-X 512MB DDR3 (tylko nie za bardzo wiem czym się różnią? Która będzie wydajniejsza?).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co myślicie o Sapphire Radeon HD4850 Vapor-x 512MB DDR? Jest cicha, niskie temperatury, świetna jakoś wykonania, dobra firma a dodając że Sims 3 płynnie chodzi na karcie GeForce 9600M GT to może być dla mnie dobry wybór. Wiem że może myślę stereotypami ale nie mam zaufania do Palita.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi