Skocz do zawartości
adione

Nowy Komputer Intel/amd

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym złożyć komputer, prosze o pomoc. Jedyna część jakiej jestem pewny to Obudowa Antec 300. Zastanawiam się nad wyborem Intel/AMD skłaniałbym sie do wyboru intela i chcialbym 8200 quada, ale z checiom wysłucham propozycji. 4GB ramu oczywiscie tylki nie wiem jakiego. Z pojemnym dyskiem powyżej 500 GB. Komputer w celach multimedialnych i od czasu do czasu jakaś gra.

Budżet około 2500zł

Edytowane przez adione

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

q8200 to porażka.

ile kasy?

Procesor : AMD Phenom II X3 710 - 495 zł

Płyta Główna : ASRock A780GXH - 279 zł

RAM : G.Skill 2x2GB 800MHZ PK - 210 zł

Karta Graficzna : Gainward Radeon HD4850 Goes Like Hell 512MB DDR5 - 539 zł

Zasilacz: Corsair VX450W - 285 zł

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F2EG - 205 zł

Napęd : Samsung SH-223F SATA - 90 zł

RAZEM : około 2100zł

Rozważ jeszcze cm 690.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

q8200 to porażka.

ile kasy?

Procesor : AMD Phenom II X3 710 - 505 zł

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F2EG - 215 zł

RAZEM : około 2100zł

Rozważ jeszcze cm 690.

aha rozumuiem. Czytalem wczesniejsze podobne posty. Czy ten phenom naprawde taki dobry?? ja sie za bardzo nie znam i z tego co ileś lat temu slyszalem to intel ma lepsze procesory. i jeszcze pytanie odnośnie ramu bede zamawiał w sklepie XXXXXX gdzyż mam go u siebie w mieście i w razie gwarancji nie bede mial problemu. i w tym sklepie nie mam ramu tej marki

co to cm690?

Edytowane przez adione

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CM 690 to obudowa.

Dużo zależy od tego, czy będzie w przyszłości (czyli ok. za rok) wymieniał kartę na lepszą. Wtedy da radę złożyć coś na Intelu. Jeśli nie, jeśli ma starczyć na dłuższy czas, to zestaw andrew777 będzie dobry, z wymianą na Gigabyte GeForce GTX 260 OC 896MB DDR3 (739 zł).

Alternatywa na Intelu:

Procesor : Core 2 Quad Q9400 - 899 zł

Płyta Główna : Asus P5B Premium - 249 zł

RAM : Kingston 2x2GB HyperX 800MHz CL4 - 199 zł (tylko dlatego, że nie ma aktualnie G.Skilli, ale wystarczą)

Karta Graficzna : Gainward HD4850 DDR5 - 539 zł

Zasilacz : Corsair 450W - 285 zł

Obudowa : Tacens Prior - 115 zł

Razem - 2591 zł

Parę uwag:

1. Warto byłoby też zakupić chłodzenie Pentagram Karakorum i pastę Arctic Silver 5 (koszt - 79zł+25zł=104zł).

2. Oba zestawy MUSISZ podkręcić. Im mniejszy zegar procesora, tym więcej ścinek/mniejszy komfort gry.

3. Tych podzespołów nie dostaniesz prawdopodobnie w swoim mieście. Kupuj w ESC, złożą ci, a jak coś się popsuje, wyślesz im kurierem na realizację gwarancji.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej cenie bardziej opłaca się AMd.

Ja bym wziął jedną z płyt umożliwiających ACC. Biostar Ta790GX, niektóre AsRocki etc.

CM 690 to obudowa.

Dużo zależy od tego, czy będzie w przyszłości (czyli ok. za rok) wymieniał kartę na lepszą. Wtedy da radę złożyć coś na Intelu. Jeśli nie, jeśli ma starczyć na dłuższy czas, to zestaw andrew777 będzie dobry, z wymianą na Gigabyte GeForce GTX 260 OC 896MB DDR3 (739 zł).

Alternatywa na Intelu:

Procesor : Core 2 Quad Q9400 - 899 zł

Płyta Główna : Asus P5B Premium - 249 zł

RAM : Kingston 2x2GB HyperX 800MHz CL4 - 199 zł (tylko dlatego, że nie ma aktualnie G.Skilli, ale wystarczą)

Karta Graficzna : Gainward HD4850 DDR5 - 539 zł

Zasilacz : Corsair 450W - 285 zł

Obudowa : Tacens Prior - 115 zł

Razem - 2591 zł

Parę uwag:

1. Warto byłoby też zakupić chłodzenie Pentagram Karakorum i pastę Arctic Silver 5 (koszt - 79zł+25zł=104zł).

2. Oba zestawy MUSISZ podkręcić. Im mniejszy zegar procesora, tym więcej ścinek/mniejszy komfort gry.

3. Tych podzespołów nie dostaniesz prawdopodobnie w swoim mieście. Kupuj w ESC, złożą ci, a jak coś się popsuje, wyślesz im kurierem na realizację gwarancji.

q9400 nie jest najlepszym procesorem. Phenom II 955 go wyprzedza. A zwykły PII 710 @x4 za 599zł podkręca się też do takich prędkości jak 955x4.

Intel opłaca się dopiero od Q9550 bo jest wydajniejszy od AMD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

q9400 nie jest najlepszym procesorem. Phenom II 955 go wyprzedza. A zwykły PII 710 @x4 za 599zł podkręca się też do takich prędkości jak 955x4.

Intel opłaca się dopiero od Q9550 bo jest wydajniejszy od AMD.

Taa... A ile kosztuje PH II 955? Czy nie przypadkiem 150zł drożej?

Porównujesz 955 z Q9400? Ten Phenom to przeciwnik Q9550. Zobacz taktowania - 2.66GHz vs. 3.2GHz... Wiadomo, że przegrywa. Q9400 polecam ze względu na OC - kręci się podobnie, co Phenomy (czyli 3.6-3.8GHz), ale jest wydajniejszy zegar w zegar.

Powtarzam - wszystko zależy od tego, czy komputer będzie rozbudowywany w przyszłości. Wtedy warto raczej zainwestować w procesor niż w kartę, którą będzie można za rok wymienić na o wiele wydajniejszą. Jeśli nie, to wtedy zestaw na AMD będzie lepszy.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taa... A ile kosztuje PH II 955? Czy nie przypadkiem 150zł drożej?

Porównujesz 955 z Q9400? Ten Phenom to przeciwnik Q9550. Zobacz taktowania - 2.66GHz vs. 3.2GHz... Wiadomo, że przegrywa. Q9400 polecam ze względu na OC - kręci się podobnie, co Phenomy (czyli 3.6-3.8GHz), ale jest wydajniejszy zegar w zegar.

Powtarzam - wszystko zależy od tego, czy komputer będzie rozbudowywany w przyszłości. Wtedy warto raczej zainwestować w procesor niż w kartę, którą będzie można za rok wymienić na o wiele wydajniejszą. Jeśli nie, to wtedy zestaw na AMD będzie lepszy.

No przecież piszę, że wydajność 955 i 9550 jest porównywalna ze wskazaniem na Quada a Q9400 jest słabszy od droższego 955.

Tak, ale 710@x4 kręci się na 955 a kosztuje 600zł czyli sporo mniej niż 9400, którego wydajność nie da się aż tak podnieść przez OC. Nie da się też odblokować w Intelu dodatkowych 6mb cache.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No przecież piszę, że wydajność 955 i 9550 jest porównywalna ze wskazaniem na Quada a Q9400 jest słabszy od droższego 955.

Tak, ale 710@x4 kręci się na 955 a kosztuje 600zł czyli sporo mniej niż 9400 [...]

Nie, nic takiego nie napisałeś, choć może miałeś coś takiego na myśli.

Dlatego pisałem - jeśli bez rozbudowy, to zaoszczędzoną kasę można wydać na lepszą (czyt. z większą ilością ramu) kartę. Jeśli z rozbudową, to Intel.

którego wydajność nie da się aż tak podnieść przez OC.

?

Każdy zrobi 3.6GHz. Wiem, bo zanim kupiłem swojego, drążyłem temat. Potem jest gdzieś FSB wall, który różnie się zaczyna (świetne sztuki mają go np. w okolicach 4GHz). Ogólnie średnie OC wynosi 3.6-3.8GHz, a więc tyle samo, co Phenomy. A nie wmówisz mi, że w zegar w zegar Phenomy są lepsze.

Nie da się też odblokować w Intelu dodatkowych 6mb cache.

?

I co z tego? Liczy się chyba wydajność, a nie fakt, że coś da się odblokować czy nie...

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy nie napisałem, wg mnie to znaczy to samo.

Nie, nic takiego nie napisałeś, choć może miałeś coś takiego na myśli.

Dlatego pisałem - jeśli bez rozbudowy, to zaoszczędzoną kasę można wydać na lepszą (czyt. z większą ilością ramu) kartę. Jeśli z rozbudową, to Intel.

?

Każdy zrobi 3.6GHz. Wiem, bo zanim kupiłem swojego, drążyłem temat. Potem jest gdzieś FSB wall, który różnie się zaczyna (świetne sztuki mają go np. w okolicach 4GHz). Ogólnie średnie OC wynosi 3.6-3.8GHz, a więc tyle samo, co Phenomy. A nie wmówisz mi, że w zegar w zegar Phenomy są lepsze.

?

I co z tego? Liczy się chyba wydajność, a nie fakt, że coś da się odblokować czy nie...

Liczy się wydajność w stosunku do ceny.

Jeżeli Q9400 kupisz za 600zł to jest lepszy od odblokowanego 710@x4 podkręconego do 3400 czy 3600 bo tyle AMD też zrobi.

Acha, nie chcą za tyle sprzedać? A to pech. Może jeszcze dobre płyty pod intela są droższe?

Ja znalazłem tanio Q9400 za 880zł. Jednak już masz 280zł straty do AMd, no i jeszcze kilka zł na płycie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Liczy się wydajność w stosunku do ceny.

Jeżeli Q9400 kupisz za 600zł to jest lepszy od odblokowanego 710@x4 podkręconego do 3400 czy 3600 bo tyle AMD też zrobi.

Acha, nie chcą za tyle sprzedać? A to pech. Może jeszcze dobre płyty pod intela są droższe?

Ja znalazłem tanio Q9400 za 880zł. Jednak już masz 280zł straty do AMd, no i jeszcze kilka zł na płycie.

:mur:

Sam stwierdzasz, że podkręci się tak samo. Spójrz, ile megaherców potrzebuje Phenom, że pokonać Q9400 - 3GHz, czyli ok. 300MHz. Q9400@3.6GHz będzie lepszy od 710@3.6GHz, i to zauważalnie.

A z tymi płytami nie rozumiem...? A P5B Premium to niby droga jest? Może droższa od 780GXH? Oj, chyba nie...

Zresztą, czy ja twierdzę, że Q9400 to jedyny słuszny wybór?

Jak chcesz się wykłócać, pisz na PW, bo zaśmiecamy temat. Niech autor się wypowie w tej sprawie, za niego decyzji nie podejmiesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam tu małe porównanie 955x4 i Q9400. Oczywiście AMd ma przewagę ale jest też wyżej taktowany. Po OC Intel powinien go dogonić. Tu jednak zonk. Bo 710@x4 też go dogoni.

Rozmawiamy o dwóch różnych rzeczach. Ja o tym, że 710@x4 kosztuje 599zł a ty o tym, że intel po Oc będzie wydajniejszy.

Obaj mamy rację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tylko ja nie wiem co to jest OC ani jak sie podkreca procesor. komputer raczej nie bedzie modernizowany ja mam bardzo niskie wymagania. chcialbym tylko zeby bylo direkt 10 i straczylo na ogladanie filmow HD oewentualnie rekreacyjnie ale to bnardzo rekreacyjnie w jakas gre. wazny dla mnie jest duzy dysk wiekszy niz 500, albo 1TB albo troche mniejszy tak od 640 do 1TB. no i chce zeby te preocesor byl dobry nawet kosztem karty graficznej bo pewnie i tak kiedys wymienie ta karte graficzna ale watpie szczeze gdyz oczekuje czego lepszego od tego co mam a mam naprawde slaby, stary i glosny komuter.

Edytowane przez adione

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo pewnie i tak kiedys wymienie ta karte graficzna ale watpie szczeze gdyz oczekuje czego lepszego od tego co mam a mam naprawde slaby, stary i glosny komuter.

Kiedyś... To w takim razie bierz zestaw andrew777 z dwoma dyskami, do tego chłodzenie Pentagram Karakorum i pasta Arctic Silver 5 (żeby było cicho).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tylko ja nie wiem co to jest OC ani jak sie podkreca procesor. komputer raczej nie bedzie modernizowany ja mam bardzo niskie wymagania. chcialbym tylko zeby bylo direkt 10 i straczylo na ogladanie filmow HD oewentualnie rekreacyjnie ale to bnardzo rekreacyjnie w jakas gre. wazny dla mnie jest duzy dysk wiekszy niz 500, albo 1TB albo troche mniejszy tak od 640 do 1TB. no i chce zeby te preocesor byl dobry nawet kosztem karty graficznej bo pewnie i tak kiedys wymienie ta karte graficzna ale watpie szczeze gdyz oczekuje czego lepszego od tego co mam a mam naprawde slaby, stary i glosny komuter.

To co koledzy wyżej. W takim razie zestaw andrew będzie dobry. Bardzo dobry.

Skoro nie zależy Ci na najwyższej wydajności w grach to weź cichszą i chłodniejszą HD4770. Wydajność niewiele niższa a cena 100-150zł niższa. Jeszcze mniej prądu żre.

Rozważ jeszcze cm 690.

Albo cm 534. Piękna i ciężka obudowa. Szczególnie w wersji srebrnej.

Szczególnie piękna, nie szczególnie ciężka ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale mi sie podoba tamta antka :P to podsumuwujac wyglądało to bedzie tak:

Procesor : AMD Phenom II X3 710 - 495 zł

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F2EG - 205 zł

Obudowa : Antec Gamer Three Hundred - 260 zł

Chłodzenie : Pentagram Karakorum i pasta Arctic Silver 5 - koszt - 79zł+25zł=104zł).

Razem Koło 2479 zł

jak dobrze policzyłem. Teraz tylko musze dostać to w jednym ze sklepów w moim miescie. Myślicie że może być trudno ?? jak tak i bede mial problemy to jakie ewentualne zmiany przyjmować ?? a jakie odrzucać ? skoro juz mniej wiecej wiadmomo co kupić to teraz pytanie gdzie. przez internet sie boje, kazdy podaje ceny i mowi o tym sklpeie esc.pl ale ja nie jestem przekonany. co w razie gwarancji lub komplikacji. U siebie mam komputronik ale nie wiem czy tam beda wszytskie czesci zaproponowane tu, ale podejzewam ze jak tak to bedzie drozej. POMOCY :)

Edytowane przez adione

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi