Skocz do zawartości
zydzio

Asus P4s533-mx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mój kolega posiada komp z płytą Asus P4S533-MX. Gdy go kupił, rzekomo miał byc 2,8 GhZ, ale jest 2,2 (przy wybraniu 2,8 nie chciał się Windows zainstalowac - wyskakiwał "błąd 7, brak pliku ntkrnlpa"). <- To było jeszcze przedtem jak chodził. Kolega nie ma Windowsa zainstalowanego, więc gdy włącza komp to uruchamia się BIOS. Wyskakuje błąd o jakimś złym ustawieniu procesora (do wybrania chyba taktowania jest manual, 2200mhz i 2953mhz). Żeby wyjśc z BIOSa to komputer musi się zresetowac, i wtedy monitor przechodzi w power save i miga a komputer chodzi. Dopiero gdy się wyłączy komputer przyciskiem i włączy to działa. Ale BIOS dalej wyskakuje i nie idzie zainstalowac Windowsa! Wcześniej komp działał ok (no, może oprócz tego że przy wybraniu w Biosie 2,8 nie szło zainstalowac Windowsa, a gdy Windows był to się nie dało uruchomic). Komunikat na monitorze mniej więcej taki: "Power save will be turned ON after 5 sec" czyli jak na chwilę nie dostał sygnału to przechodzi w oszczędzanie energii. Proszę o pomoc. Komp jest dokładniej taki:

Płyta główna ASUS P4S533-MX

Procesor Celeron 2,2 GhZ

RAM 256MB

Karta Grafiki GeForce 5200MX

Zasilacz Modecom z jakimś oznaczeniem 350

I chyba tyle. Dodam, że to nie jest wina monitora bo sprawdzaliśmy na innym.

Edytowane przez zydzio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim czy wgrany jest najnowszy bios??

I druga rzecz czy sprawdziliście czy ten proc to faktycznie 2,8GHz powinien chodzić??

BTW jeżeli komputer się uruchamia i bios pokazuje, że jest złe ustawienie biosu to pewnikiem będzie opcja "wciśnij f1 aby kontynuować"

Popatrzcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie, że F1 pokazywało się, żeby wcisnąc jak komputer jeszcze działał. Teraz wywala odrazu BIOS, ten ekran startowy tylko mignie. A przy wciskaniu jakichś F2 itp. tych co tam się pokazuje, to nic nie daje. Zawsze Bios wlejzie :) BIOS nie jest najnowszy wgrany, ale będziemy próbowali. A właśnie dziwne jest z tym procem, on chyba jest podkręcony. Na procu pisze 2,2ghz, przy 2,2 działał, a przy ustawieniu 2,8 wywalał opisany właśnie w moim poście "błąd 7" - czy był Windows czy nie :/

Edytowane przez zydzio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na procku pisze 2,2 to jest 2,2 nie ma innej opcji - zrobiono was w ...

A skoro wbija od razu bios to może najzwyczajniej w świecie przyciął się guzik w klawie ;)

Bo dziwne żeby kurde sam komp do biosu wchodził.

A w sumie jak dacie quit witchout saving też się restartuje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. No, może się nie restartuje, ale obrazu nie ma :/ Tak że nie wiem, czy się restartuje czy nie. No ale nie wiem, jakim cudem do wybrania w BIOSIE jest 2,2 i 2,8. Zanieśliśmy nawet do informatyka który naprawia kompy i też załamał ręce :/ Nie wiem, jutro spróbuję mu wgrac tego nowego Biosa. jest tylko problem-ściągnąłem go ze strony producenta, a on jest w jednym pliku dziwnym nie dającym się uruchomic :| Podpowiecie coś jak to wgrac? Pozdrawiam.

Edytowane przez zydzio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem jak w przypadku tej plyty ale pewnie potrzeba plik exe do flashowania ze strony producenta.

robisz pena systemowego wrzucasz na niego bios + ten plik i wio.

Poczytaj na stronce skad go sciagnales nie powinno byc klopotu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, dziwny ten komp. Bios wgrywa się przy wciśnięciu na ekranie startowym ALT+F2, ale jak to wciskam to i tak włącza sie BIOS z pokazującym się błędem. Ale ten komputer włącza się dobrze np raz na cztery próby. Raz pika cały czas i nie ma obrazu, raz w ogóle nie pika ani obrazu nie ma, a raz miga tylko taka pauza w lewym górnym rogu i nic. Nie wiem co z nim jest. Możecie coś poradzic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi