Endurance Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 Witam ;) Zamierzam kupić komputer, cena ok. 3000zł, w extremalnych przypadkach cena może sięgać maksymalnie 3,500 zł. Komputer ma służyć raczej do gamingu, myśle o takich grach jak GTA IV, Gears of War etc. - po prostu taki, z którego będę zadowolony. Prosiłbym o konfigurację takiego komputera. A i jeszcze jedno - nie zamierzam raczej podkręcać komputera, ponieważ się na tym za bardzo nie znam.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 (edytowane) A i jeszcze jedno - nie zamierzam raczej podkręcać komputera, ponieważ się na tym za bardzo nie znam..Nie będziesz miał wyjścia - im mniejsze taktowanie procesora, tym mniejszy komfort gry. Możesz do mnie napisać, pomogę. Procesor : Intel Core 2 Quad Q9550 - 1099 zł Chłodzenie Procesora : Pentagram HP-120 ALCu Karakorum - 79 zł Pasta Termoprzewodząca : Arctic Silver 5 - 25 zł Płyta Główna : Asus P5B Premium - 249 zł RAM : G.Skill 2x2GB 800MHZ PK - 210 zł Karta Graficzna : PowerColor Radeon HD4890 1GB- 969 zł Zasilacz: Corsair 450W - 285 zł HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F2EG - 215 zł Napęd : Samsung SH-223F SATA - 90 zł Obudowa : Tacens Sagitta LUX - 199 zł Razem - 3420 zł (ESC.pl) Jak kupisz wszystko razem, składają za darmo. Podaj jeszcze, jaki masz monitor (jaka rozdzielczość). Edytowane 12 Maja 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 Powiem tylko tyle ze podkrecic bedziesz musial. A to dlatego ze obecne karty graf sa sporo wydajniejsze od prockow, a majac budzet 3k karta bedzie z highendu. I w takim wypadku nawet najlepszy procek moze ja dlawic, kazdy mhz wiecej to mniejsze prawdopodobienstwo przycinki. A GTA IV szczegolnie tego wymaga, w tej grze proc musi byc naprawde wyterzony powyzej 3ghz minimum, aby nie bylo przycinek (i tak beda, bo ta gra zwalnia nawet na sprzecie za 7k). Na pocieszenie powiem tyle ze jest to dosc latwe ;] Przesuwasz suwaki/zmieniasz liczby, a potem testujesz 2-3 programami temp i niezawdonosc etc Zreszta nikt nie kaze krecic max, tylko na tyle na ile srednio pozwala dany procesor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endurance Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 (edytowane) Nie będziesz miał wyjścia - im mniejsze taktowanie procesora, tym mniejszy komfort gry. Możesz do mnie napisać, pomogę. Procesor : Intel Core 2 Quad Q9550 - 1099 zł Chłodzenie Procesora : Pentagram HP-120 ALCu Karakorum - 79 zł Pasta Termoprzewodząca : Arctic Silver 5 - 25 zł Płyta Główna : Asus P5B Premium - 249 zł RAM : G.Skill 2x2GB 800MHZ PK - 210 zł Karta Graficzna : PowerColor Radeon HD4890 1GB- 969 zł Zasilacz: Corsair 450W - 285 zł HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F2EG - 215 zł Napęd : Samsung SH-223F SATA - 90 zł Obudowa : Tacens Sagitta LUX - 199 zł Razem - 3420 zł (ESC.pl) Jak kupisz wszystko razem, składają za darmo. Podaj jeszcze, jaki masz monitor (jaka rozdzielczość). Monitor 19" / 1440x900, ale zamierzam w "przyszłości" zakupić jakiś 24" wide screen, tak więc karta graf. jak najbardziej trafiona. Nie wiem jeszcze co do tego ramu - czy aby na pewno 4 GB 800 Mhz? Warto dolozyc jeszcze z 4 ? Wiesz, dla mnie te 800 Mhz brzmi troszke dziwnie, nie wiem, moze sie nie znam, ale czy wystarczy? Powiem tylko tyle ze podkrecic bedziesz musial. A to dlatego ze obecne karty graf sa sporo wydajniejsze od prockow, a majac budzet 3k karta bedzie z highendu. I w takim wypadku nawet najlepszy procek moze ja dlawic, kazdy mhz wiecej to mniejsze prawdopodobienstwo przycinki. A GTA IV szczegolnie tego wymaga, w tej grze proc musi byc naprawde wyterzony powyzej 3ghz minimum, aby nie bylo przycinek (i tak beda, bo ta gra zwalnia nawet na sprzecie za 7k). Na pocieszenie powiem tyle ze jest to dosc latwe ;] Przesuwasz suwaki/zmieniasz liczby, a potem testujesz 2-3 programami temp i niezawdonosc etc Zreszta nikt nie kaze krecic max, tylko na tyle na ile srednio pozwala dany procesor. No to tym bede musial sie martwic po zakupie.. Ale skoro piszesz, ze to nic trudnego to w porzadku. Edytowane 12 Maja 2009 przez Endurance Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 (edytowane) Powiem tylko tyle ze podkrecic bedziesz musial. A to dlatego ze obecne karty graf sa sporo wydajniejsze od prockow, aCo za brednie. To czy wąskim gardłem będzie karta graf. czy procesor zależy od tego jak jest napisana gra i od ustawionej dokładności renderingu (dokładność AA, AF, rozdzielczość). Edytowane 12 Maja 2009 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 (edytowane) Monitor 19" / 1440x900, ale zamierzam w "przyszłości" zakupić jakiś 24" wide screen, tak więc karta graf. jak najbardziej trafiona. Nie wiem jeszcze co do tego ramu - czy aby na pewno 4 GB 800 Mhz? Warto dolozyc jeszcze z 4 ? Wiesz, dla mnie te 800 Mhz brzmi troszke dziwnie, nie wiem, moze sie nie znam, ale czy wystarczy? W przyszłości...? Czyli kiedy? Bo jak za rok na przykład, to można by dać słabszą grafikę, którą wraz z monitorem byś wymienił. 4GB Ramu w zupełności wystarcza. A częstotliwość pamięci nie wpływa zbytnio na gry, więc tym się nie przejmuj. Edytowane 12 Maja 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endurance Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 W przyszłości...? Czyli kiedy? Bo jak za rok na przykład, to można by dać słabszą grafikę, którą wraz z monitorem byś wymienił. 4GB Ramu w zupełności wystarcza. A częstotliwość pamięci nie wpływa zbytnio na gry, więc tym się nie przejmuj. Licze, że będzie to jakieś pół roku, więc chyba nie ma potrzeby kupować gorszej karty teraz ;) A co do ramu - jednak w Twojej konfiguracji widze 6 GB, czyli jednak dolozyles odrobine wiecej - pytanie - dlaczego? Nie byles zadowolony z 4 GB ramu ? Tak poza tym - dzieki za rady, ja bylem juz przygotowany bardziej na kupno P II X4 945 3.0 Ghz ;) Dobrze, ze tu zawitalem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 W przyszłości...? Czyli kiedy? Bo jak za rok na przykład, to można by dać słabszą grafikę, którą wraz z monitorem byś wymienił. 4GB Ramu w zupełności wystarcza. A częstotliwość pamięci nie wpływa zbytnio na gry, więc tym się nie przejmuj. Dobrze Gierek Ci podpowiada. Wyżej taktowany ram kupuje się po to, aby pokręcić procesor ram gdzie ram może stwarzać problemy lub dla własnej satysfakcji, że ma się taki lepszy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 4GB Ramu w zupełności wystarcza.Właściwie tego sam jestem ciekaw. Udało się komuś z Was w jakiejś grze przekroczyć użycie 4GB ? Tak poza tym - dzieki za rady, ja bylem juz przygotowany bardziej na kupno P II X4 945 3.0 Ghz ;) Dobrze, ze tu zawitalem.Gdzie jest do kupienia? Ja akurat w np. skapcu widzę jedynie model 955 3,2 Ghz za ~950 PLN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 (edytowane) Licze, że będzie to jakieś pół roku, więc chyba nie ma potrzeby kupować gorszej karty teraz ;) A co do ramu - jednak w Twojej konfiguracji widze 6 GB, czyli jednak dolozyles odrobine wiecej - pytanie - dlaczego? Nie byles zadowolony z 4 GB ramu ? Tak poza tym - dzieki za rady, ja bylem juz przygotowany bardziej na kupno P II X4 945 3.0 Ghz ;) Dobrze, ze tu zawitalem. Jeżeli starcza Ci na q9550 to go bierz będzie wydajniejszy od AMD. 6GB chyba w żadnej grze nie jest wykorzystywane. To może być do zastosowań profesjonalnych 3d itp. Karty można kupować i sprzedawać często póki jeszcze mało stracą na wartości. Nie ma natomiast sensu przepłacanie za najdroższy model aby mieć kartę na dwa lata i spokój. Lepiej wymieniać, mniej się straci. Mogę podać przykład jak chcesz jak to wychodzi. Edytowane 12 Maja 2009 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endurance Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 (edytowane) Jeżeli starcza Ci na q9550 to go bierz będzie wydajniejszy od AMD. 6GB chyba w żadnej grze nie jest wykorzystywane. To może być do zastosowań profesjonalnych 3d itp. Karty można kupować i sprzedawać często póki jeszcze mało stracą na wartości. Nie ma natomiast sensu przepłacanie za najdroższy model aby mieć kartę na dwa lata i spokój. Lepiej wymieniać, mniej się straci. Mogę podać przykład jak chcesz jak to wychodzi. Ale co mi z tego, że za pół roku potanieje karta o 50 zł.. Aż tak bardzo to mi nie zależy, żeby zaoszczędzić powiedzmy 100 zł. No ale skoro twierdzisz, że taki sposób jest tańszy i lepiej wymieniać, to możesz podać przykład, byłbym wdzięczny ;) @Kyle Gość z Apollo.pl mi powiedział, że niedługo u nich ten procek będzie dostępny, jak na razie jeszcze go nie maja. Edytowane 12 Maja 2009 przez Endurance Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 (edytowane) A co do ramu - jednak w Twojej konfiguracji widze 6 GB, czyli jednak dolozyles odrobine wiecej - pytanie - dlaczego? Nie byles zadowolony z 4 GB ramu ? Nie, nie o to poszło. Miałem wcześniej 3GB (3x1GB) RAM. Blokowały mnie przy kręceniu Q9400, więc kupiłem 2x2GB G.Skilli. Okazało się, że o wiele więcej nie wyciągnę, a stare Ramy leżały w pudełku i się marnowały. Włożyłem je i okazało się, że dają radę, tylko napięcie trzeba było dać wyższe... To tak w skrócie :wink: . Właściwie tego sam jestem ciekaw. Udało się komuś z Was w jakiejś grze przekroczyć użycie 4GB ?Nie, choć ile dokładnie takie GTA IV zajmuje, nie wiem, muszę sprawdzić w wolnym czasie. Dobrze Gierek Ci podpowiada.[...]Ekhm... Gi3r3k, nie Gierek, avatarem się nie sugeruj. Co do tematu - do tej rozdziałki starczy HD4850 512MB DDR5, za 539 zł w ESC. Pod koniec roku ukazują się nowe karty, więc wartość HD4890 padnie na łeb. Edytowane 12 Maja 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endurance Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 Nie, nie o to poszło. Miałem wcześniej 3GB (3x1GB) RAM. Blokowały mnie przy kręceniu Q9400, więc kupiłem 2x2GB G.Skilli. Okazało się, że o wiele więcej nie wyciągnę, a stare Ramy leżały w pudełku i się marnowały. Włożyłem je i okazało się, że dają radę, tylko napięcie trzeba było dać wyższe... To tak w skrócie :wink: . Nie, choć ile dokładnie takie GTA IV zajmuje, nie wiem, muszę sprawdzić w wolnym czasie. Ekhm... Gi3r3k, nie Gierek, avatarem się nie sugeruj. Co do tematu - do tej rozdziałki starczy HD4850 512MB DDR5, za 539 zł w ESC. Pod koniec roku ukazują się nowe karty, więc wartość HD4890 padnie na łeb. Czyli wychodzi 2990 zł, w sumie bardzo dobra cena. W takim razie z monitorem nowym nie muszę się spieszyć, karty potanieją i wtedy dopiero zakupię HD4890 1 GB + nowy monitor ;) A taką używaną kartę gdzie mogę sprzedać, i w jakiej mniej więcej cenie? HD 4850 512 DDR5 powiedzmy używana przez jakiś rok, może mniej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 Czyli wychodzi 2990 zł, w sumie bardzo dobra cena. W takim razie z monitorem nowym nie muszę się spieszyć, karty potanieją i wtedy dopiero zakupię HD4890 1 GB + nowy monitor ;) A taką używaną kartę gdzie mogę sprzedać, i w jakiej mniej więcej cenie? HD 4850 512 DDR5 powiedzmy używana przez jakiś rok, może mniej? Fajna, to prawda. Z monitorem fakt, nie musisz się spieszyć, choć z tym HD4890 to raczej kiepski pomysł - pod koniec roku będą HD58xx i GTX 3xx, kilkadziesiąt procent lepsze :wink: . Na allegro. Ile będzie warta - nie wiadomo, wróżką nie jestem :wink: ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endurance Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 Fajna, to prawda. Z monitorem fakt, nie musisz się spieszyć, choć z tym HD4890 to raczej kiepski pomysł - pod koniec roku będą HD58xx i GTX 3xx, kilkadziesiąt procent lepsze :wink: . Na allegro. Ile będzie warta - nie wiadomo, wróżką nie jestem :wink: ... No tak, głupie pytania zadaje. A co do HD58xx, jesli cena bedzie w miare normalna.. to czemu nie ;) No to w sumie to wszystko, jakby co to bede aktualizowal ten temat, gdybym mial jakies dodatkowe pytania. Dzieki wszystkim i pozdrawiam, a takze licze na male komentarze odnosnie tego sprzetu (opinie nt. poszczególnych podzespołów): Procesor : Intel Core 2 Quad Q9550 - 1099 zł Chłodzenie Procesora : Pentagram HP-120 ALCu Karakorum - 79 zł Pasta Termoprzewodząca : Arctic Silver 5 - 25 zł Płyta Główna : Asus P5B Premium - 249 zł RAM : G.Skill 2x2GB 800MHZ PK - 210 zł Karta Graficzna : PowerColor Radeon HD 4850 512 DDR5 - 539 zł Zasilacz: Corsair 450W - 285 zł HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F2EG - 215 zł Napęd : Samsung SH-223F SATA - 90 zł Obudowa : Tacens Sagitta LUX - 199 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 Za pół roku będą już 40nm karty o wydajności znacznie przekraczającej 4890 chłodniejsze i cichsze oraz mniej energochłonne. Więc planowanie teraz zakupu 4890 to jak mówi towarzysz Gi3r3k ;) nie ma sensu i słusznie mówi No tak, głupie pytania zadaje. A co do HD58xx, jesli cena bedzie w miare normalna.. to czemu nie ;) No to w sumie to wszystko, jakby co to bede aktualizowal ten temat, gdybym mial jakies dodatkowe pytania. Dzieki wszystkim i pozdrawiam, a takze licze na male komentarze odnosnie tego sprzetu (opinie nt. poszczególnych podzespołów): Procesor : Intel Core 2 Quad Q9550 - 1099 zł Chłodzenie Procesora : Pentagram HP-120 ALCu Karakorum - 79 zł Pasta Termoprzewodząca : Arctic Silver 5 - 25 zł Płyta Główna : Asus P5B Premium - 249 zł RAM : G.Skill 2x2GB 800MHZ PK - 210 zł Karta Graficzna : PowerColor Radeon HD 4850 512 DDR5 - 539 zł Zasilacz: Corsair 450W - 285 zł HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F2EG - 215 zł Napęd : Samsung SH-223F SATA - 90 zł Obudowa : Tacens Sagitta LUX - 199 zł Perfekcyjny zestaw. Może inną obudowę bym dał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endurance Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 Podobno w Esc nie ma już G.Skilli 2x2 gb (z tego co wyczytałem na forum), więc na jaki ram najlepiej go zamienić? Była mowa o OCZ 2x2GB 800MHz CL4 Reaper <- warto? Czy coś mocniejszego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 Mogą być Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 Warto dopłacić do G.Skill 4GB 1000MHz CL5 PI, za 265 zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 (edytowane) w bachcomp są te same kości po 199zł co z przesyłka daje 218. Za tyle co pisze Gi3r3k już można dostać g.skill 2*2 1066 cl5 z przesyłką. Oczywiście z fakturą. Edit: O niestety podrożały, ale nadal są najtańsze w Polsce. Chyba. Edytowane 12 Maja 2009 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endurance Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 (edytowane) Warto dopłacić do G.Skill 4GB 1000MHz CL5 PI, za 265 zł. Jeszcze mam pytanka. 1. Nie ma w sklepie ESC.pl takiej karty jak PowerColor Radeon HD4850 512 DDR5.. są tylko DDR3. Możesz mi jakoś pomóc w znalezieniu tam takiej karty? 2. Obudowa, no właśnie. Chciałbym popatrzeć za innymi obudowami i w zwiazku z tym pytanie - czy musze szukac jakis konkretnych do mojego zestawu? Czy to nie ma raczej znaczenia? Tyle tego w tamtym sklepie, ze juz sam nie wiem w ktorym "dziale" szukac danej obudowy. // są tylko radeony H4870 512 z DDR5, drozsze o 100 zl, moze wlasnie takie warto kupic? Bo z drugiej strony, jesli nie bede w najblizszym czasie wymienial monitora (czyli takze karty graf.) to karta moze stac sie po prostu za slaba na nowe gry/programy etc. + 3. Co z tą pastą termoprzewodzącą ? W tworzeniu swojego zestawu w ESC nie moge tego znalezc. 1. Chodziło o Gainward HD4850 Goes Like Hell 512MB DDR5. Ta karta to po prostu niżej taktowany HD4870. Ta karta: http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=18479 Ewentualnie ta, będzie trochę cichsza: http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=18480 2. Obojętnie jaka, każda będzie dobra. Oczywiście format ATX. 3. Po prostu skonfiguruj cały zestaw, dodaj do koszyka, a potem osobno dodaj pastę. Serdecznie dziekuje ;) Edytowane 13 Maja 2009 przez Endurance Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 (edytowane) 1. Chodziło o Gainward HD4850 Goes Like Hell 512MB DDR5. Ta karta to po prostu niżej taktowany HD4870. Ta karta: http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=18479 Ewentualnie ta, będzie trochę cichsza: http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=18480 2. Obojętnie jaka, każda będzie dobra. Oczywiście format ATX. 3. Po prostu skonfiguruj cały zestaw, dodaj do koszyka, a potem osobno dodaj pastę. Edytowane 12 Maja 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endurance Opublikowano 13 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2009 A jeśli chodzi o overlocking.. to czy musiałbym dokupić coś dodatkowo, żeby ten procek czy kartę graf. podkręcić? Nie chodzi o jakieś ekstremalne podkręcanie, żebym zaraz musiał procesor chłodzić ciekłym azotem ;) Przed kupnem komputera jeszcze raz napisze jesli chodzi o moj zestaw, bo jednak kupno komputera nieco sie opozni, a tymczasem moga potaniec jakies lepsze podzespoly, to wtedy moglbym cos zmienic ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endurance Opublikowano 14 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2009 Nie wiem, czy można tutaj pisać post pod postem, w celu podbicia tematu,więc w razie czego przepraszam :P Z innych źródeł dowiedziałem się, że Phenom 955 jest lepszy od proponowanego mi Q9550 i jest tańszy o jakieś 100 zł - co wy na to? Co do karty graf. - czy warto dołożyć ~150 zł więcej i zakupić 4870? Czy nie warto? Ogólnie jak wygląda sprawa z wydajnością obu kart? Zamierzam używać Windows 7 RC od początku, później chcę zakupić wersję finalną, będzie z tym problem? Dzisiaj rozpoczalem sciaganie Win7 RC 64bit, mam nadzieje, ze bedzie pasowalo do mojego nowego komputera ;) Nie chce byc tutaj nachalny, ale mam nadzieje, ze taki sprzet jak mi podaliscie - spokojnie wystarczy do uruchomienia najnowszych gier etc. Jednak cena robi swoje, komputer kupuje w oparciu o wasze zdanie, chcialbym byc zadowolony z zakupu ; P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 14 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2009 (edytowane) 955 jest bez OC porównywalny z Q9550. Za to po OC Q9550 odskakuje - kręci się podobnie, ale jest wydajniejszy zegar w zegar. Nie warto dokładać do HD4870. Jak napisałem - ten HD4850 to HD4870 z mniejszym taktowaniem... Nie będzie problemu z Windows 7... Wszystko będzie śmigać. Edytowane 14 Maja 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 14 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2009 Nie będzie problemu z Windows 7... Wszystko będzie śmigać. Wersja 64bit ma jeszcze spore problemy i nie instaluje się na niektórych konfiguracjach. Prawdopodobnie problemem są dyski. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endurance Opublikowano 14 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2009 (edytowane) Wersja 64bit ma jeszcze spore problemy i nie instaluje się na niektórych konfiguracjach. Prawdopodobnie problemem są dyski. Dzięki za pocieszenie :S Nadal dostaje pełno porad, aby wziąć PII 955 lub jakis c2d, zamiast Q9550. Argumenty są takie, że Q9550 jest bardziej przystosowany do takich programów jak PS. A mi chodzi głównie o gry, o to by śmigały bez problemu i nie musiałbym za rok zmienić procka na nowy. Więc mam dylemat. Czy Q9550 jest zalecany do gier? Czy to najlepszy procek w tej cenie, który radzi sobie z grami? e/ Jesli tak, to wiecej pytan nie mam odnosnie procesora, i jak bede kupowal komputer w przeciagu miesiaca - moze dwoch, to padnie na Q9550, skoro tak radzicie ;) Edytowane 14 Maja 2009 przez Endurance Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 14 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2009 (edytowane) W grach korzystajacych z 2 rdzeni taki e8400 na 4ghz bedzie lepszy, ale wezmy np. GTA IV ;P Tutaj quad to quad, a gier korzystajacych z wielordzeniowosci coraz wiecej.. GTA jako przyklad bo popularne, nie czepiac sie bo kazdy wie ze to "ciekawa gra" jest :D Bez watpienia bralbym quada, bo 4 rdzenie to dwa razy wiecej niz 2. W "starszych" tytulach duo lepsze, ale tez musisz dac porzadne oc dla takiego duo by to mialo sens. A system ? A programy ? Moim zdaniem nawet nie ma co myslec o zmianie Q9550! (nie q8200 itp tylko Q9550) na dwurdzeniowca. Kolejna sprawa to slowa "bym nie musial za rok zmieniac procka" ;] No tutaj to tylko quad, bo gry wielordzeniowe to przyszlosc, o ile nie terazniejszosc, czas plynie szybko... Edytowane 14 Maja 2009 przez Prolog Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 14 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2009 q9550 jest bardzo dobry do gier. spokojnie możesz go wziąć, byle też nie ciąć z tego powodu zbytnio wydatków na resztę kompa. Bo 955 x4 nie ustępuje wiele quadowi a jest jednak tańszy a odblokowany 710@x4 jest podobnie wydajny po OC jak 955 więc także jak q9550 a kosztuje bagatela połowę tego co produkt intela. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 14 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2009 Tia. Q9550 i X4 955 są podobne wydajnością. Q9550 na 2,83GHZ, zaś X4 955 na 3,2GHZ, czyli taktowaniu prawie 400MHZ większym. Kręcą się podobnie. Na tym samym taktowaniu Q9550 jest znacznie lepszy. Schodząc cenowo niżej można dojść do wniosku, że w ogóle nie ma sensu brać selekcjonowanego X3 na X4 przy skali tych modowalnych. Tam, gdzie nie są one selekcjonowane trafić na nie jest o wiele łatwiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...