Skocz do zawartości
sopelpl

Problemy Z Oc...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem z podkręceniem swojego kompa. Zanim zabrałem się za rasowanie uzbroiłem się w lepszy zaśilacz - TACENS VALEO SMART 560W i system chłodzenia - THERMARIGHT ULTRA 120 EXTREME + Wentylatorki (6x 80 i 1x120). Przy próbie podkrecenia w BIOS'ie procesora - Pentium D 915 i pamięci RAM - A-DATA 4x 1024MB CL5 system nie chce się odpalić. Po zapisaniu ustawień w bios'ie resetuje komputer i monitor nie dostaje sygnału i musze resetowac bios'a; lub niekiedy wywala mi błąd: "overclocking failed, system halted" - i pokazuje opcje do wejscia do bios'a lub wczytania domyślnych ustawień. Myślę, że wina leży po mojej stronie iż wychowałem się na oldschoolowym, granatowym biosem z lewym i prawym panelem a po zmianie płyty na ASUS P5B Deluxe mam bardzo robudowany bios i jest multum opcji... Parametry, które rasowałem:

System Frequency/Voltage - AI Tuning >> Manual

- CPU Frequency: (tu mam problem z obliczeniem odpowiedniej wartośći, bo wydaje mi się, że mój procesor raz ma mnożnik 12x a raz 14x (tak pokazują programy sysinfo etc. - multipler skacze zależnie od obciążenia...) ustawiałem 220,240

- DRAM Frequency: Dziwne bo gdy najpierw edytowałem tą wartość a później CPU Frequency to miało w efekcie inne możliwości Mhz do wyboru, wybierałem środkową wartość, różniły się w zależności od klojeności ustawiania między CPU a DRAM Frequency - ok. od 600 do 700Mhz

- Speard Spectrum: dałem na Disabled

- CPU VCore Voltage: raz dałem na Auto, później na 1.175

- Reszta ustawień dla mnie niepojętych - dlatego nie edytowałem na Auto, czyli: PCI Expres Frequency, PCI Clock Synchronization Mode, Memory Voltage, FSB Termitation Voltage, NB Vcore, SB Vcore, ICH CHipset Voltage

Po zastosowaniu tych ustawień i mieszaniu ich ze sobą zawsze czarny ekran - wylączony monitor, później reset biosu. Próbowałem również wybrać w AI Tuning >> N.O.S i też chwilke kopałem - to samo... Gdy w AI Tuning dam Auto to rdzenie orginalnie 2.8 schodzą o dziwo do 2.3 a gdy dam na Standard to mam orgynialne 2.8Ghz Wkrótce zamierzam dokupić więcej i większych wentylatorków ale po kiego hama jak nie umie tego wykorzystać... Wydaje mi się, że poprostu za mało napięć lub innych parametrów zmieniam i dlatego nie umie kompa odpalić. Sprzęt nie jest chyba taki zły? A może się mylę...? Proszę Was o pomoc w konfiguracji mojego BIOS'a. Dzięki!

Mój komp jescze raz:

Zasilacz - TACENS VALEO SMART 560W

Chłodzenie - THERMARIGHT ULTRA 120 EXTREME + Wentylatorki (6x 80 i 1x120)

Płyta Główna - ASUS P5B Deluxe

Procesor - Pentium D 915

RAM - A-DATA 4x 1024MB CL5

Karta Graficzna - ASUS EAH3870 Series (Radeon)

Karta Dźwiękowa - Sound Blaster X-Fi Audio

Dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi