Kotan Opublikowano 11 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2009 (edytowane) W końcu udało mi sie dostać trochę wolnego w robocie i postanowiłem wziąć się za wykonanie projektu ;) Jak na razie wszystko było w głowie ale po mału zbierając części Mam nadzieje ze uda mi się zrealizować wymyślony projekt. Wszystko będzie opierać się na budzie NZXT Tempest. Podzespoły: EVGA X58 SLI LE Intel Core I7 920 D0 G.Skill DDR3 PC3-16000 Trident Radeon Hd 4870x2 Sapphire beQueit dark power p7 650w DW Caviar green 1tb + 500 GB co do WC Swiftech Apogee GTZ EK Water Blocks EK-FC4870x2 EK Water Blocks Multioption RES 250 Swiftech mcp355 + top OCLabs Feser Xchanger Triple Radiator 360 Black Water Advanced 123 rev. 3.0 Black Water Ultimate 121 rev. 3.0 złączki koolance 10/13 węze 10/13 ( co do firmy jeszcze nie wiem) Chłodnica BWUltimate 121 jets jeszcze do pomalowania. mam tylko pytanie jak najrozsądniej połaczyć elementy WC. postaram sie zrobić "szkic" :D aby odwzorować przypuszczalne ułożenie elementów :D na poczatek pare zdjęc z prac typu malowanie budy i oploty wentylach i pompce;) Stanowisko pracy ;) Edytowane 22 Czerwca 2009 przez atemen17 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba84_2005 Opublikowano 11 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2009 Czekamy na dalszy rozwój spraw :wink: zapowiada się fajnie ale ciasno :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kotan Opublikowano 11 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2009 tylko BW 121 bedzie w budzie pozostałe dwie poza. termochill bedzie na sciance bocznej a druga BW bedzie za scianą na balkonie ;D a wiec bedzie troche więcej miejsca ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba84_2005 Opublikowano 11 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2009 A co w zimę? :lol2: chowanko do domku :) swoją drogą dobry pomysł aby nie od strony nasłonecznionego miejsca :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kotan Opublikowano 11 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2009 w układzie będzie borygo wieć spokojnie ;) chłodnica bedzie w cieniu poza tym bedzie schowana pod "obudową" chroniącą przed słońcem ze styropianu i cienkiej sklejki dla wzmocnienia ;) a tak przy Okazji zamieszczam Przyblizony schemat układu cześći WC i teraz pytanie jak poprowadzić węze?? złączki kontowe tez wchodzą w gre Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D0BR0 Opublikowano 11 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2009 (edytowane) Widze ze moje zdjecionko trafilo na pulpit! :D Ladnie wyglada na pulpicie ;) Ladny lodzek, ladnie pomalowane czastki. Tylko troche kurzu, ale niestety na czarnym to problem... Komponenty tez supka, ale ten Xeon to socket 1366 tak? No bo seria 3500 chyba. A w ukladzie to nie wiem. SB moze jest za blisko pompki... Ale jesli uzyjesz katowek ktore za niedlugo kupimy, to powinno byc OK. Albo GPU najpierw, potem wrocic do SB, nad grafa do NB wleciec i do CPU aby potem... no nie wiem co potem. Jakos do chlodnicy dojsc. Oploty tez bardzo ladne i widze ze perfekcjonista jak ja, oplot na wzsystko :) Dalej tak precuj, dobra robota ;) Edytowane 11 Maja 2009 przez D0BR0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kotan Opublikowano 11 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2009 Zdjątko trafiło bo na parwdę ciekawe i fajnie obrobione ;) Xeonik na 1366 obudowa no niestety ale zbiera troche pyłu :(z tym nic sie nie zrobi :( gdzies powininem miec jeszcze zdjęcia z "lakierni" :D w srode jade po więcej tego oplotu i chyba wezme sie za zasilacz tylko bede musiał juz brac jeden kabel jeden oplot. co do chłodzenia zastanawiałem sie aby moze puscic tego malego BW gdzies w srodku przed grafika a ze pompka blisko SB to nie porblem bo mowilem ze to prowizorka :D w realu rez bedzie odsunięty od płyty ;) Dzięki za wszelkie uznania ;) i ciesze sie ze sie podoba ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba84_2005 Opublikowano 11 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2009 (edytowane) Praktycznie to obojętne jak połączysz elementy. Temp płynu w układzie jest wszędzie taka sama :wink: aby tylko nie było plątaniny z wężami :wink: Edytowane 11 Maja 2009 przez seba84_2005 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D0BR0 Opublikowano 11 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2009 Tez lepiej jesli plyn jest chlodzony przed wlotem do pompki, nie lubia plynu o temperaturze 50°C :) A ten zasilacz, to chyba (nawet napewno) kupie taki sam w wersii 1200W. Jak z oplotami to wyglada? Czy sa takie "cylindry" na koncowkach kabli ktore uniemozliwiaja oplot jeden po jednym? Poprosilbym o pare zdjecionek kabli jesli mozna ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kotan Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 (edytowane) jeśli chodzi Ci o to czy na kablach sa dławiki ferrytowe to niesttey/stety nie ma co do fotek Ok Prosze ;) a oploty trzeba zrobić samemu ponieważ oryinalne koncza sie jakies 5 cm przed koncówka :/ a na kablu 24piny to nawet oplot konczy sie jakies 10 cm przed koncówka :/ nie wygląda to fanie wiec trezba bedzie poprawić :D w srode zabieram sie za oploty na wszystkich kablach do zasilacza wieć przesle zdjęcia ;) Edytowane 12 Maja 2009 przez atemen17 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D0BR0 Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 Nie no naszczescie ze nie ma! Inaczej nie sposob oplec kabel po kablu! Dzieki za zdjecionka ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba84_2005 Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 (edytowane) Tez lepiej jesli plyn jest chlodzony przed wlotem do pompki, nie lubia plynu o temperaturze 50°C :) A ten zasilacz, to chyba (nawet napewno) kupie taki sam w wersii 1200W. Jak z oplotami to wyglada? Czy sa takie "cylindry" na koncowkach kabli ktore uniemozliwiaja oplot jeden po jednym? Poprosilbym o pare zdjecionek kabli jesli mozna ;) Pompka może nie lubi takiej temp ale przed czy za chłodnicami masz taką samą temperaturę. Poza tym 50C na wodzie to ile ma grafa i proc + cała reszta :razz:. dla przykładu u mnie temp w stresie płyny wynosi max 32C a w idlu 26C. Edytowane 12 Maja 2009 przez seba84_2005 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D0BR0 Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 No tak ale jesli masz taka sama tempe przed i po chlodnicy, to po co ta chlodnica? Jednak plyn oddaje czesc ciepla w core chlodnicy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba84_2005 Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 (edytowane) DOBRO chyba nie rozumiesz paru spraw w chłodzeniu cieczą... chłodnica utrzymuje taką temperaturę na ile jest w stanie odprowadzić ciepło. Płyn płynie z taką prędkością że jest odbierane ciepło z całego układu, czyli dokładając kolejne chłodnice nie uzyskasz wysokiego spadku temp tylko po prostu będzie wolniej temp rosła do maksymalnej na ile dadzą rade schłodzić chłodnice. Różnice przed i za chłodnica będziesz miał wtedy kiedy flow będzie na poziomie 5l/h, tylko pomyśl ile wtedy ma blok np: na CPU zanim ciecz do niego "dopłynie" :wink: PS. Sry za OT. Edytowane 12 Maja 2009 przez seba84_2005 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D0BR0 Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 Aha, rozumiem! ;) Nie no nie wiedzialem ze to w ten sposob oddaje cieplo po prostu. Faktycznie, tempa jest podobna wszedzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kotan Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 a ktoś moze widział by jakies snsowne połaczenie tego układu?? jutro zabieram sie za przerabianie całej zasilki ;) oj bedzie grubo :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatroX13 Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 Ładną masz dziewczyne ;] Podasz mi jej nr GG/telefon?:> Sory ale musialem to napisac ;P Pracuj, pracuj na razie zapowiada sie sycząąąącooooo.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kotan Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 No sorki ale nie zamierzam jej zmieniac ;) bede działas niesttey po mału poniewaz fundusze sie cały czas zdobywaja ;D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D0BR0 Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 No ale pracuj dobrze, liczy sie jakosc jak wiadomo :) A mi fundusze jakos dobrze ida tymi czasami, sporo sprzedaje sprzetu starego, ktorym byl moj rig 775. Sporo kasy wplynelo (ktora wyplynela na rig i7 :D) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatroX13 Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 No sorki ale nie zamierzam jej zmieniac ;) bede działas niesttey po mału poniewaz fundusze sie cały czas zdobywaja ;D No to po ptokach ;/ Ale sobie tak pomyslalem spróbować zawsze mozna, no nic nie udało sie... Szukam dalej ;P Buda malowana proszkowo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Komixx Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 haa moja pompka dostała oploty ^^, mam nadzieje, że długo posłuży :)) /OT Układzik zapowiada się fajnie, a jaką masz opinie o Tempescie? bo chyba sobie ową bude sprawie, tylko nie wiem czy sie oplaca :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D0BR0 Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 (edytowane) [OT: ON]A moje pompki sa juz oplecione :D :D[OT: OFF] Edytowane 12 Maja 2009 przez D0BR0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kotan Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 MatroX13 fakt próbować można ale tym razem sie nie udało ;) a buda malowana Montana platinum ;) Komixx oplot był pierwszym jaki wykonałem :D i jestem zadowolony :) fakt ze teraz go troche poprawiłem poniewaz wkurzało mnie łączenie oplotu ale juz jest lepiej :D co do tempesta jestem zadowolony ;) jest w miare duzo miejsca wentyle sa ciche wieć nie będą zbytnio przeszkadzały a jedyny minut to dyski w pionie ;( ale cos sie z tym zaradzi ;) D0BR0 z Tym ze ja nie mam zbytnio nic na sprzedaż ;PP i tu moze być problem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D0BR0 Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 No ja tez nie wiem co bym zrobil gdybym tego wszystkiego nie sprzedal.... Nie mialbym dual-loopu... :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kotan Opublikowano 13 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2009 oploty juz kupiłem :D teraz czas brać sie do roboty :D :D :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D0BR0 Opublikowano 13 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2009 Ale ladne!!! :D :D Do roboty! (czyli wracaj do pracy twojej a kiedy bedziesz w domu to za oploty :P) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kotan Opublikowano 13 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2009 do konca tygodnia mam urlop :PP a tak przy okazji ;) nie chciał byś białego oplotu??:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D0BR0 Opublikowano 13 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2009 Ale masz fajnie.... Bialy oplot? A masz biala termo do tego? Ile tego oplotu masz? Jakies zdjecie? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kotan Opublikowano 14 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2009 wczoraj niestety nie udało mi sie zrobić oplotów a dziś po mału zaczełem sie brać za to lecz widze ze będzie ciezko z wyjmowaniem kabli z wtyczek ;) ale po mału da sie to zrobić ;) a oto pare zdjęć przed i po ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregor666 Opublikowano 14 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2009 za długie termokurcze na 3 foto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...