NoSF Opublikowano 11 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2009 Witam, planuję zakup monitora 20-22", głównie do grafiki (70% web, 30% druk) ale i pograć czasem się zdarzy. Istotna sprawa to dobra reprodukcja kolorów. Dell UltraSharp 2009W - tu deklarowane jest odwzorowanie barw na poziomie 102% (dzięki Dell TrueColor) - co nieco mnie dziwi, bo jest to na maksa dużo! Jest to matryca TN (sic!), kąty 170° / 160° (typical) - czy ktoś miał styczność z tym modelem? A może ktoś z Forumowiczów posiada ten model? Czy faktycznie reprodukcja barw jest na tak wysokim poziomie? Czy warto go kupić? Do tej pory skłaniałem się w stronę jakiegoś IPS lub PVA, jednak ten model mnie zaciekawił... Zdecydowanie na plus jest cena - poniżej 1000 zł, na Allegro widziałem go nawet za 800. Pozdrawiam, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 Szeroki gamut dobrze jest mieć ale przede wszystkim potrzeba matrycy która w jakiejkolwiek przestrzeni potrafi wiernie oddawać barwy (jest liniowa/ma prawidłowy przebieg gammy). Jak chcesz monitor do grafiki to przede wszystkim szukasz modelu "poprawnego" ... czyli TN odpadają na dzień dobry ... a jeśli już widzisz monitor który poprawnie wyświetla (np. EIZO S2231W) i ma dodatkowo szeroki gamut to super. W monitorach wąskogamutowych nie da się wyświetlić pewnych barw ... ale lepiej jest mieć monitor który poprawnie wyświetla w wąskim, standardowym gamucie niż monitor szerokogamutowy który nie potrafi poprawnie wyświetlać w swojej przestrzeni barw (ani nawet po przycięciu do sRGB). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoSF Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2009 ale lepiej jest mieć monitor który poprawnie wyświetla w wąskim, standardowym gamucie niż monitor szerokogamutowy który nie potrafi poprawnie wyświetlać w swojej przestrzeni barw (ani nawet po przycięciu do sRGB). dzięki. W 90% w domu zajmuję się grafiką webową, za to w pracy w 70% jest to druk. Ponieważ czasem przywlekam projekty z pracy do domu ( w pracy używam Eizo ColorEdge CE210W), potrzebuję sprzęt, który będzie w miarę przyzwoity - ale zakładam, że ostateczną korektę można wykonać na Eizo. Eizo do domu - jest poza zakładanym przeze mnie budżetem. Może zatem NEC P221W (ok. 2k, S-PVA, 95% Adobe RGB, sprzętowa kalibracja) - ale jak piszesz, Kyle, w innym temacie trzeba się z nim na dzień dobry trochę pomęczyć (kalibracja sprzętowa obowiązkowa). tylko na ile trzeba się pomęczyć i czy trzeba do tego jakiś supersprzęt? A może już totalnie ekonomicznie Dell 2209WA (e-ips, 83% gamut - ale tylko jedna, pobieżna recenzja http://www.cnet.com.au/dell-2209wa-339294389.htm)? eh... dylemat. pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2009 Jakiegoś super sprzętu do NEC nie trzeba ale możesz się trochę postresować. W NEC jest problem z powtarzalnością (duży rozrzut jakościowy). Taki trochę ryzyk fizyk ale szanse na dobre świecidło są. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawełek 1986 Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 A może już totalnie ekonomicznie Dell 2209WA (e-ips, 83% gamut - ale tylko jedna, pobieżna recenzja http://www.cnet.com.au/dell-2209wa-339294389.htm? Tu masz niepobieżną recenzje :-) 1 min na google :wink: http://www.prad.de/en/monitore/review/2009...ell-2209wa.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniak200 Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2014 strata kasy na eizo, zwłaszcza na grafikę webową. Dobre eizo na japońskich matrycach skończyły się kilka lat temu z modelem CG211 i CG221. Teraz to takie same matryce jak cała reszta, mój dell świeci lepiej i równiej niż nowe eizo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...